Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejvlivnější osobností roku je Egypťan Vaíl Ghaním

Autor: ČTK, bali, mivrk - 
22. dubna 2011
22:59

Marketingový ředitel společnosti Google pro Blízký východ a severní Afriku Vaíl Ghaním (30) se zasloužil o svržení režimu egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Přes sociální sítě zmobilizoval tisíce svých vrstevníků k odporu proti diktatuře, která vyústila v odpor 12 milionu Egypťanů. Proto byl zvolen nejvlivnější osobností roku 2011.

Egypťan Vaíl Ganí se podle amerického časopisu Time stal nejvlivnější osobností na světě. Odpor, který dokázal vyvolat přes sociální sítě Twitter a Facebook, se rozšířil nejen po Egyptě, ale i do zbytku arabského světa. Hnutí začalo tisícovkou lidí a vyústilo ke svržení egyptské diktatury.

Na druhé místo se vyšplhal ekonom Joseph Stiglitz, bývalý šéf ekonomických poradců prezidenta Billa Clintona a hlavní ekonom Světové banky. Na třetí místo pak dosáhl americký podnikatel Reed Hastings zabývající se distribucí videa přes internet.

Politici v letošním žebříčku neuspěli. Nejvýše se dostala německá kancléřka Angela Merkel, ale až na 8. místo. Za zmínku stojí také například 86. místo amerického prezidenta Baracka Obamy, jehož manželka Michelle je kupodivu o 64 příček před ním.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi