Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gentleman v Moskvě je výjimečným lidským příběhem i v audioknižní verzi

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
2. srpna 2018
10:00

Je to historické, je to ruské, je to politické... A přesto je Gentleman v Moskvě knihou, která okouzlí, pohladí i potěší tím nejlidštějším způsobem.

Za dveřmi hotelu Metropol leží Divadelní náměstí a s ním zbytek Moskvy i bouřlivá krajina Ruska dvacátého století. Románový epos cenami ověnčeného spisovatele Amora Towlese začíná roku 1922 po konci občanské války, avšak namísto zledovatělých cest a zasněžených dač nás autor zavádí do haly luxusního moskevského hotelu Metropol, jenž je se svými zvyklostmi, každodenní rutinou a různorodým personálem světem sám o sobě.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Hlavní hrdina románu, hrabě Alexandr Iljič Rostov, člen Klubu žokejů a Mistr honu, je jako „nenapravitelný aristokrat“ odsouzen bolševickým tribunálem k doživotnímu vězení ve zmíněném hotelu. Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen žít v malé podkrovní komůrce, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s životní filozofií svého kmotra velkovévody – totiž že pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – se rozhodne nezahořknout a postavit se osudu čelem.

Hned po synopsi k příběhu je třeba prohlásit, že na českém trhu už dlouho nebyl titul tak okouzlující, tak prostý a lidský, tak skvěle čtivý i poslechově strhující. Možná je to tím, že není vyprávěn těžkopádně a zachmuřeně ruským autorem, ale americkým spisovatelem Amorem Towlesem (54), původem z Bostonu. Audioknižním kvalitám pak vévodí hlas Igora Bareše (52), který je (naštěstí pro posluchače) synonymem pro kvalitně načtenou knihu. Jeho dramatický, lehce ošlehaný hlas připomíná někdy déšť stékající po hrubé střeše severských domů, jindy zní, jako když kašmírová šála sklouzává z ramen prvorepublikového elegána...

5091688:full:true:true

Vždy s důrazem ve správném okamžiku, s naléhavostí v rozhodující chvíli nebo klidem v místě, kde posluchač skoro nedýchá, tak pracuje Bareš s barvou hlasu, jíž nás baví poslouchat. Za režisérským pultem tentokrát Bareše vedl olomoucký rodák Michal Bureš (42), absolvent brněnské JAMU, kde vystudoval rozhlasovou a televizní specializaci v ateliéru prof. Antonína Přidala. Jeho práci ocenili posluchači i porota například u titulu Muž jménem Ove spisovatele Fredrika Backmana, který získal ocenění Audiokniha roku 2014. Díky těmto mužům hrabě Alexandr Iljič Rostov ožívá do reálných rozměrů, stává se blízkým přítelem, kterého posluchači rádi poznají.

Hodnocení: 100 %

Amor Towles

Gentleman v Moskvě

Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2018

Délka nahrávky: 18 hodin 38 minut

Režie: Michal Bureš

Načetl: Igor Bareš

Vydavatel knihy: Vyšehrad, 2018

Počet stran: 472

Zobrazit celou diskusi