Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vrah Mladič: Dcera Ana se zastřelila, když se dozvěděla o zvěrstvech svého otce

Autor: INT, ČTK, oj - 
27. května 2011
16:00

Řezník ze Sebrenice Ratko Mladič (63), které ho po 16 letech dopadli, má na rukou i krev vlastní dcery Any (†23). Ta se zastřelila krátce poté, co dozvěděla, že její otec má na svědomí masové vraždy bosenských muslimů. Večer před sebevraždou mu volala. Chtěla vysvětlení. On ji ale odmítl. V pátek odpoledne zase soud odmítl obhajobu jeho právníků, že není schopen výslechu a během sedmi dnů by mohl být vydán do Haagu, kde by měl čelit obviněním z genocidy a zločičnů proti lidskosti během válek v Jugoslávii v 90. letech..

Ana Mladič, Ratkova dcera, byla hezká a mladá žena. Studovala medicínu v Bělehradu. Říká se, že se během pobytu v Rusku dozvěděla o činech svého otce a nedokázala se s nimi vyrovnat. Vzala si jeho služební pistoli a střelila se do hlavy. Podle některých svědků její tělo nalezli v ložnici, podle jiných v lese.  Vojenský patolog, který prováděl pitvu, vypráví, že jej Mladič požádal, aby jí ustřihl pramen vlasů a vyoperoval kulku z hlavy, obojí si chtěl nechat na památku.

Tentýž patolog vyprávěl, že po té sebevraždě už nikdy neviděl v Mladičových očích nic jiného než smutek. Ljubodrag Stojadinovič, novinář, píše v jedné biografii o Ratku Mladičovi: Sebevražda dcery představovala zlom v Mladičově životě. Z jeho rozhodnosti se stala krutost, z jeho odvahy šílenství a z respektu před protivníky pohrdání.

Trpěl depresemi, záchvaty vzteku se střídaly s netečností, za každou cenu prosazoval svoji vůli. Nikdy se nezmínil o tom, že by se vzdal, uprostřed války trval na pokračování bojů, i když jeho politický vůdce Radovan Karadžić byl ochoten přijmout mírový plán. „Nikdy nenařídím ústup, i kdyby to mělo stát milión lidských životů,“ znělo jeho motto. Ana se zastřelila v roce 1994, rok před genocidou ve Srebrenici.

Mladić prodělal mrtvici?

Soud v Bělehradě ve čtvrtek přerušil jednání o vydání „bosenského řezníka“ Ratko Mladiče k mezinárodnímu tribunálu v Haagu. Podle právníka mluví s velkými obtížemi a sotva vysloví jednu větu. Srbská média dokonce tvrdí, že následkem mozkové mrtvice ochrnul na jednu ruku. Objevily se i zprávy, že o ruku přišel. „Ví, že byl zatčen. Ví, kde je a řekl, že tribunál v Haagu neuznává,“ řekl podle BBC jeho právník Miloš Šaljič.

Video  Masakr v Srebrenici  - Youtube.com, hudba: Yellow
Video se připravuje ...

Zadržený bývalý bosenskosrbský generál byl přesto v pátek v poledne znovu vyslýchán u srbského soudu. Oznámil to v pátek zástupce žalobce pro válečné zločiny Bruno Vekarić.

Špatný zdravotní stav je obranná taktika obhajoby

Prokurátor odmítl pověsti údajných očitých svědků zatčení, kteří exgenerála líčili jako téměř dementního starce s omezenou právní zodpovědností. Údajná "křehkost" bývalého vojáka je jen částí obranné taktiky jeho obhajoby, řekl Vekarić.

Označil Mladiče za muže, který svou situaci vždy uměl dobře odhadnout a zaujmout nejvýhodnější pozici. Soud v Bělehradě ho tak uznal schopným čelit vydání a obviněním z genocidy a válečných zločinů, jichž se měl dopustit během občanské války v Bosně.

Mladičovi obhájci se chtějí proti verdiktu bělehradského soudu v pondělí odvolat a vydání do Haagu by mohlo trvat týden, upozornila BBC.

Akční tým, který dosavadní pátrání po Mladičovi koordinoval a nakonec řídil i jeho zadržení, má během dne zveřejnit podrobnosti akce.

elninno ( 29. května 2011 22:01 )

Vazeny pane,jsem rad,ze v Cesku je porad tolik vzdelanych lidi,jako jste Vy. Naprosty souhlas s Vasim odkazem. ElNinno Milwaukee,wisconsin.

jtabp ( 28. května 2011 14:50 )

Nikdo nevraždí při bombsrodvání nevyhlazuje celé vesnice. Pleteš hrušky a jabka.

ptolemaios ( 27. května 2011 23:53 )

všechno co se hýbalo - Indiánky,děti, buvoly /Bufallo Bill/ - prostě střílelo se všude. Teď máme demokracii a je dovoleno / jen vyvoleným/ pouze bombardování, no a poměr menšin? To je v USA vyřešeno - Indiánů je /%/ míň než Srbů v Kosovu!!!!

husqarnowicz ( 27. května 2011 21:02 )

Vznik Kosova by měl být mementem i pro nás. I u nás existuje jistá menšina, která v porodnosti nikterak nezaostává za Kosovskými Albánci. Tudíž i nám se může za nějaký čas stát, že nás nějaké zločinné společenství humanitárně vybombarduje, aby na našem území nebo aspoň na jeho části arogantně vznikl "stát" ovládaný právě touto menšinou.

husqarnowicz ( 27. května 2011 20:31 )

Takových masových vrahů je na Balkáně spousta. Nemusí se obávat žádného mezinárodního tribunálu, založili si dokonce vlastní stát. Jmenuje se Kosovo, vládnou mu mafie a vznikl na historickém srbském území pod patronací USA díky humanitárnímu bombardování Srbska letadly Severoatlantického paktu. Je naší ostudou, že ČR tento pseudostát uznala, na rozdíl od Slovenska.

Zobrazit celou diskusi