Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejmladší bojovníci ze Západu: Dva patnáctiletí Francouzi odjeli do Sýrie vést svatou válku

Autor: ČTK - 
19. ledna 2014
10:12

Rodiče dvou patnáctiletých Francouzů jsou jako na trní. Jejich synové totiž údajně odjeli do Sýrie, aby mohli bojovat v řadách Al-Káidy! "Od začátku prosince mému synovi on-line vymývali mozek," řekl otec jednoho z nich.

Dva patnáctiletí francouzští školáci údajně odcestovali do Sýrie, aby se tam připojili k Al-Káidě a vedli v jejích řadách svatou válku. Informoval o tom dnes list The Daily Telegraph, podle nějž se s největší pravděpodobností jedná o vůbec nejmladší bojovníky ze Západu, kteří do Sýrie odjeli.

Zmínění chlapci z francouzského města Toulouse nepřišli 6. ledna do školy a místo toho s využitím kreditní karty svých rodičů odletěli na Blízký východ.

Otec jednoho z hochů uvedl, že syn byl přilákán k extremistům na internetu. "Od začátku prosince mému synovi on-line vymývali mozek. Komunikoval na Facebooku, sledoval videa o válce v Sýrii," prohlásil otec. Ten také řekl, že se synem mluvil tento týden v úterý. "Prohlásil, že o něm teď měsíc nebudeme mít žádné zprávy, jestli vůbec zůstane naživu. Je s bojovníky Al-Káidy. Při posledním telefonátu mluvil o těchto bojovnících jako o svých bratřích," dodal.

Tisíce cizinců odjely bojovat do Sýrie od té doby, co se protesty proti prezidentovi Bašáru Asadovi z arabského jara změnily v občanskou válku. Zatímco zpočátku vedly povstání prodemokratické síly, nyní se do něj zapojili i radikálové z Al-Káidy, napsal list The Daily Telegraph.

Francouzský prezident François Hollande na tiskové konferenci minulý týden řekl, že existuje podezření, že v Sýrii nyní bojuje asi 700 Francouzů. Většina z nich jsou údajně mladí muslimové, kteří žili na předměstích Paříže, Marseille a dalších velkých měst.

Zpráva o francouzských školácích mířících do Sýrie přichází krátce poté, co byli na londýnském letišti Heathrow zatčeni dva Britové obvinění z plánování teroristických činů a cesty za tímto účelem do Sýrie.

divenka ( 19. ledna 2014 19:28 )

A co teprve dětské dny ods-áků, věcí veřejných, nebo třeba zelených? Dětské akce pořádají totiž všechny strany, vědí, že rodiče jsou ovlivnitelní přes děti.

divenka ( 19. ledna 2014 19:26 )

Ve Francii žije spousta imigrantů,takže píšou 15 letí Francouzi, ale jsou to praví Francouzi, nebo potomci přistěhovalců?

jir-ka ( 19. ledna 2014 16:19 )

Tam jim v nejlepším případě nakopou *** . Ale asi to bude horší, než si mysleli .

namoroman ( 19. ledna 2014 11:37 )

Bude se filtrovat!!!...aby se náhodou nepodrývala morálka občanů EU. V Turecku už s tím začali Je to jen otázka času a podobné případy jsou dobrá záminka!!!

zabibol ( 19. ledna 2014 10:36 )

Stejné jako komunisti. Syn pluku, Práče...

Zobrazit celou diskusi