Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi pod dohledem armády: V Hurghadě se rabovalo!

Autor: Jan Horák, mivr, hoř, jos - 
30. ledna 2011
21:48

AKTUALIZUJEME: Ještě v sobotu odpoledne zástupci cestovních kanceláří ujišťovali, že egyptská turistická letoviska o revoluci vůbec "netuší". Jenže situace se během několika málo hodin dramaticky změnila! V Hurghadě se demonstruje pod dohledem armády, neboť tam došlo k rabování! Vojáci mašírují i letoviskem Šarm aš-Šajch! Jak jsou na tom Češi?

Situace v turistických letoviskách, které milují také Češi, se dramaticky změnila! V Hurghadě se demonstruje a došlo k rabování. Egyptská armáda poslala jednotky také do Šarm aš-Šajchu. Vojáci do lokality přijeli z preventivních důvodů, aby i zde nedošlo k drancování!

Expert na terorismus Rolf Tophoven uvedl pro server Bild.de, že chaotické situace se mohou pokusit využít radikálové a napadnout turistická centra. Armáda je musí uchránit, neboť turismus je pro Egypt klíčový. "Země je na turistickém ruchu závislá," řekl Tophoven.

Britové evakuováni, Češi varováni!

Turci a Britové vypravují pro své občany speciální letadla s jasným cílem - dostat je co nejrychleji ze země zmítané chaosem! Občany evakuuje i Belgie a Lybie. Evakuaci svých občanů zahájí v pondělí i Americká vláda. Největší počet turistů má v Egyptě Rusko. Je jich kolem 40 tisíc, z toho 15 tisíc v Hurghadě. Rusové nyní vypracovávají jejich seznamy a příští hodiny ukážou, zda také přistoupí k evakuaci.

České ministerstvo varuje před cestou do Egypta, stále ale nepadl oficiální zákaz cestovat do země, která místy připomíná válečnou zónu! České ministerstvo zahraničí téměř určitě zvolí společný postup s ostatními zeměmi EU. Jaké bude oficiální prohlášení, které by mělo být známo během několika málo minut?

České úřady evakuaci (zatím) nechystají!

"Doporučujeme aby Češi cestovali do Egypta pouze v nezbytně nutných případech. Situaci koordinujeme především s Němci a Rakušany, kteří mají v oblasti mnohem víc turistů. Pokud by se situace nadále vyhrotila, bude EU připravovat společný plán evakuace," uvedl tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Ministerstvo zahraničí ČR uvedlo na svých webových stránkách toto:

V době od 16 do 8 hodin stále platí zákaz nočního vycházení. MZV doporučuje občanům, kteří se v současné době v Egyptě nacházejí, vyhýbat se jakýmkoli shromážděním. V případě potřeby mohou naši občané kontaktovat Velvyslanectví České republiky v Káhiře na telefonních číslech 00202 333 39700 a 39703. Diplomatická služba má číslo 002012 7427 513. Vzhledem k vypínání mobilní sítě i internetu však může dojít k omezení kontaktu s velvyslanectvím.

Všichni prchají z Egypta, jen Češi létají na dovolenou!

Jaká je tedy skutečně situace v letoviskách? Je tam klid, jak tvrdí oficiální místa? Nebo to tam vře? Jisté je, že charterové lety do Egypta létají normálně! Na lince Českých aeroliniích Praha-Káhira pak jsou zpoždění, ale i tady se pořád létá! S tím ostře kontrastuje prohlášení vlády Velké Británie, která uvedla, že udělá vše proto, aby ze země dostala všechny své občany, kteří o to budou stát!

V Hurghadě se demonstrovalo už v pátek!

Blesku se v neděli ozvala čtenářka Lucka, která se v sobotu večer vrátila z Hurghady. Přináší svědectví o tom, že revoluce zachvátila turistická střediska už v pátek! "Vrátili jsme se z Hurghady v sobotu večer a byla jsem ráda, že odjíždíme. Už v pátek večer, prošel Hurghadou demontrující dav Egypťanů. Vše proběhlo v klidu, jen celá hlavní třída Sheraton road se zhasla (obchody), aby prodejci neprovokovali k rabovánání, jak nám bylo vysvětleno. Všechny turisty zaháněli do hotelů, taxikáři zmateně obraceli vozy a odjížděli od davu. Na starém městě to prý bylo ještě horší, ale to vím pouze z doslechu, tak nemohu potvrdit. Každopádně místní prodejci a hoteloví zaměstnanci z Hurgady (centrum Sakalla) se chystali v sobotu na demonstraci. Zaráží mě, že o protestech v Hurghadě turisty nikdy neinformoval a všichni tvrdili, že se to děje jen v Káhiře," nechápe čtenářka!

