Firma BECK tehdy pořádala svoji předváděcí akci v hotelu Vorlina ve Vlašimi. Paní Leontýna se nechala – stejně jako její dvě kamarádky, se kterými tam byla – přesvědčit ke koupi kuchyňského robota za 13 700 korun. To, že v obchodě stál něco přes dva a půl tisíce, zjistila pozdě.

Stará škola

„Podepsala jsem na místě kupní smlouvu a vymínila si splátky tisíc korun měsíčně,“ říká paní Poláková. „A mladík, co to se mnou sepisoval, slíbil, že mi domů přijdou vyplněné složenky,“ dodává.

Nepřišly a tak si majitelka robota od kamarádek opsala adresu a číslo konta a poctivě poslala splátku. Jenomže složenky pořád nikde, a tak do BECKa zavolala. „Jsem ze staré školy a nedlužím,“ zdůrazňuje paní Leontýna.

U Becka se divili – jako neplatičku totiž vedli na adrese paní Polákové jakousi Lubomíru Polívkovou. Na ni zněla – ne na paní Polákovou – i kupní smlouva.

„Byli moc rádi, že jsem zavolala. Já se ale zděsila, když mi řekli, že prý podle smlouvy, kterou jsem podepsala, musím peníze zaplatit najednou.“

Video
Video se připravuje ...

Polákovi jsou kvůli šmejdům v exekuci Nedělní Blesk

Postih

Paní Poláková si totiž smlouvu v úmyslně vyvolaném shonu (obvyklý trik šmejdů od BECKa) na předváděcí akci nepřečetla.

„Kdybych mlčela, kdovíjak by to skončilo. Kde by hledali nějakou Polívkovou? Ale já nepodvádím.“

BECK chtěl peníze hned a paní Polákovou přes advokátku Helenu Rejholcovou z Jesenice u Prahy zažaloval. Okresní soud v Kutné Hoře nařídil na její majetek exekuci.

„Jenomže já jsem nemajetná, nic drahého nemám,“ krčí rameny paní Poláková.

„Ta advokátka na ni do telefonu řvala, kde prý má majetek. Byla drzá jak nádražní vrabec, kdybych ji měl po ruce, tak nevím,“ vstupuje do hovoru manžel Jan, dřevorubec, který pro slovo nechodí daleko.

Finále

A tak si BECK v dojemné souhře s advokátkou a exekutorem Ivo Luhanem z Prahy tři roky počkal na to, až paní Poláková začne brát důchod. A obstavili jí ho.

„Nic nepomohlo. Ani to, že jsem splácela, ani to, že jsem sama u BECKa v Mělníce chtěla zjednat nápravu,“ krčí rameny paní Leontýna.

Na všechno má doklady, složenky se splátkami vlepené na papír, nic netají. Dodnes zaplatila 13 700 korun za dvouapůltisícového robota a 19 980 korun za exekuci a penále. „A teď chce exekutor dalších 10 600 korun, prý to jsou poplatky pro něj,“ smutně říká žena. „Tak jsem mu 11. května napsala na jeho adresu Praha 1, Karlovo náměstí 17 doporučený dopis, že platit nebudu. Za co?“

Exekutor Luhan má měsíc na odpověď. Uvidíme, co napíše.

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

BOJUJTE S BLESKEM PROTI ŠMEJDŮM

Pokud chcete podpořit Petici proti šmejdům, můžete využít i jakoukoli pobočku České pošty, která se k akci připojila. Petiční archy jsou k dispozici na 3300 pobočkách. Petiční archy lze stáhnout i na www.peticeprotismejdum.cz

Fotogalerie
4 fotografie