Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

400 dobrovolníků poletí na Mars, bez návratu!

Ilustrační foto
 (Autor: ČTK)
Autor: INT, fik - 
13. ledna 2011
14:17

Život na planetě Zemi? Nuda. Pojďme to zkusit na Marsu. To si možná řekli mnozí ze 400 lidí, kteří zareagovali na výzvu, že se hledají dobrovolníci pro let na Mars – bez možnosti návratu.

Od studentů až po zdravotní sestry. Čtyři sta dobrovolníků odpovědělo na výzvu, kterou zveřejnil americký internetový magazín Journal of Cosmology. Podnětem bylo oznámení vesmírného úřadu NASA, že astronauti vytvoří pro pozemšťany nový domov na Marsu.

„Už jako dítě jsem snil o tom, že prozkoumám vesmír,“ zdůvodnil svůj zájem například trojnásobný otec rodiny Peter Greaves. Automechanik Paša Rostov (69) zase napsal: „Umím dobře zacházet s nářadím a opravovat věci. Dokonce jsem si vyrobil vlastní solární zařízení.“

Na rudé planetě bez kontaktu s blízkými

Psychologové však nadšení dobrovolníků brzdí. Varují, že noví obyvatelé Marsu by museli přerušit veškeré kontakty se svými blízkými a že život na nové planetě bude strašně nudný. A potom podmínka, že už se nikdy na Zemi nevrátí, protože zpáteční let by byl příliš drahý. „Bude nutné novým obyvatelům Marsu pravidelně posílat životně důležité věci, a pak se oni sami budou muset poohlédnout, jak by mohli využít k přežití místní zdroje,“ vysvětlil profesor Dirk Schulze-Makusch z Washingtonu.

Zdrženlivá je i NASA. Pro cestu na Mars budou nabíráni pouze vycvičení astronauti, kteří absolvují čtyř až pětiletý trénink.

ivuska1 ( 19. listopadu 2011 13:10 )

ivuska1 ( 19. listopadu 2011 13:09 )

ivuska1 ( 19. listopadu 2011 13:08 )

jakub-moravec ( 17. října 2011 08:43 )

Surfere a blackpepper, měli byste se oba Blesku omluvit a můžeme být rádi, že nám Blesk tuto diskuzi předkládá, je zdarma a hlavně že je NECENZUROVANÁ! Diskutoval jsem i na Novinkách.cz, ale už mě odtamtud vykopli, urážím hlavu státu Klause i vládu. Bodejť by ne, když Klaus je převlečený STBák,největší komunistický kolaborant i agent KGB, prováděl špionáž v Americe a teď nedávno položil v Americe věnec k pomníku padlým obětem komunismu. Jestli toho špiona CIA ještě hledá,užíval jiná jména,jako Vodička,Kališnikov...tak by se jim mělo sdělit,že je to ten náš převlékavý kabátník Klaus.

blackpepper ( 15. října 2011 09:43 )

To by od nás lidí bylo pěkně neetické, zamořit tím morem další planetu.

Zobrazit celou diskusi