Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Janu (†16) zabil kůň, ale její srdce tluče dál

Autor: Pavel Ryšlink, evakk - 
10. března 2011
10:02

Láska ke koním stála život Janu R. (†16) z Tištína na Prostějovsku. V úterý odpoledne zemřela na vážné zranění hlavy, které jí v sobotu způsobila klisna Frola v ohradě tištínského jezdeckého oddílu. Tragédie otřásla celou vesnicí. Pěstouni dívky prožívají podobnou tragédii už podruhé v životě. Srdce dívky však bude i přes její smrt bít dál. Biologičtí rodiče dali souhlas k transplantaci.

Čtyři členky jezdeckého oddílu Rupije ve věku od 13 do 17 let nechávaly v sobotu odpoledne proběhnout koně v tištínské ohradě. Když je chtěly hnát zpět, koně se rozběhli proti ohradě. Dívky jim zastoupily cestu a prudce roztáhly paže. Klisna Frola (12) se splašila, nejprve se postavila na zadní a potom se prudce obrátila a vykopla zadníma nohama proti dívkám. Kopytem zasáhla Janu do brady. Dívka se bezvládně skácela na zem.

Ostatní dívky se rozběhly v panice pro pomoc. Záchranářům z vrtulníku se dívku podařilo oživit. Měla však tak vážně poškozený mozek, že v úterý odpoledne zemřela.

„Je to šílená tragédie. Celá obec je z toho špatná,“ řekl Blesku muž, který bydlí nedaleko. „Byla to fajn holka. Hrála na kytaru, pomáhala, prostě supr žába,“ řekli sousedé rodiny.

Ta prožívá podobnou tragédii už podruhé v životě. „Před jedenácti lety se jim oběsil dvacetiletý syn. Tak si vzali dvojčata z dětského domova, Janičku a její sestru. Měli je jako vlastní. Vyloženě se v nich viděli,“ prozradili sousedé.

Při vší té hrůze může být podle nich malou útěchou, že biologičtí rodiče dali souhlas k transplantaci. Janino srdce či další orgány tak budou moci zachránit jiný lidský život.

Policie případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

barry3005 ( 13. března 2011 02:12 )

sorry ale to máte subjektivní pozorovací názory. Ten kůň sice nereaguje jak říkate okamžiitě, protože se do takovéto situace nedostává často a nezná ji tak jako divoký kůň, ale jeho koncová rekace je úplně stejná jak u divokých koní. Tak jako policejní pes reaguje na danou situaci jinak, než domácí mazlíćek a to jen proto, že s tou situací je denně konfrontovaný.A kdyby jste se jenom trochu zajímala o genetiku tak by jste věděla, že např. geny vlka obsahují malého čivacu a i velkou dogu. V jeho genu jsou všichnii tito psi. A když už jednou jsme byli u zeber. Před asi 200 léty vymřel druh zeber jménem Kvaga a když našli v muzeu jejich kůži a na které byly stopy krve, pak prozradila DNA zkouška, že je indentická se stepními zebrami.A nyní je začali chovat a ty první zebry jsou již podobné těm původním Kvaga. To co jse tu pořád opisuje dokola vychází z názoru, že máme různé druhy zvířat, které jsou jedinečné: jen zde se jedná jenom o charakterové vlastnosti způsobené párováním které zapříćinil člověk a nebo zvířata sama. Např Dingo v Austrálii jsou ohrožení a to jen proto, že nemájí problém se spojit se psy a tak vyprodukovat nový druh psů. To je jenom proto, protože jejich původ je vlk. Asi těžko uvidíte v přírodě spojování mezi vlkem a divokou kočkou. A kdyź by jste nechala vypustit do volné přírody své koně, tak jak to udělali Španělé v 16. stol. tak jsem si jistý, že po určitém čase by se chovali stejně jako ti divocí.

annael ( 13. března 2011 01:26 )

vaše snaha "vykecat se" z každé situace za každou cenu mi skutečně neimponuje. A ani se vám nepovede mě přesvědčit, že se domestikovaní koně chovají ve všem stejně, jako divocí a že je jejich vzájemné soužití možné. Jak už jsem dříve psala, mám dnes a denně možnost sledovat život závodních i chovných koní přímo vedle svého obydlí. A za svého pobytu v Kanadě jsem měla jedinečnou možnost sledovat život a chování divokých koní. A tak mohu sama posoudit v čem je chování těchto dvou skupin koní stejné, kdy pouze podobné a kdy zcela odlišné. A vámi doporučované video spíše dokládá, že nemáte ve svém tvrzení pravdu, než že jí máte. Divoký kůň se totiž začne napadení bránit hned v okamžiku, kdy k němu dojde. Ale domestikovaný kůň se týrání, které je určitým druhem napadení, začne bránit až když pro něho začne být týrání nesnesitelné a nevidí jiné východisko, jak se trýznění zbavit, než napadnout jeho původce.

barry3005 ( 13. března 2011 00:21 )

V mé odpovědi nešlo o tom jestli to byli koně divocí a nebo jak jsem to pochopil já. Jde o to,že koné a zvířata se chovají ve stejných situací (a je jedno jaké mají jméno) podobně jako jejich divocí příbuzní. Na videu je tzv. domestikovaný kůň který napadl svého týrajícího majitele: A on se chová uplně stejně jako jeho divocí kolegové. Tak jak jsem to psal v mé odpovědi. Video: http://www.youtube.com/watch?v=owI_0ix2mXw

honza1965 ( 13. března 2011 00:01 )

víš howno. už to nehul Já se pro tvoje zvrhlý uspokojení nenechám předělat na ženskou. To by se mojí starý fááááááákt nelíbilo

annael ( 12. března 2011 23:45 )

to, co napsal martind, se díky způsobu, jakým to napsal, i díky souvislostem s tím spojeným, dá pochopit pouze jediným způsobem. A vaše slovíčkaření za účelem přizpůsobení věci tak, aby vyhovovala vaší argumentaci, na tom nemůže nic změnit. Martind jasně píše, že šlo o domestikovaného koně, kterého zabili koně divocí, nikoliv polodivocí, či částečně zkrocení, jak by se dalo mluvit o koních, kteří ještě neokusili sedlo, ale byli již chyceni a zavřeni v ohradě. A když si to ještě dá člověk do souvilosti s jeho výkladem o nemožnosti začlenění domestikovaného koně do stáda divokých koní a o tom, jak právě tito koně špatně končí, nemůže mít pochybnosti, jak to martind myslel.

Zobrazit celou diskusi