Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rabování na místě tragédie: Foto, jak separatista ukradl mrtvole zlatý prsten?!

Autor: simao, ČTK - 
22. července 2014
10:07

Těla mrtvých z letu MH17 zamířila v chladících vagónech z místa katastrofy do Charkova, otázkou však je, co bude s osobními věcmi a zavazadly obětí. Nadále se šíří informace o nechutném rabování, které se na východě Ukrajiny odehrává. Na Twitteru se objevila tato fotka, jak proruský separatista krade zlatý prsten... A smutek pozůstalých se postupně mění ve hněv!

Blonďatý separatista vytahuje cosi, co vypadá jako zlatý prsten. Další prohledává batohy obětí, není pochyb, že jde po cennostech... Svět zděsily fotky rabování na místě katastrofy letu MH17.

Jdou prý po kreditkách

Ukrajinské ministerstvo vnitra již dříve vyzvalo pozůstalé po obětech, aby zablokovali platební karty svých mrtvých blízkých. Separatisté totiž podle Kyjeva brali mrtvým nejen cennosti a hotové peníze, ale právě i platební karty. "Je to otevřené drancování," napsal na Facebooku poradce ministerstva Anton Heraščenko. "Obdržel jsem zprávu, že teroristé-žoldnéři sebrali mrtvým nejen peníze a cenné věci, ale zvlášť pátrali po platebních kartách svých obětí," uvedl ukrajinský činitel. Nyní se prý rebelové snaží z účtů obětí peníze vybrat přímo na Ukrajině, nebo karty posílají do Ruska.

Ruské úřady se k případům údajného okrádání mrtvých nevyjádřily a zprávy z ukrajinských zdrojů nelze nezávisle ověřit. Fotky však napovídají, že na tom něco bude... Ukrajinský tisk připomněl, že obdobné kauzy řešila ruská justice před čtyřmi lety při katastrofě polského vládního letadla u západoruského Smolenska. Několik ruských vojáků, kteří místo neštěstí měli střežit, ruské soudy za krádež kreditních karet tehdy odsoudily.

Z opilých separatistů mám pocit hnusu, napsal otec oběti

Po světě přitom pokračuje oplakávání mrtvých. Nejvíce obětí bylo z Nizozemska, celkem 193. Vyjádření mnoha z pozůstalých ale dávají tušit, že v nich narůstá rozhořčení a hněv. Zprávy o rabování je jen umocňují... Zloba se snáší na separatisty, ale často i Rusko, které je podle všeho vyzbrojilo.

V neděli v noci začal Nizozemec Hans de Borst (51) psát: "Velice děkuji panu Putinovi, vůdcům separatistů nebo ukrajinské vládě, že zavraždili moji milovanou a jedinou dceru," začíná první ze sedmi odstavců dopisu, v nichž zoufalý otec, žijící na předměstí Haagu, vyjádřil svůj smutek a beznaděj z nesmyslné ztráty jediného dítěte, dcery Elsemiek (†17). Ta měla příští rok maturovat, chtěla studovat architekturu...

Pozůstalí se však hrozí obrazům toho, jak se neuctivě nakládá s pozůstatky jejich milovaných nebo jak se lidé přehrabují v jejich osobních věcech. "Když vidím, jak opilí separatisté s cigaretou v puse odhánějí mezinárodní pozorovatele, mám z toho pocit hnusu," popisuje de Borst emoce, které v něm vyvolává chaos na místě neštěstí.

vrtajzub ( 24. července 2014 23:54 )

ninka64 - Hah ninka, ide ma roztrhať od smiechu, Kijev chce uvrhnuť sankcie na Rusko, nuž čo k tomu dodať. Strata súdnosti, strata cti, strata dôvery, strata ľudskosti, všetky atributy nacizmu a zatemnenia vazalských mozgov v počiatku novodobej éry feudalneho zriadenia pochádzajúceho z 12 až 15 storočia n.l. Vstup do NATO spravilo z EU vazalov USA.Merkelova hrá Obamovu hru !Predajná ženská Hitler v sukni !Nemec 2 svetovou vojnou neskončil, šikovne oblbuje.

vrtajzub ( 24. července 2014 23:35 )

jsemtady - ty sa vieš aj diviť ŠVEJKU ?a ako prebieha to tvoje divenie v tichosti, alebo hlučne ? To ked sám seba objavíš "jsemtady" musí dlho trvať že ? Takže s tou degeneráciou to máš fakt pravdu, lenže si sa nepozrel do zrkadla miláčik ta sa totiž týka teba ! . Ego je pre mňa neznámy pojem, ale poznám Egona, silný chlap ale počúva ma na slovo, len prstom ukážem !Debilko, nechceš u mňa robiť fackovacieho panáka ? Dobre platííím, môžme sa dohodnúť ! .

ninka64 ( 24. července 2014 22:17 )

Kyjev dnes odmítl vydat audio nahrávky mezinárodní vyšetřovací komisi a bylo potvrzeno, že bezpečnostní ukrajinská služba SBU vtrhla krátce po zřícení letadla do řídící věže a pásky zkonfiskovala.

vrtajzub ( 24. července 2014 20:46 )

gogo - doslova ako píšeš

gogo ( 24. července 2014 19:06 )

Ta protiruská hysterická, primitivní a demagogická kampaň je více než ubohá. A snad jen retardovaný člověk ji může brát vážně. Čekám, kdy se dozvíme, že separatisté kradli i orgány...

Zobrazit celou diskusi