Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Poustevník vás připraví o všechno, čím jste kdy byli. Nahradí vás!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
27. července 2018
08:00

Poustevník je zločinec na útěku. Vyhlédne si člověka, kterého nebude nikdo postrádat, ukradne mu identitu a dál žije jeho život. Poustevník je pak také další skvělou knihou policisty ve výslužbě.

Ani Viggo Hansen, Wistingův soused, nikomu nechybí, a tak už čtyři měsíce sedí mrtvý před televizí. Vzápětí policie najde další tělo. Zatímco Hansenova smrt zaujme jen novinářku Line, Wistingovu dceru, nález druhé oběti spustí největší pátrací akci v dějinách norské kriminalistiky, při které musí pomoci i FBI. Takový je příběh norského spisovatele, který ještě před pár lety sám v kůži policejního vyšetřovatele řešil složité otázky motivace pachatelů trestných činů. Zkušeností nasbíral dost na to, aby jeho knihy působily na čtenáře opravdovostí, chladnokrevností spáchaných skutků a touhou po odhalení všech souvislostí.

5062912:full:true:true

Jørn Lier Horst (48) má na kontě více než milion a půl prodaných knih. Jeho detektivky čte norský ministr spravedlnosti a doporučuje je i Jo Nesbø. „Jørn píše jedny z nejlepších skandinávských detektivek. Jeho knihy jsou mimořádně vypointované a návykové, postavy skvěle propracované,“ říká o svém kolegovi neméně čtená Yrsa Sigurdardóttir, islandská spisovatelka, a nemýlí se. Devátý díl série s Williamem Wistingem znovu dokazuje, jak důležité je, aby se čtenář od první stránky v příběhu orientoval, vzal postavy za své a přijal je jako staré známé. To se autorovi daří bez ohledu na to, zda už jste četli předešlé knihy v sérii či nikoliv.

Přečtěte si ukázku z knihy:

Jørn Lier Horst: Poustevník

Na stránkách Poustevníka má čtenář pocit, jako by sám byl na místech činu nebo v domovech hlavních hrdinů. Přímo cítí chlad a vločky sněhu zvolna se snášející do jejich vlasů a na ruce, kterými se prohrabávají důkazy o někom, kdo zdánlivě není. O někom, koho nebude jednoduché odhalit. Autor také čtenáře udržuje ve střehu, i přestože má pocit, že už „ví“. Kdepak – tak jednoduché to nebude. Poustevník je jednou z knih, které nebudete chtít odložit a stane se skvělým společníkem za letních večerů.

Hodnocení: 90 %

Jørn Lier Horst

Poustevník

Vydavatel: Kniha Zlín, 2018

Počet stran: 352

Zobrazit celou diskusi