Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlak smrti opustil místo katastrofy: Co bude s těly z letu MH17?

Autor: simao, ČTK - 
21. července 2014
18:01

Kolem vlak smrti pendlovali lidé s rouškami, nebo rovnou v chemických maskách. Naložili tam totiž mrtvoly obětí z letu MH17. V černých, igelitových pytlích je dali do vagónů, které měly být chladící, ale patrně nikdy nechladily... V pondělí v podvečer se pak vlaky s ostatky 298 obětí dal do pohybu.

Záchranáři z místa smrti 298 lidí z letu MH17 na východě Ukrajiny přepravili do vagónů na nádraží v Torezu těla všech obětí, oznámil dnes v Kyjevě ukrajinský vicepremiér Hrojsman. Torez přitom leží 90 kilometrů východně od Doněcku, bašty proruských separatistů.

Vlak s pozůstatky těl však měl namířeno do Charkova. Jeho odjezdu však předcházela podle BBC tvrdá vyjednávání s rebely, které Kyjev a Západ podezírá ze sestřelení malajsijského letounu.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

Pach smrti

Situaci kolem vlaku kontrolovali přímo v Torezu členové mise OBSE. Za dohledu rebelů se samopaly. Ti, co neměli roušky, si u otevřených vlaků přidržovali nosy poté, co se opět otevřela vrata vagónů. Spekulovalo se, zda chladící soupravy byly skutečně funkční a v jakém stavu mrtvoly do Charkova, potažmo do Nizozemska vůbec dopraví...

Na nádraží v Torezu před odjezdem vlaku prý vstoupili do chladírenských vozů se skloněnou hlavou, rukama v gumových rukavicích a maskami na tvářích členové nizozemského týmu vyšetřovatelů. Na okolních nástupištích mezitím cestující v běžném provozu nastupovali do příměstských vlaků...

Mrtvolný zápach byl všudypřítomný, kolemjdoucí odvraceli hlavy od hrůzné podívané. Teploty se v Torezu pohybují kolem třicítky a podle výpravčího na nádraží občas vypadne proud. Pozůstatky byly čtyři dny po katastrofě vystaveny dalšímu rozkladu.

Těla míří do Nizozemska

Když se konečně vlak pohnul, nikdo nevěděl, kam jede, napsala AP. Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že přes Doněck do Charkova, kam ukrajinská vláda umístila krizový štáb. Z Charkova by pak měly být vyvezeny pozůstatky k analýze do Nizozemska. Kdy se tak stane, nikdo neví.

Nizozemsko přitom mělo v letounu nejvíce cestujících. Celkem 193! "Chci jim uspořádat pohřeb. Ale ani nevím, kde jsou, leží někde na podlaze...," plakala o víkendu matka jedné z obětí, mladého Nizozemce Bryce (†23). Silene Fredericksz prosila na kameru ruského prezidenta Putina, aby jí tělo syna a jeho snoubenky vrátil. I ona viní právě Putina z tragédie - kvůli tomu, že Rusko vojensky podporovalo (a podle některých hlasů stále podporuje) ukrajinské separatisty.

Video Drsné záběry z místa neštěstí: Sem dopadl sestřelený boeing! - BLESK.TV
Video se připravuje ...

Sedm mezinárodních expertů pmezitím vyrazilo speciálem z Charkova na místo pádu. K dispozici prý mají ke své přepravě prezidentské letadlo ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka.

Věnovali se mj. zkoumání centrální části trupu Boeingu 777 a pilotní kabiny. Trosky a pozůstatky obětí má postupně zkoumat celkem 31 lidí: 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit. Tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě.

Ukrajinský vicepremiér Hrojsman však vyjádřil obavu, že separatisté manipulovali s černými skříňkami, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace posádky. Obsah skříněk prý mohli poškodit. "Máme informaci, že záznamníky měli rebelové v rukou po celou dobu a mohli s nimi něco udělat," konstatoval.

czrus ( 22. července 2014 19:07 )

Luhanská domobrana dostala rozkaz k protiútoku http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/Luhanska-domobrana-dostala-rozkaz-k-protiutoku-4 577/

czrus ( 22. července 2014 18:45 )

Tragédie boeingu: Kyjev zametá stopy http://czech.ruvr.ru/2014_07_22/Tragedie-boeingu-Kyjev-zameta-stopy-5214/

czrus ( 22. července 2014 17:28 )

PUTANA Z BELEHO DOMU , ZEKLA ZE DRUZICA VSECHNO OFOTILA , ALE POKAZAT VAM TO NEMUZEM , TO JE ZAKAZANO ZAKONEM USA !

czrus ( 22. července 2014 16:06 )

TAKOVY MODERNI RAKETY MAJI NASI POVSTALCI SKORO KAZDYJ ! - FOTO http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/photo-Ukrajinske-delostrelectvo-ostreluje-Doneck-2569/? slide- 13 TO JE CO SE ZUSTANE VOD TANKA V 50 tun , otvira jako konzervu ! to je pripraveno pro armadu NATO , RUSSKI moderni RAKETY strili to do 3-5 Km - FOTO http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/photo-Ukrajinske-delostrelectvo-ostreluje-Doneck-2569/? slide-14

czrus ( 22. července 2014 15:55 )

Ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje Doněck - FOTO http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/photo-Ukrajinske-delostrelectvo-ostreluje-Doneck-2569/

Zobrazit celou diskusi