Jak se krotí šmejdi, paní Jílková?

(smích) Upřímně? Jsou to silní protivníci!

Pan Bárta z Beck Europe i pan Zavadil z Top Moravia se zjevně mluvit nebojí?

Prodejci opravdu umí, a já vám to říkám jako odborník, vymluvit díru do hlavy a přitom nic nepřiznat. S nimi diskutovat je náročné - kam se hrabou někteří ministři. Já, Michaela Jílková, osobně vzkazuji občanům – Pozor na ně! Na druhou stranu musím ocenit, že sebrali odvahu přijít do pořadu. Jiní zástupci podobných firem odmítli.

Pan Zavadil z Top Moravia se ale snažil vytvářet zdání, že on je ten slušný …

Nejsem investigativní novinář, ale když od ústředního ředitele ČOI Velčovského zaznělo a pan Zavadil to sám přiznal, že patří mezi deset nejvíc pokutovaných firem, je to přeci jasné. Jak už jsem řekla, oni vám nepřiznají nic. Skoro to vypadá, že dostávají pokuty jen tak z rozmaru ČOI, nebo za to, že těm seniorům dávají dárky. To je absurdní.

Na začátku pořadu to vypadalo, že vás ani nepustí ke slovu. Boj zástupců firem o to, kdo komu kazí jméno, se dal jen těžko klidnit…

Na to já jsem zvyklá. Ten pořad se jmenuje Máte slovo a ne Vezmu vám slovo. A já se navíc o to svoje dokážu přihlásit, nebojte.

To oni, myslím, taky. Jaký z toho celého máte pocit?

Myslím si, že pořad ukázal to, co pořad Máte slovo dělá - v nahotě obnažil téma. Je to veliký problém, musí se řešit a je dobré, že se konečně začal řešit. A to i díky Blesku, to musím říct.

Video
Video se připravuje ...

Co si myslí Michaela Jílková o šmejdech ? Petr Soukup, Eva Fraňková

Podepsala jste i Petici proti šmejdům…

No, to snad není nic divného. Víte, já sama jsem patronkou organizace ProFEM, která pomáhá obětem domácího násilí. Nenávidím každý druh násilí a když někdo zneužívá slabších lidí a manipuluje s nimi, je mi z toho až fyzicky zle. Pořady, které už dvacet let dělám, jsou vždy na straně bezbranných lidí a já se budu snažit bojovat za ně všemi prostředky.

A občas i trochu nekalými, nemyslíte?

Nerozumím...

No, konec vašeho pořadu, kdy stojíte ani ne dvacet centimetrů od zástupce firmy Beck Jiřího Himla a láskyplně ho nutíte k odpovědi, zda mu nevadí, že ubližuje seniorům, byl minimálně sugestivní. To jste měla připravené?

Kdepak, to bylo naprosto spontánní. Celou hodinu jsem sledovala chování prodejců a chtěla jsem je na chvíli zahnat do stejného rohu, do kterého zahánějí oni každý den v republice bezbranné seniory.

Reagoval nějak pan Himl po pořadu?

Ano a znovu mě šokovala otrlost prodejců. Řekl mi: Jste fakt dobrá. Oni skutečně nemají svědomí, vždyť každý slušný člověk by se hanbou propadl.

Fotogalerie
7 fotografií