Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Požár továrny: Zákaz vjezdu do zamořených oblastí!

Autor: Slávka Červená, ČTK, evakk - 
9. dubna 2011
09:28

AKTUALIZOVÁNO - Krutou noc mají za sebou hasiči, kteří již od páteční noci likvidují obří požár zpracovny plastů v Chropyni na Kroměřížsku. Hašení znesnadňoval silný vítr. Drama propuklo okolo třetí hodiny ráno, kdy se zřítila dovnitř část budovy a explodovaly horké plyny.

Nad torzo budovy vyšlehly asi dvacetimetrové plameny. „Velitel zásahu okamžitě stáhl všechny zasahující hasiče v blízkosti a po opadnutí síly požáru znovu zahájil frontální útok. Oheň se podařilo udržet uvnitř trosek a zabránit rozšíření plamenů. S maximálním nasazením pak byly uchráněny především blízké zásobníky nebezpečných a chemických látek pro teplárnu,“ sdělil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Zhruba po hodině maximálního úsilí se více než 40 jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů ze tří krajů podařilo dostat požár opět pod kontrolu. V těsné blízkosti budov hrozí navíc další zřícení poškozených stavebních prvků, zdí, nosníků a dalších konstrukcí. Při zásahu byli zatím zraněni dva dobrovolní hasiči.

Znovu zapojen vrtulník

Hasiči se snaží najít prostor, kterým by dostali vodu k jednotlivým skrytým ohniskům. Hlavním problémem nadále zůstává obrovské množství hořících plastů, ke kterým se hasiči nemohou dostat. Na pomoc byl nasazen opět policejní vrtulník, který shazuje co tři minuty do požářistě 1000 litrů vody.

Do okolí se znovu začal valit černý hustý a nebezpečný dým. „Opět do obytných částí, kde byli lidé včera evakuováni. Rozhodnutí se ukázalo opravdu správné,“ dodal Mitáček.

"Po náročné noci se hasiči připravují na další střídání a příjezd čerstvých posil," řekl nakonec mluvčí krajských hasičů.

Zpřísnění pravidel pro motoristy

Policisté od rána zpřísnili dohled v Chropyni. Motoristé se do obce nedostanou jinudy než od Kojetína, protože ten není zamořen. V ostatních směrech platí zákaz vjezdu. Do míst, kde je dým, nebudou vpuštěni ani novináři. Jedná se tedy o části Františkov, Drahy a Hrad.

Evakuace pokračuje

V sobotu se znovu vydají policejní hlídky na obchůzky domů a bytů v zamořených oblastech. Pokračují tak v důsledné evakuaci. Včera bylo jedenáct lidí převezeno do Kroměříže, kde využili náhradního přístřeší. Dvěma invalidním osobám bylo zajištěno náhradní ubytování v sociálních zařízeních.

drazor ( 9. dubna 2011 17:24 )

Přesně tak jsou to troubové,píšou hovadiny. ,,Technoplast Chropyně, zaměřuje se na výrobu z umělých hmot, v současnosti podlahových krytin.,, Tak kdepak je ta chemička ?? Pisálci z blesku jsou schopni udělat třeba s pekárny výrobnu zámkové dlažby.Pište pravdu a nezveličujte situaci která pro místní není nijak příjemná.

panikekulova ( 9. dubna 2011 11:18 )

Jaká chemička ??? Se proberte pisálci z Blesku !!Technoplast není žádná chemička !!!!

franta15 ( 9. dubna 2011 11:02 )

Chropyni znám jako velmi pěkné městečko. Technoplast byl podnik na zpracování plast.hmot a vždy tam byla perfektní bezpečností opatření. Všude hlásiče požáru, napojední na hasiče, atd. Hasiče v Chropyni údajně někdo zrušil, hlásiče požáru nikde nejsou. Objekty asi patří Fatře Napajedla, ale hořet asi začalo ve firmě, která tam shromažďovala obrovské zásoby všelijakých odpadů, na které asi neměla odbyt. Nevím, jestli má objekt jenom pronajatý a co teď udělá majitel anebo si objekt koupila a teď se bude snažit všechny přesvědčit, že za nic nemůže. A pojišťovna bude platit a platit. Nějak to zapadá do momentální situace u nás, věřit tomu co člověk vidí nebo slyší se dá jen těžko. Pravda se říká jenom když se lidé spletou. Škoda cukrovaru, škoda Technoplastu, škoda Chropyně, toto si tam lidi nezasloužili. Nehoří náhodou bývalý "řepník"? který byl kdysi administračka Technoplastu? Kdo to ví, napište to!

Zobrazit celou diskusi