ONLINE CHAT
Dobrý den. Zajímalo by mě,jak je tato problematika ošetřena v jiných zemích např v Německu nebo v Rakousku.(Martinec)
Foto
Dobrý den, právě některé námi navrhované úpravy jsou inspirovány úpravami zákonů v Německu, takže pokud budou přijaty, bude náš systém velmi podobný tomu německému.
Nešlo by tyto akce všechny zakázat ? Nech prodávají v normálních obchodech a uvidí, jak jim to předražené zboží půjde na odbyt.(Okáník)
Foto
Dobrý den, nemyslím si, že by bylo nutné zakazovat přímý prodej, pokud je dělám kultivovaně a podle zákona. Pak je to legitimní prodjení nástroj a já jako zástupce ODS, která je pravicovou stranou, nehodlám v tomto trh omezovat. Pro mne je podstatné, aby každý věděl, že jde na akci, která je prodejní, aby počítal s tím, čemu tam může být vystaven a aby stát měl nástroje na kontrolu takových akcí. A priori zakazovat přímý prodej bych považoval za velmi nešťastné.
Je to vážné téma a díky paní Dymákové se o "šmejdech" začalo mluvit. Jakým způsobem chcete pane ministře chránit důchodce? Určitě by se mělo začít právě u nich - na předváděcí akce jedou dobrovolně a za vidinou dárků. Proč si šmejdi mohou takto vydělávat? Poctivý člověk je pod drobnohledem úřadů a tito grázlové si žijou v poklidu.(JanaZ)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz. Právě proto, že senioři jedou někdy na akce pouze za vidinou výletu, nebo příjemně stráveného odpoledne a z letáku dnes nelze poznat co je tam čeká. Požadujeme, aby firmy musely na letáku uvádět jaké zboží budou na akcích prodávat a že se jedná o akci prodejní. Pokud toto leták bude obsahovat, pak je to skutečně také na rodinách, aby poučili své starší rodinné příslušníky, že takových prodejních akcí se zúčastňovat nemají. Mimochodem myslím, že by bylo i velmi poučné, kdyby je vzali do kina na film Šmejdi. Lidé nad 65 let mají vstup zdarma. Stát může připravit řadu opatření jak elminovat tyto nekalé praktiky, ale vždycky je to také o nás a o tom jak se o své rodiče a babičky staráme.
Dobrý den, Mám pár dotazů: a) kdo proškolil pracovníky živnostenských úřadů b)proč mají živnostenské úřady řešit občanskoprávní spory Děkuji.(Šrámek)
Foto
Dobrý den, pracovníky živnostenských úřadů nikdo školit nemusel. Naše opatření je pouze o tom, že sepíší se seniorem, který byl vystaven takovým nekalým praktikám, jeden papír A4 a odešlou jej na ČOI jako podklad ke kontrole. Seniora zkontaktují s nevládní neziskovou organizací, která by jej měla zastoupit v komunikaci s firmou, což je často pro seniory stresující záležiotst, kterou nejsou schopni sami absolvovat. Na činnost těchto organizací přispívá MPO čili my všichni ze svých daní. Já jsem rád, že jsme se se zástupci jak živnostenských úřadů tak těchto neziskových organizací shodli na tomto velmi jednoduchém postupu, který a to chci zdůraznit - nevyžaduje žádné nové úředníky nebo finanční náklady na provoz.
Dobrý den, fandím Vám, aby se povedlo prosadit vše, co k tomuto problému navrhujete. Zajímalo by mě, kdy se tyto návrhy budou projednávat a v případě schválení, kdy nejdřív mohou začít platit?(Víťa P.)
Foto
Dobrý den, děkuji za podporu. Všechny zákony, kterých se námi navržené úpravy týkají, se nyní projednávají v Poslanecké sněmovně. Takže pokud je poslanci schválí, měly by podle mého začít platit v poslední čtvrtině letošního roku, nejdéle od začátku roku 2014.
