Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Náklady na likvidaci vyhořelé továrny firmu položí!

Autor: Slávka Červená, evak - 
11. dubna 2011
15:58

Tři dny hořela továrna na plasty v Chropyni. Ale situace se v neděli obrátila. Hasiči se dostali k ohniskům požáru a  zlikvidovali ho. Hasiči se rozhodli, že oheň nechají dohořet a likvidační práce budou na náklady firmy, která plasty zpracovávala.

Hasiči si tři dny lámali hlavu, jak se s požárem vypořádat. Přes spálené trosky a hustý dým se nemohli dostat k ohnisku požáru. V neděli dopoledne byl nasazený útvar se speciální těžkou technikou. Měl odstranit neprostupnou zeď, odkud už byla k jádru snadná cesta. Plán vyšel.

Jakmile byla zeď odstraněna, hasiči okamžitě začali hasit. Oheň rychle ustával a dým řídl. Viditelnost se pomalu zlepšuje. Měření zplodin v ovzduší dopadlo dobře a bylo rozhodnuto, že lidé se můžou vrátit do svých domovů.

Do večera budou ještě uzavírky do Chropyně ze tří vjezdů okolo havárie. V pondělí a další dny budou už jen některé trasy omezeny z důvodu projíždění těžké techniky. Teď teprve začínají likvidační práce.

Lidé přijdou o místa

"Provořadé je právě nyní, co uděláme s pracovníky. V nepřetržitém provozu pracovalo 50 lidí. Již dnes mohu potvrdit, že výpovědi se dotknou nejméně 15 z nich. Samozřejmě dostanou odstupné. Nemáme nyní techniku, na které bychom recyklovali, zbylý materiál se převeze jiným firmám, které uvolnily kapacitu asi 50 tun měsíčně," uvedl v pondělí majitel firmy Remiva Miroslav Vala.

Podle jeho slov bude v České republice s plasty problém. Firma byla jedním z největších odběratelů odpadu. V pondělí večer chce Vala mluvit s obyvateli evakuovaných oblastí a omluvit se jim.

Město bylo s firmou GEOTEST Brno prověřit okolí chemičky, jestli půda neobsahuje škodlivé látky. V případě nebezpečných hodnot, je nutné půdu sanovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi