"Dobrý den, chtěla bych vám srdečně poblahopřát, že vyhráváte cenu v hodnotě 59 eur (zhruba 1530 Kč).“ Tak musel podle manuálu začínat telefonát nic netušícím budoucím obětem prodejců.

Speciální událost

Vzápětí je pozvali na »Special Event« (speciální příležitost), kde jim slíbenou výhru měli předat.

Vymyšlené vítězství

Telefonisté se podle manuálu ani slovem nezmíní o tom, že se ve skutečnosti jedná o předváděcí akci a že »vyhrané« peníze její účastníci nikdy neuvidí. Šmejdi jim místo toho nabídnou předraženou veteš ve stylu magnetických dek a masážních přístrojů. Údajně zlevněnou a ještě zvýhodněnou dárky zdarma, v reálu ale naopak mnohonásobně předraženou.

Hlavně mlžit!

Manuál radí telefonistům i pro případ, že by se někdo z oslovených »příliš« vyptával na podrobnosti. Jejich úkolem je především mlžit. »Co je to za dárek? « Odpověď: "To je věcný dar v hodnotě xy Kč, akorát vám mohu říci, že je to z oblasti domácnosti, kosmetiky, zdraví nebo cestování. Bohužel to nelze přesně specifikovat,“ uvádí se v manuálu.

Výzva Blesku

Pracovali jste pro firmu BECK nebo jinou šmejdskou firmu? Prodávali jste zboží? Naháněli klienty? Byli jste sami prodejci? Napište nám své zkušenosti do redakce na adresu Blesk, Komunardů 42, Praha 7, 170 00, nebo na mailovou adresu protismejdum@blesk.cz

Fotogalerie
3 fotografie