Dobrý deň, mohli by ste teda aspoň v stručnosti popísa´t navrhované zmeny? Čo všetko sa zmení, aké povinnosti budú mať predajci a podobne. ďakujem(Jana Sýkorová)
Foto
Dobrý den, prodejci budou muset každou svou akci nahlásit 14 dní dopředu na ČOI, aby ČOI věděla kde akce probíhá a mohla je zkontrolovat. Za druhé budou muset na letáky, kterými zvou seniory na akce, uvést zboží, které bude na akci nabízeno a prodáváno. Za proušení těchto nařízení bude moci ČOI udělit až 5 000 000 Kč pokutu. Mimochodem když jsem po pořadu Máte slovo diskutoval s jedním z prodejců, kteří seděli v publiku, zeptal se mě, jestli myslíme vážně, že budou muset uvádět zboží na pozvánky, odpověděl jsem mu, že ano. On mi řekl větu, která dle mého vyjadřuje přesně to, na čem jsou postaveny metody takových prodejců. Odpověděl mi: To přece s námi nikdo jezdit nebude. To podle mého vyjadřuje metody firem lákat lidi na něco jiného, než se pak v reálu děje.
Dobrý den pane ministře. Minulý týden jsem na ČT1 viděla pořad "Máte slovo" na téma "šmejdi". Musím říci, že jste mě a mou rodinu mile překvapil svými postoji a argumenty, které jste zastával vůči těm bezpáteřním lidem, kteří tak suverénně vystupovali na obhajobu svých "okrádačských" metod vůči našim seniorům. Jsem moc ráda, že se ještě v naší vládě najde člověk, kterému nejsou lhostejní obyčejní lidé. Držím Vám pane ministře palce a ještě jednou děkuji.(Renata)
Foto
Dobrý den, děkuji za reakci. taková reakce potěší zvláště v době, kdy dnes máme tendenci skoro vše kritizovat a shazovat. Vaše reakce mne potěšila a velmi si ji vážím. Myslím, že je důležité udělat tyto kroky, které povedou k ochraně seniorů.
Kubo, co je na Vašem konání pravicového? (Regan)
Foto
Dobrý den, děkuji za otázku, především nevidím nic pravicového na tom vylákat někam seniory na výlet a potom je tam vystavit takovým technikám jako jsme viděli ve filmu Šmejdi. Pro mne přímý prodej je jednou z forem prodeje a jako pravicový politik s ní nemám problém a nijak ji neomezuji. Těmito opatřeními chceme jen přispět k tomu, aby senioři dopředu věděli, že budou nějakému přímému prodeji vystaveni. Pokud vy v praktikách, kterým jsou senioři od těchto firem vystaveni, vidíte něco pravicového, pak se v pohledu na pravicové principy zřejmě lišíme.
Chci si stěžovat na Xenergii , jejíž zástuci si vybírají starší lidi , řeknou , že je to půzkum od eonu . Nechají si podepsat smlouvu , zavolají si pro citlivé údaje na eon a vypovědí za starší občany smlouvu . Na eonu se představí jako vnuci . Jak postupovat proti těmto lidem ? Opět musíme sepsat smlouu s eonem a vypovědět slouvu s Xenergií . Opět čas a peníze .(Skálová)
Foto
Dobrý den, to je přesně případ pro spotřebitelského ombudsmana. Pokud se obrátíte na nejbližší živnostenský úřad v místě bydliště, jeho zaměstnanci už vám budou schopni pomoci a řešit tuto problematiku ve spolupráci s ČOI a s některou nevládní neziskovou organizací, které MPO přispívá na její činnost.
Proč se s tím začlo něco dělat až po natočení filmu ? Proč nepracují/neexistují v České Republice úřady, které by s tím bojovaly i kdyby žádný film nevznikl ?(Johnnie B)
Foto
Dobrý den, v této problematice již v minulosti byla přijata určitá opatření, která umožňovala pokutovat tyto praktiky, ale jak se ukazuje, nebyla dostatečná. Jak jsem opakovaně řekl, považuji film slečny Dymákové za velmi důležitý v tom, že nám umožňuje v této atmosféře rychelji prosadit opatření, která bychom možná prosazovali mnohem déle.
