Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přineste mi rakev mé dcery, žádá generál Mladić

Autor: jos, ČTK - 
30. května 2011
14:08

Srebrenický řezník Vladko Mladić (69) buď zešílel, nebo to jen hraje, aby se vyhnul spravedlnosti. Jak jinak si vysvětlit jeho morbidní požadavek, aby byl zaveden ke hrobu své dcery Any (†23) v Bělehradě. Pokud mu to úřady nepovolí, trvá na tom, aby byla její rakev vykopána a s ostatky přivezena k němu do vazební cely.

Zadrženého bosenskosrbského generála Ratka Mladiće, který má na svědomí životy tisíců srbských Bosňáků, čeká v nejbližších dnech převoz k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii v nizozemském Haagu. Jeho obhájce Miloš Šaljić včera poukázal na Mladićův velmi špatný zdravotní stav.

"Mladićův zdravotní stav je alarmujícím, hrozí nebezpečí, že se počátku soudního procesu nedožije," řekl Šaljić.

Podle Mladićova syna Darka trpí exgenerál následky srdečního infarktu a mozkové mrtvice, má oslabenou pravou polovinu těla, vysoký tlak a anginu pectoris a není schopen vnímat řeč ani zřetelně formulovat. Obhájce Šaljić rovněž poukázal na žalostný psychický stav zadrženého, který se prý obírá morbidními myšlenkami a představami. Mladić například požaduje, aby ho zavedli ke hrobu jeho zemřelé dcery Anny. Pokud by úřady žádosti nevyhověly, trvá na tom, aby byla rakev s jejími pozůstatky vykopána a přivezena k němu do vazby.

Tým lékařů ale tvrdí, že Mladićovy choroby jsou spíš chronické než akutní a při podávání náležitých léků nebrání jeho převozu ani dalšímu vyšetřování.

Podle soudců v Haagu by proces s Mladićem mohl trvat půldruhého roku až dva roky v závislosti na problémech s přenosem dokumentů ze Srbska a s ověřováním důkazního materiálu. Obžaloba bude stavět zejména na důkazech o Mladićově podílu na masakru v enklávě Srebrenica, při kterém bylo v červenci 1995 zabito přibližně 8000 bosenských Muslimů. Sám Mladić ale odpovědnost za masakr ve Srebrenici odmítá a tvrdí, že vše se dělo za jeho zády.

sharkfish ( 31. května 2011 08:51 )

není ani Radko, ale Ratko

sharkfish ( 31. května 2011 08:51 )

takovejch názorů se musíme bát... kdyby bylo podle tebe, tak by byl hrdina i hitler a stalin... ono to není tak jednoduchý, jak o tom informujou noviny a televize, brouku, přijeď sem, žij tady a uvidíš sám

crakazasecrak ( 30. května 2011 18:47 )

NASRATH

letajici_svec2 ( 30. května 2011 18:02 )

pouze eliminoval luzu, kteri vrazdili Srby, jednou se toho dockame i u nas, ale otazka s jakym vysledkem..kdo bude v tech koncentracich

letajici_svec2 ( 30. května 2011 18:00 )

ja se vsadim ze ti Eurohnupy to udelaji, jen aby meli za jeho priznani premie

Zobrazit celou diskusi