Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonsko: Desetimilionkrát vyšší radiace byl omyl!

Autor: evak, ČTK - 
27. března 2011
15:21

AKTUALIZOVÁNO: Radioaktivní záření v druhém bloku japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 údajně není desetimilionkrát vyšší než jsou povolené limity. Tato radioaktivita byla naměřena v zamořené vodě, která stojí v turbogenerátorové budově elektrárny. Údaj je však prý chybně změřený. Kontrolní měření přesto ukázalo stotisíckrát vyšší hodnotu. Dělníci, kteří přišli vodu odčerpávat, byli z budovy evakuováni.

Již předtím japonský úřad pro bezpečnost jaderných reaktorů NISA zjistil ve vodě druhého reaktorového bloku elektrárny vysokou koncentraci izotopu jódu 134. Podle odborníků to může naznačovat poškození reaktorového jádra.

Firma TEPCO, provozovatel elektrárny, postupně pokouší odčerpat zamořenou vodu ze všech čtyř energobloků elektrárny Fukušima 1. Tato voda totiž brání dalšímu postupu sanačních prací a způsobila již ozáření desítky pracovníků.

Radiace zamořuje oceán

Elektrárna Fukušima 1 zamořuje stále více i mořskou vodu ve svém bezprostředním okolí. Jak v neděli již dříve oznámil úřad NISA, hodnota radioaktivního jódu v oceánu překračuje podle nejnovějšího měření bezpečnostní limit 1850krát. Je to razantní změna oproti pátku, kdy byl bezpečnostní limit překračován "jen" 1250krát. V úterý dokonce jen 125krát!

V moři se však koncentrace radioaktivních prvků rychle ředí. Proto nehledě na vysoká čísla naměřených hodnot žádné bezprostřední nebezpečí pro floru ani faunu na pobřeží nehrozí. Úřady hodnoty stále kontrolují.

Rostoucí zátěž radioaktivními prvky ale podle odborníků svědčí o tom, že z havarovaného reaktoru unikají radioaktivní materiály, jak se někteří obávali.
Také podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amana nebude nebezpečí z havarované elektrárny Fukušima ještě dlouho zažehnáno. "Stále není jasné, zda jsou jádra reaktorů a vyhořelé palivové tyče dostatečně chlazeny. Bude třeba udělat ještě mnoho věcí, aby krize skončila," řekl Amano víkendovému číslu deníku New York Times.

Dělníci nebyli varováni

Společnost Tepco, která elektrárnu Fukušima provozovala a řídí nyní záchranné práce, v neděli přiznala, že nejméně tři ozáření technici pracující u třetího bloku nebyli informováni o tom, že tam budou vystaveni drasticky vysokým hodnotám záření. "Kdyby (ve firmě) řádně fungovaly informační toky, mohlo se možná nehodě zabránit," prohlásil manažer Tepca.

Současně však vyšlo najevo, že část dělníků pracujících na přívodu elektrického vedení do narušené elektrárny, aby bylo možné obnovit chlazení, vědomě nedbala poplachových signálů před radiací.

sonyko ( 27. března 2011 17:03 )

no boože tak se spletli že jo, ale že tak najednou , ono se nakonec ukáže že tam ani nic nevybouchlo a záběry byly z nějákeho filmu

ylatouf ( 27. března 2011 12:55 )

v Černobylu lhali komunisti v Japonsku lžou kapitalisti ,ještě chybí flanďáci a jsou všichi pohromadě.

rickczsu ( 27. března 2011 10:55 )

Mě už to připadá jako udržení obou vln čtenářů. Těch co jsou celí natěšení až to bouchne, i těch co se dívají a doufají, že to Japonci zvládnou...

rickczsu ( 27. března 2011 10:52 )

Zvláštní, že obden je situace ve Fukušimě "pod kontrolou a zlepšuje se" a mezi těmi to dny je "desetmilionkrát větší radiace apod."...

gogo ( 27. března 2011 09:50 )

nechává v této kritické situaci vše uvnitř elektrárny jen na soukromé firmě, která jak se zdá, postupuje dosti diletantsky a nepřesně informuje veřejnost o skutečném stavu věcí. Také mi není jasné proč úvaha o technické zahraniční okamžité pomoci (USA) byla smetena ze stolu ... Proč se lidé v elektrárně pohybují jen s rouškami na ústech atd....

Zobrazit celou diskusi