Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Steva Jobse ničí rakovina, přesto ukázal iPad 2

Autor: ČTK, oj, shp - 
2. března 2011
23:03

Šéf a zakladatel společnosti Apple Steve Jobs (56) na konferenci v San Francisku osobně představil nový iPad 2. Jobs bojuje se zákeřnou rakovinou slinivky a chodí na chemoterapie. Podle zahraničních médií mu zbývá jen několik týdnů života. Prezentaci nejočekávanější technické novinky si přesto nenechal ujít. V Česku se iPadu dočkáme koncem března.

"Dělali jsme na tomto produktu nějaký pátek, a tak jsem si dnešek nenechal ujít," uvedl pohublý Jobs, který podstupuje náročné chemoterapie. Zaplněný sál šéfa firmy, který má mezi fanoušku značky kultovní postavení, přivítal potleskem. Jobs krátce poté označil rok 2010 rokem iPadu.

Tablet je o třetinu tenčí než jeho předchůdce, má dvoujádrový procesor Apple A5 a až devětkrát rychlejší grafický čip. Přístroj je také lehčí a na rozdíl od původní verze se bude dodávat i v bílém provedení. Základní verze se ve Spojených státech bude stejně jako její předchůdkyně prodávat za 499 dolarů bez DPH, což je zhruba 8800 Kč. Zajímavou novinkou je kryt s magnetky, který po zavření iPad 2 přepne do režimu spánku. Kryt má povrch z mikrovláken, který displej po zavření vyčistí.

Nově bude přítomný přes redukci i HDMI výstup. Na televizi s vysokým rozlišením tak bude možné sledovat stejný obraz jako na displeji iPadu 2, a to v rozlišení 1080p. To platí i o videích, včetně filmů. V USA bude nový iPad dostupný 11. března, 25. března se pak začne prodávat v 26 dalších zemích včetně Česka. Původního přístroje se od uvedení prodalo téměř 15 milionů kusů a představoval 17 % tržeb společnosti.

 

Apple si od nového iPadu hodně slibuje. Přístroje se loni od uvedení na trh v dubnu prodalo téměř 15 milionů kusů a představoval 17 procent tržeb společnosti. Letos by podle některých odhadů toto číslo mohlo přesáhnout 30 milionů.

Konkurence na trhu tabletů ale roste, zejména ze strany přístrojů s operačním systémem Android od Googlu. Přijetí novinky zákazníky proto bude klíčové proto, aby si na něm Apple udržel dosavadní silné postavení.

Provedení bílé nebo černé

Váha 590 gramů

Operační systém iOS 4.3

Kamera vepředu i vzadu

Procesor dvoujádrový Apple A5

Cena základní verze (bez DPH) 499 dolarů (8800 Kč)

Úložná kapacita 16,32 nebo 64 GB

Shelby16 ( 3. března 2011 03:26 )

Já blbá to nepatentovala, nemusela jsem dnes dělat prodavačku, ale mohla jsem být vizionářkou v IT technologiích.

batchman ( 3. března 2011 02:09 )

Steve je sice jednicka, ale Apple je banda zlodeju co celou dobu tezi jen z monopolniho postaveni (na americkem trhu samozrejme) a silne obchodni znacky aby prodavali predrazene sumty Steve je jednicka v tom ze at to byl sebevetsi smejd vzdycky to dokazal nehorazne dobre prodat verejnosti Samozrejme doufam ze se prognozy lekaru nenaplni ...

Zobrazit celou diskusi