Proč se náš stát neinspiruje Německem, vyspělou západní zemí a konečně tyto předváděčky nezakáže,jak to udělalo Německo ? Předváděcí akce to je legální zlodějna na bezbranných starých lidech.Staří lidé by se měli stejně chránit jak děti. Jak někdo moudrý řekl : " Jaké zlo budeme tolerovat, záleží po jakém dobru toužíme. " Pomozme starým lidem,jsou důvěřiví, mají už málo sil, neumí se bránit a darebáci si na ně dovolují a okrádají je. Važme si stáří a braňme ho. Pane ministře, prosím,zakažte ty předváděčky.(Milena Štyksová)
Foto
Dobrý den, právě v navrhovaných opatření jsme se v některých bodech inspirovali právní úpravou, která funguje v Německu. Od teď budou muset prodejci nahlásit 14 dní dopředu na ČOI, kde se akce koná, aby je ČOI mohla mít pod kontrolou. Zakazování předvádváděcích akcí - jako formy přímého prodeje pokud probíhá korektně a podle zákona - považuji za zbytečné omezování trhu a jako pravicový politik v něm skutečně nevidím cestu.
Dobrý den. Viděl jsem pana Bártu v pořadu Máte slovo kde říkal že Beck je poctivá firma která neprodává předražené zboží. Jak vydělávají peníze na provoz firmy když musí zaplatit autobusy,předváděcí sál,občerstvení,prodejce,dárky atd.? Pěkný den.(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, pro mně bylo vystoupení pana Bárty a zástupce Top Moravia pana Zavadila velmi poučné v tom vidět, jak demagogické používají argumenty a jak musí být složité pro seniory odolávat jim - například tři hodiny zavření v nějaké hale. Myslím, že to pro představu každého z nás bylo velmi poučné.
Dobrý den, vždyť je to tak jednoduché. Jedná se o nekalé obchodní praktiky, podvody různého typu apod. Stačí ty předváděcí akce jednoduše zakázat, ale to by jsme museli žít v právním státě. Toto se týká převážně chudších vrstev a tak to naše politiky nezajímá !!!(Ivan Frýbort)
Foto
Dobrý den, v žádném případě nehodlám jako pravicový politik omezovat formu přímého prodeje, to považuji za zcela legitimní nástroj. Co je pro mně nepřijatelné je právě to, že senioři často vůbec nevědí, kam jedou a pak jsou prodejním nátlakovým metodám vystaveni. Proto považuji za důležité, aby leták dopředu musel obsahovat, co se na akci bude prodávat. Je to stejné jako když jdete do kamenného obchodu, tak vždycky jdete do obchodu, pokud vás zajímá, jaké zboží v něm mají, nebo uvažujete o tom si je koupit. Pak už je na šikovnosti prodejce, jestli vám jej dokáže prodat. A v tom nikdo prodejce omezovat nechce, pokud se pohybují v rámci zákona.
Dobry den Pane Ministre! Držim Vam palce a hlavne aby se Vam to povedlo dokončit s tema šmejdy! Dost se o to zajimam!Jaci špekulanti okradaji duchodci a ješte se smeji a pri tom lžou! Ja žiji na Vych.Slovensku pochazim z pod Horou rip S pozdravem Miloslav!(Mjloslav Jabor Jasov)
Foto
Dobrý den, děkuji za podporu. Věřím, že ta opatřední prosadíme, že se nám podaří tuto problematiku konečně vyřešit.
