Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyděrači dají Engelovi plat jako měl v nemocnici!

Autor: ČTK, evak - 
3. března 2011
19:58

Martin Engel se po znemožnění návratu na své místo poté, co hodlal vzít zpět svou výpověď po akci Děkujeme odcházíme, musel pěkně otáčet. I když prý měl mnoho nabídek na práci v zahraničí, nakonec zůstal tam, kde jeho nátuře bylo asi nejlíp. Stal se placeným odborovým předákem. Plat si vydupal stejný jako v nemocnici.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a ústřední tvář protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme Martin Engel se stal placeným odborovým předákem. Rozhodlo o tom dnes předsednictvo odborů. Engel, kterého bude platit odborový klub, bude mít stejný plat jako v nemocnici. Ve funkci se chce i nadále zasazovat o zlepšování platových podmínek lékařů. Nejdříve bude dohlížet na to, zda lékaři skutečně dostanou od března o slíbených 5000 až 8000 korun více.

"Stal jsem se předsedou na plný úvazek," řekl po jednání Engel. Protestem, který vedl, chtěl docílit zvýšení platů lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, a to se zákonným množstvím přesčasů. Dosud měli nemocniční lékaři v průměru zhruba 50.000 korun, a to díky nadměrnému počtu přesčasů.

Na původní místo ve vinohradské nemocnici se Engel vrátit nemůže, podle sdělení nemocnice je obsazeno. Podle Engelových informací ale na jeho místo 1. března nikdo nenastoupil. Šéf odborářů je jedním z mála lékařů, kteří se po protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme nemohl vrátit na své původní místo. Prý potom, jak se k němu vedení nemocnice zachovalo, ani nechtěl.

Výpověď podalo 3800 lékařů, ale jen zhruba pět procent se na svou pozici nevrátí - většinou si pak našli místo v jiné nemocnice. Podle odhadů asi 100 až 200 lékařů odchází za prací do ciziny. Engel prý dostal asi 30 nabídek, mimo jiné na Maltu pro celou rodinu, tedy i manželku a syna, kteří jako lékaři rovněž dali výpověď.

Engel se po znemožnění návratu do nemocnice ale rozhodl pracovat profesionálně pro Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL). Svoje nové placené zaměstnání teď  komentuje tím, že chce prý dotáhnout svoji práci až do úspěšného cíle: tím je naplnění slibu z memoranda o zvýšení platu lékařů.

Memorandum vzniklo na základě dohody protestujících lékařů a vlády. Engel ho podepsal s ministrem Hegerem před televizními kamerami a poté vyzval 3800 lékařů ve výpovědi, aby ji stáhli a k 1. březnu neodcházeli z nemocnic. Na základě memoranda pak vláda rozhodla o navýšení tarifních platů.

magda823 ( 8. dubna 2012 19:37 )

http://www.lekar-nemecko.cz Zprostředkujeme práci v Německu českým a slovenským lékařům a lékařům ze zemí Evropské unie. Bezplatně. Nabízíme vlastní zkušenost. Lékař Co naše bezplatné služby zahrnují ? * Najdeme Vám potencionální pracovní místa přesně podle Vašich požadavků a preferencí (aktualizujeme databázi celé SRN s více  než půl tisícem volných pracovních míst každý týden, kdy Vám zasíláme desítky aktuálních nabídek s prospekty pro Váš obor, dosažené vzdělání, vybranou lokalitu) * Váš plat bude od 3 730 eur měsíčně při nástupu nekvalifikovaného lékaře až po 6 333 eur hrubého příjmu pro atestované lékaře s  praxí. Při podpisu smlouvy nahlížíte do platových tabulek a víte přesně kolik dostanete!  * Chcete si udělat v SRN atestaci ? Najdeme vhodná pracovní místa, kde Vám poskytnou ty nejlepší předatestační podmínky, zaplatí všechny semináře, hotely) * Pomůžeme vyřídit všechny dokumenty k získání aprobace * Uhradíme výdaje spojené s překlady dokumentů * Uhradíme večeři a nocleh v hotelu * Doprovodíme Vás k pohovoru a ulehčíme Vám komunikaci * Pomůžeme se založením účtu u APOBANK * Rádi pomůžeme najít bydlení * Zaplatíme Vám na rok německého právníka (Velmi užitečná věc. Do občanskoprávního sporu v SRN se můžete dostat mnohem častěji. Situace zde je diametrálně odlišná než na co jste zvyklí z čr)  * Pojistíme Vás (i celou rodinu včetně domácího zvířete) na všechny nečekané události (např. vytopení sousedů, způsobení dopravní nehody,  škody na cizím majetku, úraz, služby veterináře apod.) * Zajistíme další drobné formality, které budete potřebovat vy nebo členové vaší rodiny (školky, školy,  on-line úřady, apod.) http://www.lekar-nemecko.cz

simamach ( 4. března 2011 08:33 )

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a ústřední tvář protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme Martin Engel se stal placeným odborovým předákem. Rozhodlo o tom ve čtvrtek předsednictvo odborů. Engel, kterého bude platit odborový klub, bude mít stejný plat jako v nemocnici. Ve funkci se chce i nadále zasazovat o zlepšování platových podmínek lékařů. Na to, že tam bude hovno dělat, tak to bude mít pěkně zaplacený.

simamach ( 3. března 2011 23:33 )

No to je právě ono. A všichni ti doktoři, o kterých se tam píše... Ti všichni dostali přidáno a ne málo. Já neříkám, že jsou všichni takoví, ale bohužel i tihle dostali přidáno. A nebyly to malé peníze. Tak se nediv veřejnosti, že jsou na ně nafraný. Ten doktor zřejmě z toho vyvázne. A to je ta hrůza. To, že nevěřím, že se sdalšími body bude něco dít, to je můj názor. Já si to opravdu myslím, protože jsou opravdu nesplnitelné. Proto se tomu směju.

honza51 ( 3. března 2011 23:30 )

Neutekl, odpověď máš nahoře

honza51 ( 3. března 2011 23:28 )

Omlouvám se za to co jsem napsal předtím, nějak jsem nezaregistroval co jsi přesně napsala a přiřadil jsem si to k tomu názoru o "papežovi" od diskutéra nad tebou, ještě jednou omluva

Zobrazit celou diskusi