Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Továrna na plasty v ohni: Nařízena evakuace obyvatel!

Autor: ČTK, Kjos, Pavel Ryšlink, Slávka Červená - 
8. dubna 2011
11:41

AKTUALIZOVÁNO, VIDEO: Apokalypsa a nucená evakuace kvůli ohni! Hasiči se zhruba od 01:00 potýkají s obrovským požárem podniku na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku. Městečko se ponořilo do šedivé mlhy a lidé museli opustut své domovy.

Čtyřpodlažní budova je kompletně v plamenech. Vítr unáší nebezpečné zplodiny hoření na okolní obce, varováni byli obyvatelé Chropyně, Hulína, Skaštic, Břestu, Žalkovic, Kyselovic a městské části Kroměříže Bílany, řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

"Vítr jde stále stejným směrem. Doporučujeme lidem, aby zbytečně nevycházeli a neotevírali okna, aby se nenadýchali kouře. Měli by přitom ochránit zejména děti, seniory či nemocné lidi," přiblížil Mitáček. Jeho výzvy neustále opakoval i místní rozhlas. Ani to ale nestačilo. Kvůli ohrožení obyvatel byla nařízena evakuace dvou ulic. Jenom 5 osob se nechalo evakuovat autobusem, ostatní odjeli k příbuzným. Lidem při dlouhodobém působení dýmu totiž hrozí zdravotní potíže. Evakuace potrvá minimálně do soboty.

"Byla to časovaná bomba," řekl Věrek Zapletal, který pracoval u podnikových hasičů v areálu továrny. Jednotka však byla zrušena. "Upozorňovali jsme stále na to, že 4 patra jsou naskládány až do stropu plasty, že hrozí nebezpeční, ale nikdo na nás nedal," dodal Zapletal.

"Byl to obrovský ohňostroj. Létaly žhavé kusy všude okolo. Báli jsme se, aby nezapálily i domy v okolí. Vysoký komín byl ozářený jako ve dne. Vnučku (2), která spala u nás, jsme vezli ve 2 v noci k jejím rodičů," řekl Blesku Severin Potrok, který bydlí v nejvíce postižené části Františkov. Dopravu odkláněli policisté v maskách.

Video  Požár se pokouší uhasit i pomocí vrtulníku  - Ryšlink, Červená
Video se připravuje ...

Na místě zasahuje více než 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlínského, Olomouckého i Jihomoravského kraje, celkem jde nejméně o 100 hasičů. "Plameny šlehají asi 20 metrů nad budovu, je to opravdu děsivý pohled. Situace je vážná, kvůli větru se požár rozšířil i na sousední objekty.

Již proběhlo střídaní poloviny hasičů 16 jednotek. Dohromady zasahuje 130 hasičů. Dva museli být během pátku převezeni do nemocnice Intenzivní hašení je nutné stále, vysoké plameny se podařilo srazit, ale drží se stále uvnitř zborcených budov. Hasiči kvůli tomu nemůžou dovnitř. V permanenci vrtulník. Postupné vyhořívání. Černý dým se změnil v šedý.

Zasažená plocha je více než 200 metrů, vítr zapaluje i suchou trávu v okolí," popsal Mitáček s tím, že zvláštní stupeň požárního poplachu hasiči ve Zlínském kraji naposledy vyhlašovali na přelomu června a července 2007, kdy několik dnů hořel sklad pneumatik v Uherském Brodě na Slovácku.

6745 ( 8. dubna 2011 17:23 )

vlaku ( 8. dubna 2011 12:10 )

Je to samé zemětřesení, záplavy,ekonomická krize, problémy s odbytem. Plasty jso dobrou hořlavinou.Pojišťovna se pěkně prohne. Likvidace následných škod na zdraví občanů, černé a začouzené fasády, byty a pod.

zaviracispendlik ( 8. dubna 2011 07:43 )

.....plastům

zaviracispendlik ( 8. dubna 2011 07:33 )

ááááá, ekologové bojují proti pladtům

Zobrazit celou diskusi