"Proč média nepíší o tom, že demonstrace probíhala i v Hurghadě a byla rozehnána, proč neinformují o tom, že bylo vyrabováno obchodní centrum Abu Ashara," rozčiluje se jedna z čtenářek cestovatelského serveru orbion.cz.


PRO BLIŽŠÍ INFO KLIKNĚTE NA NÁZEV MĚSTA:

Co řekli ti, co se vrátili z Egypta?

Foto: 

Pavlína Váňová, Benešov: „Do Egypta jsem jela za přítelem a v Káhiře byla jen jeden den. Procházeli jsme tam ulicí, kde se předtím demonstrovalo. Trochu jsme cítili slzný plyn. Demonstrace ale byly jen v určitých místech a snažili jsme se jim vyhýbat. Úplně se tomu vyhnout ale nešlo. A například cestou na letiště jsem měla strach. Letadlo mělo letět už ve tři ráno a nejdřív jsme nemohli sehnat taxík. A když už jsme ho sehnali a jeli na letiště, všude po ulicích běhali lidé, zastavovali auta a bušili do oken. Radši bych tam teď nejezdila.“

Jiří Trefný, Most: „V Hurghadě se nic neděje. I obchody byly normálně otevřené. Lidem bych tam ale nedoporučoval jezdit. Nepokoje se můžou podle mě rozšířit.“

Jana Brychtová, Praha: „V Hurghadě, v centru pro turisty, byl naprostý klid. Kdybychom neměli internet a česky mluvícího průvodce, nevíme o ničem. I na letišti běželo vše dobře a byl klid. Já si myslím, že zatím tam lidé mohou cestovat bez problémů.“

Ivo Koudelka, Ořech: „My jsme žádné nepokoje

nezaznamenali. Bylo to v pohodě. Žádné zákazy. Že se tam něco dělo, jsme zjistili až v našich novinách.“

Vysílená cestující, jméno nechtěla říct: „Já jsem hodně unavená po cestě, protože letadlo mělo zpoždění asi čtrnáct hodin. V Káhiře bylo hodně policie, hodně demonstrantů, ale nic zásadního se tam nedělo.“

Letět, nebo ne?

Když se rozhodnete risknout cestu, musíte se připravit na to, že váš let bude z 50 % posunut. Například pravidelná linka z Prahy do Káhiry, která létá v pátek večer, musela být kvůli zákazu nočního vycházení přesunuta o deset hodin.

Inspirace zahraničními cestovkami

„Egypt ani Česká republika nevyhlásily zákaz cestování do země. To znamená, že všechny charterové léty probíhají podle plánu. Nemůže tedy dojít k jednostrannému stornování zájezdu ani ze strany klientů, ani ze strany cestovní kanceláře,“ upozornil Okamura. Klienti cestovek by museli zaplatit všechny stornopoplatky.

Jiná situace by nastala v případě, kdyby ministerstvo zahraničí vyhlásilo zákaz cest. S nápadem, že svým zákazníkům zdarma změní rezervaci, nebo stornují celý zájezd do Egypta, první přišla rakouská cestovní kancelář TUI. Ty české si ji teď vzaly jako vzor.

„Klienti, kteří mají zaplacenou dovolenou do této lokality, mohou bez stornopoplatků změnit termín své dovolené, nebo si v původním termínu vybrat zájezd do jiné destinace,“ informoval v sobotu odpoledne mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Zpožděný let, co teď?

Co pak, když čekáte na letišti a odsouvají vám let? „Odpovědnost za kompenzace a odškodnění klientům za zpoždění či zrušení letu nese vždy letecká společnost, a pozor nikoliv cestovní kancelář. Ta vždy musí cestujícím čekajícím na zpožděné letadlo zdarma nabídnout stravu a občerstvení v rozsahu přiměřeném čekací době. Společnost musí rovněž cestujícím zdarma nabídnout dva telefonní hovory nebo podání dvou zpráv.

Od protestu k revoluci:

17. ledna – Poblíž budovy parlamentu v Káhiře se polil benzinem a zapálil muž na protest proti špatným životním podmínkám.

