Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Arabská revoluce cloumá i Alžírskem

Autor: jos, ČTK - 
12. února 2011
12:41

AKTUALIZUJEME: Severní Afriku ovládl revoluční duch. Po Tunisku a Egyptu začaly občanské nepokoje cloumat i Alžírskem. Demonstruje se ale také v Jemenu a Jordánsku.

Alžírská policie rozehnala demonstraci v metropoli. Desítky protestujících v noci na sobotu v ulicích Alžíru volaly po demokratických změnách jen pár hodin poté, co v Egyptě  padl prezident Husní Mubarak.

Potyčky mezi demonstranty a pořádkovými silami na náměstí 1. května v centru města Alžíru začaly kvůli masovému pochodu, k němuž vyzvali opoziční vůdci, odbory a studenti. Demonstranti touží po demokratických reformách. Část demonstrantů se na pochod vydala navzdory policejním zátarasům. Asi sto lidí policie zadržela a střeží přístupové cesty do metropole.

Pochod pořádala Národní koordinace pro změnu a demokracii (CNCD), v níž jsou seskupeny politické strany, zástupci občanské společnosti a autonomní odbory. Akce nebyla povolená a celou oblast obklopily stovky příslušníků pořádkových sil s obrněnými vozy, které demonstrantům zatarasily cestu.

"Vláda bohužel rozmístila značné síly, aby pokojnému průvodu zabránily. To není dobré pro pověst Alžírska," prohlásil podle agentury Reuters Mustafa Buačiči, vůdce Ligy pro lidská práva, která protest pomáhá organizovat. Pochodu se podle AFP účastní také jeden z šéfů fundamentalistické Islámské fronty spásy (FIS) Alí Belhadž.

Proti demonstrantům vystoupila dvacítka mladých stoupenců prezidenta Abdala Azíze Butefliky s výkřiky "Buteflika není Mubarak". Již dříve alžírský prezident přislíbil, že v zemi ukončí výjimečný stav, která trva téměř dvacet let.

Protesty zachvátily arabské země

Jemen: Demonstrace opozice začaly v polovině ledna, 27. ledna požadovaly odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který je u moci od roku 1978, desetitisíce lidí. Prezident Sálih začátkem února oznámil, že nebude kandidovat v příštích volbách hlavy státu, připadajících na rok 2013, a oznámil odklad parlamentních voleb stanovených na 27. dubna. Demonstrace poté pokračovaly a odpůrci prezidenta Sáliha požadovali rozsáhlejší reformní změny.

Jordánsko: Od poloviny ledna demonstrovaly tisíce lidí v Ammánu a dalších městech kvůli vysokým cenám paliv a potravin a zdržování politických reforem. Král Abdalláh II., jenž je u moci od roku 1999, začátkem února rozpustil vládu a pověřil sestavením nového kabinetu někdejšího premiéra Maarúfa Bachita. Nová vláda složila přísahu ve středu. Hlavní opoziční strana, Islámská akční fronta (IAF) se na nové vládě podílet odmítla a vyjádřila politování nad tím, že vláda "se podobá těm dřívějším".

Sýrie: V zemi se konaly menší demonstrace proti "korupci a tyranii", které byly namířeny proti prezidentu Bašáru Asadovi, jenž je u moci od roku 2000.

gevi ( 13. února 2011 10:09 )

jak tato celoarabská revoluce skončí. Myslím, že se tam nedočkáme demokracie euroatlantického typu.

palko1961 ( 12. února 2011 15:51 )

Nyni to bude mit dominovy efekt. Za pul roku je to v CR.

528823 ( 12. února 2011 15:24 )

Ať jsou naši chlebodárci rádi že To cloumá atím jenom v Arabském světě.

whoossain ( 12. února 2011 13:41 )

Třeba si ten pánbů z židů jenom dělal srandu a oni to nepochopili

Zobrazit celou diskusi