dle vašeho projevu v pořadu paní Jílkové mi připadá, že chcete zavádět systém "co není povoleno, je zakázano" to dělali komunisti. Nejste schopni postihnout nepoctivce, tak paušálně zkomplikujete princip přímého prodeje. Na mně osobně působíte jako člověk, který pro kariéru v ODS je schopen zabít i obyčejného zmrzlináře, protože Nečas dostal průjem.(Martin)
Foto
Dobrý den, jako ministr za ODS v žádném případě nechci komplikovat přímý prodej, ale hodlám pouze nastavit taková pravidla, aby senior, který na akci jede, věděl, že vůbec bude přímému prodeji vystaven. Stejně já jako vy víme, že praktiky takových firem jsou postaveny na tom, že pozvou seniory na příjemnou výletní akci a pak je vystaví brutálním prodejním technikám. Pokud již bude senior dopředu vědět, že jede na akci, která je o prodeji dek či hrnců, pak samozřejmě s tím musí počítat a pak se sám vystavuje riziku, že na něj bude činěn nátlak. Tak jak to dnes funguje, to přece vůbce není o přímém prodeji, ale o jasném nalákání seniorů na výlet a pak vystavení technikám, kterým velmi těžko vzdorují.
jen nás zajímá jak toto předsevzetí ochrany před ŠMEJDY bude dlouho fungovat --- znáte to český človíček přijde na kdejakou fintu jen aby vydělal.(Vogel Evžen)
Foto
Dobrý den, pokud se nám podaří prosadit všechny změny do žinvostenského zákona a Zákona o ochraně spotřebitele, pak věřím, že se opravdu jedná o funkční opatření, která nadobro odstraní to, že by někdo očekával, že jede na nějaký výlet, a tam byl vystaven takovým to nepřijatelným obchodním praktikám.
Pane ministře, opravu si myslíte, že je v souladu s ústavou, když jen metodickým pokynem nařídíte obcím s rozšířenou působností, aby občanům poskytovaly jako tz. spotřebitelský ombudsman odborné poradenství, kjdyž na to nejsou personálně vybaveny? Nebylo by správné jim to svěřit zákonem a současně zvýšit příspěvek na výkon státní sporávy? (Jiří Hořánek)
Foto
Dobrý den, v této chvíli se nejedná o žádné zásadní navýšení administrativy nebo výkonu, který potřebujeme od živnostenského úřadu. Jedná se o jeden papír A4, který po ohlášení takové události pracovník živnostenksého úředu se seniorem sepíše a odešle České obchodní inspekci jako podněk ke kontrole a nevládní neziskové organizaci, která se bude zabývat zastupováním klienta vůči firmě. Nepřiděláváme žádný úřad, metodiku jsme projednali se šéfy živnostenských úřadů a vůbec si nemyslím, že by na tuto jednoduchou operaci měl stát zvyšovat náklady na provoz státní služby, které si občané platí ze svých daní. Navíc řada živnostenských úřadu už toto dělá a šlo pouze o sjednocení metodiky.
Opravdu s tým něco děléte ,ňa tak psychicky dotýrali ,že by sem jim podepsál aj trest smrti a tech žďuchanců do zad a do hlavy nepočítaně.(Jura Fí.....)
Foto
Dobrý den, opravdu dělám, pokud se nám podaří prosadit všechna opatření, která navrhujeme, povede to podle mého k tomu, že už senioři nebudou vystavováni takovýmto praktikám rádoby obchodníků.
Pane ministře, proč se tímto tématem začínáte zabývat až krátce před volbami? Není to jen snaha získat laciné body, kdy už tu skutečnou práci za vás udělal (či spíše udělala) někdo jiný (jiná)? O této problematice se ví a píše už hodně dlouho. Napálených důchodců jsou tisíce a kupodivu se dosud nic proti těmto výstižně nazvaným šmejdům nic nedělo.(Jiří, Olomouc)
Foto
Dobrý den, už v roce 2007 ministerstvo průmyslu a obchodu prosadilo postihování neklaých praktik, ale v této chvíli byl velmi dobrým počinem film slečny režisérky Silvie Dymákové, který nám umožnil tuto debatu otevřít a prosadit rychleji věci, které bychom jinak možná prosazovali dlouho a složitě. Z mého pohledu to vůbec nesouvisí s tím, jestli je před volbami - myslím, že zdaleka není krátce před volbami - ale myslím, že se sešla vhodná doba na prosazení kroků, které jsem měli připraveny a možnost je rychle prosadit.