21. ledna – Podle oznámení egyptské policie se v zemi pokusilo upálit už pět lidí.

25. ledna – Dva demonstranti a jeden policista přišli v Káhiře o život při protivládních protestech.

26. ledna – Do ulic největších egyptských měst opět vyrazily tisíce lidí přesto, že úřady protesty zakázaly. Dva mrtví, stovky zraněných.

27. ledna – K násilným protestům došlo převážně mimo hlavní město. Asi 600 lidí se střetlo s policií ve městě Ismáílíja.

28. ledna – V Káhiře opět demonstrovaly tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Úřady poprvé nasadily i armádu. V zemi byla ochromena internetová síť, kterou využívali organizátoři protestů.

29. ledna – Demonstranti útočili na policii a vládní budovy. Střety si vyžádaly až stovku mrtvých a 2000 zraněných.

30. ledna - Blesku se ozvali čeští turisté, kteří tvrdí, že revoluční nepokoje dorazily i do letoviska Hurghada. Američané a Turci se snaží co nejrychleji dostat své občany ze země. Pokračuje rabování a drancování vládních budov.

darunka ( 2. února 2011 01:23 )

nic mi nebrani, nevim co bych tam delala zlato.. zazila jsme revoluci v r. 2001 v Buenos Aires vim co se tam ted deje, tady to doapdlo skvele a lidi se maji lip a lip, kdyz svrhli vladu 2001.. snad to dopadne taky tak, ze se lidem zvedne zivotni uroven nic vic.. a kdo si tam chce litat at si lita z turistu nekdo proste je tak hamizny ze nejaky zajezd ma pro nej ma vetsi cenu nez bezpeci ..Jinak v Africe jsem taky byla a uprimne se tem lidem nedivim ze sli do ulic.. kdyz procestujete tyto zeme( ne jako turista) , pochopite o cem je zivot , je to poznani ktere Vam hodne da a nikdo nevezme .. tak se mej..

darunka ( 2. února 2011 01:13 )

ty jsi velmi zakomplexovany clovek s velmi nizkym IQ nikdo by me nezabil nikdo by me neokrad mas velmi bujne predstavy a moc koukas na akcni filmy ... napsat o lidske bytost cituji i skoda by te nebyla muze jen idiot. je videt ze jsi hloupy , nescestovaly, zapskly no jo no kazdy nemuze byt na urovni ze ?? co vis o socialistech???? a co o kapitalismu??? cetl jsi nejake knihy?? kde jsi cerpal sve poznatky?? cetl jsi Marxe?? vis treba ze v Izreali byli nejkrasnejsi pamatky sveta a znicily je Americti vojaci jak bombardovali Izrael?? vis treba ze takovy clovek jako ja pomaha takovym hovadum jako jsi ty na abasade v Buenos Aires kdyz treba ztrati letenku doklady, nemaji kde prespat?? ted uz to vis... a bud rad ze lidi jako ja jsou , protoze nikdy nevis kdy se dostanes do sracek...p.s ti nebozi lide jsou nebozi tomu ver jen chteji zit jako lide coz ignoranti tveho typu nepochopi.anebo chapes neco z toho??? predstav si dokonce se zde je televize skutecnae svobodna a neni pod vlivem usa a zpravy jsou docela jine nez ty kterymi krmi spojenci sve spojenecke zeme tak se mej pekne v tom chladnem cesku!!!

darunka ( 1. února 2011 03:26 )

jojo pojedu rada tam jezdim na potapeni ...a vy chlapiku neverte vsemu co se pise jiste je tam blahove momentalne jezdit to snad pochopi kazdy i mene retardovany jedinec , takze netreba takto strasit lid a vyvolavat paniku ale to oni USA delaji strasne radi i.. jupici

darunka ( 1. února 2011 03:15 )

az nebudete mit co jist, nebudete mit strechu nad hlavou, dite se vam narodi v nehygienickych podminkach tak vam bude srdecno jedno nejake muzeum.. to mi verte... je to tezke pochopit lidem kteri povazuji teplo, vodu, elektrinu a jidlo za beznou vec, ubezbecuji vas , ze vsude ve svete tomu tak neni...zakladni pravo kazde lidske bytosti je zit dustojne!!!

bobou ( 31. ledna 2011 18:45 )

Děkuji za vysvětlení, já jsem si říkal, že tento komplex neznám. A že by jsem tam něco tak obrovského přehlédl se mi opravdu zdálo divné.

Zobrazit celou diskusi