Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sloník nepřežil a jeho máma pláče

Autor: Jan Rajchl, Kjos - 
6. května 2011
16:18

CHAT: Smutné scény se odehrávají v ostravské zoo po uhynutí malého slůněte. Opuštěná matka Vishesh (14) po mláděti teskní a volá ho. Na dně jsou i ošetřovatelé, kteří tak rychlý konec nečekali.

Skon prvního slůněte narozeného v Česku velmi citelně zasáhl hlavně ošetřovatele slonů, kteří se o samečka i samičky nepřetržitě starali. „Naše pocity nelze nijak vyjádřit. Omlouvám se, nemohu nic více říci,“ poznamenal Pavel Volánek.

Další z ošetřovatelů Igor Švihálek řekl, že pořád doufali ve zlepšení zdravotního stavu slůněte. „Vůbec jsme tak rychlý konec nečekali. Opravdu citelně se nás to dotklo,“ uvedl ošetřovatel.

PTALI JSTE SE, CO SE STALO:

V poslední době se chovatelé ve sloninci střídali a sloní rodiny byly pod stálým dohledem. „Ošetřovatelé podali obdivuhodný výkon. Vlastně už od vánočních svátků chystali obě slonice na porod a od narození slůněte byli v zoo v podstatě stále,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Opuštěná matka Vishesh po mláděti teskní. Když v noci umírající slůně přenesli k veterináři a už se nevrátilo, nemohla prvorodička pochopit, co se stalo. „Slůně hledala a volala, je to pro ni velmi těžké. Zvažovali jsme podání ztišujících léků, ale naštěstí se pomalu uklidňuje a její zdraví není ohroženo. Věříme, že to tak i zůstane,“ uvedla Kalousková.

TAKHLE MALÝ SLONÍK PŘIŠEL NA SVĚT:

Video  Sloní mlídě samečka se dožilo jen necelých dvou měsíců  - Youtube.com / ZOO Ostrava, foto: Blesk
Video se připravuje ...

Vishesh je nyní ve výběhu s další slonicí Suseelou (54), uvnitř zůstala slonice Johti (44) s třítýdenní samičkou, které se daří velmi dobře. Právě v získání mateřských zkušeností Vishesh vidí odborníci největší přínos byť krátkého života jejího prvního potomka. „Vishesh dosud nikdy neviděla porod ani nežila s mládětem. Po prvotním nervózním a agresivním chování se velmi zlepšila, slůně ochraňovala a jejich soužití bylo velmi dobré. Věříme, že to vše se pozitivně projeví v budoucnosti při výchově dalších slůňat,“ dodala mluvčí.

r.karina ( 7. května 2011 22:21 )

nestává se jen tak,že by dospělé samice na mládě útočily,odstrkovaly,atd....ve volné přírodě přežije jen ten silný a to mají zvířata zakodované...

rebelado ( 7. května 2011 09:56 )

a vis co muzes ty? buzinko? jit si pod most zašoukat s westak.cestak..jste de bilové jeden jako druhej. buzinky oba dva

bafi ( 6. května 2011 20:38 )

Sloníka je mi moc líto. Moc si tady na světě neužil. Snad mu ve sloním nebíčku bude líp.

meda5554 ( 6. května 2011 20:24 )

Jak říkají Slováci: Kto vysoko lieta, nízko padá.

meda5554 ( 6. května 2011 20:19 )

Těch palců dolů jsem dala málo

Zobrazit celou diskusi