Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Malaysia Airlines se vyhýbá Ukrajině: Místo toho létá nad bojovými zónami v Sýrii

Malaysia Airlines přišla v krátké době o dvě letadla se stovkami pasažérů.
Malaysia Airlines přišla v krátké době o dvě letadla se stovkami pasažérů.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. července 2014
10:18

Nebylo už dost katastrof? Letecká společnost Malaysia Airlines, která přišla v minulých měsících o dvě letadla se stovkami pasažérů, se po tragédii začala vyhýbat nebezpečnému vzdušnému prostoru nad Ukrajinou. Z Evropy do Asie místo toho létá nad bojovými zónami v Sýrii. Zpráva mezi cestujícími vyvolala zděšení.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines s téměř 300 lidmi na palubě bylo minulý týden zřejmě sestřeleno nad východní Ukrajinou. Společnost nyní přiznala, že kvůli uzavření letecké trasy nad Ukrajinou, v neděli odklonila let MH004 z Londýna do Kuala Lumpur na trasu nad Sýrií. "Let MH004 byl po celou dobu v prostoru povoleném Mezinárodní organizací pro civilní letectví. Syrský vzdušný prostor není nijak omezen," uvedla v pondělním prohlášení na svou obranu Malaysia Airlines.

Na sociálních sítích se okamžitě objevily četné komentáře. "Co se s těmi chlápky děje? Malajsijci teď létají nad Sýrií," napsal jeden uživatel Twitteru. "Chtějí přijít o další letadlo?" reagoval další.

Malajsijské aerolinie i vláda se bránily kritice toho, že se let MH17 ocitl nad bojovou zónou na Ukrajině tím, že šlo o trasu, kterou ICAO povoluje a jež byla běžně využívaná pro lety z Evropy do Asie.

Po sestřelení letadla MH17 přesměrovaly malajsijské aerolinky své lety do Kuala Lumpur. Tentokrát přes válečnou Sýrii! Po sestřelení letadla MH17 přesměrovaly malajsijské aerolinky své lety do Kuala Lumpur. Tentokrát přes válečnou Sýrii! | Reuters

Malaysia Airlines zatím nereagovala na dotazy, zda hodlá pro lety z Evropy a na tento kontinent nadále využívat syrský vzdušný prostor. Podle AFP chce společnost minimalizovat letový čas a náklady na spotřebu paliva. Vzhledem ke konfliktům na Blízkém východě a v Afghánistánu je stále těžší najít bezpečné trasy do Asie.

Šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Tony Tyler se dnes zastal malajsijské letecké společnosti, když prohlásil, že "vlády a letecké navigační služby poskytují informace o vhodných leteckých trasách a malajsijské letadlo M17 letělo na jedné z nich".

Problémy Malaysia Airlines nastaly v březnu, když společnost přišla o letadlo na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí a stroj ani ostatky pasažérů se dosud nepodařilo najít.

evita5555 ( 22. července 2014 14:07 )

Bez problémov, v Sýrii nepotrebujú mať američania 300 medzinárodných mŕtvol, to potrebovali špeciálne na ukrajine a špeciálne na území s povstalcami. Civilné lietadlá okrem američanov nikto neostreľuje, ale nikdy nie pod svojim znakom, ale podľa potreby.

oooo. ( 22. července 2014 13:11 )

 safra není tam někdo z těch dispečerů terorista?? měli by je prověřit, tohle není normální

valyka ( 22. července 2014 11:33 )

 Z deste pod okap, z blata do louze. Jeste maji kolik stroju, je preci znamo, ze na blizkem vychodu maji rebelove ralety na sestrel taky.

klonklon ( 22. července 2014 11:08 )

At žije syrský prezident pan Bašár Asad,tenhle člověk by měl mít podporu celého mírumilovného světa za svoji odvahu a boj s islámským terorismem,obrovské díky

Zobrazit celou diskusi