Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladič řval na soudce: Chci zpátky svou čepici

Ratko Mladič se bez své čepice necítil dobře. Byla mu zima
Ratko Mladič se bez své čepice necítil dobře. Byla mu zima  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, ap - 
4. července 2011
15:47

Je obviněný z nejhroznějších zločinů v dějinách poválečné Evropy. Generál Mladič ale odmítl u Mezinárodního soudu v Haagu odpovědět na otázku, zda se cítí vinen či nevinen. Po roztržce se soudem, kdy mimo jiné požadoval možnost nasadit si čepici, byl vyveden ze sálu. Bosenskosrbský generál je obviněn mimo jiné z podílu na masakru 8000 muslimů ve Srebrenici, během občanské války v zemích bývalé Jugoslávie.

Mladić oděný ve světle šedých šatech s vážným výrazem v tváři odmítl soudem stanoveného právního zástupce. Důrazně žádal soud, aby ho mohli zastupovat dva jím vybraní advokáti. Chtěl také měsíc na to, aby s nimi konzultoval obsah obžaloby. Do té doby se k ní nemíní vyjádřit.

V souladu se soudní praxí to soud vzal jako prohlášení, že se cítí být nevinen. Mladič sám považuje tvrzení obžaloby za "monstrózní řeči" a "hnusná obvinění".

Ze soudní síně byl vyveden poté, co opakovaně skákal do řeči soudci Alphonsu Oriemu, když četl body obžaloby. "Chcete mi vnutit obhájce. Co jste to za soud?" vykřikoval Mladić, když ho stráž odváděla ze sálu. Podle soudu Mladič dostane brzy advokáty, které si sám vybere, ale je to záležitost administrativy.

Mladić při přelíčení také požadoval, aby si mohl dát na hlavu čepici, což soud zamítl. "Je mi zima na hlavu. Ať se mi dovolí opět si nasadit čepici. Když mi je zima, polovina mého těla nefunguje," tvrdil obžalovaný.

"Ukázal, jaký je... nevyjádřil žádnou lítost a nechce spravedlnost pro oběti," citovala agentura AP jednoho z přeživších při masakru asi 8000 muslimů ve Srebrenici, který přijel do Nizozemska na pondělní soudní stání.

smrk ( 16. listopadu 2012 11:49 )

smrk ( 16. listopadu 2012 11:49 )

Pokud tady píšeš magore ,že jsi čech ale nebydlíš tady , tak buď čech a používej háčky a čárky, nebo se na to své přiblblé psaní v.y.s.e.r., nikdo není ty emigrante na tvé přitroublé názory zvědavej.

sharkfish ( 5. července 2011 09:46 )

svatá prostoto, že

sharkfish ( 5. července 2011 09:45 )

jasně, principielně máš pravdu... ale ani bush, obama, sarkozy a další nedali rozkaz pozabíjet civilisty...a to nemluvim o způsobu, jakym to udělal tedle prasák

sharkfish ( 5. července 2011 09:44 )

dobytek jeden

Zobrazit celou diskusi