Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák

Fotografie
Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. května 2018
17:00

Jejich obliba stoupá, dovolují prožít nejlepší příběhy při všedních denních činnostech. Knihy do uší i letos získávají svá ocenění v anketě Audiokniha roku. Absolutním vítězem je TO od Kinga, zvláštní cenu si odnesl Zdeněk Svěrák.

Téměř devadesát přihlášených audioknih hodnotila devatenáctičlenná odborná porota. Do sedmi kategorií pak vybrala tři nejlepší, z nichž vzešel i absolutní vítěz vyhlášený večer 3. května. Stala se jím kniha Stephena Kinga (70) TO, odnesla si hned dvě ceny. Jak uvádí distributor, kultovní hororový román o podobách zla a nejniternějších lidských děsech, ale i o odvaze, síle přátelství a dětské imaginace vyšel ve velkolepé audio adaptaci v podání sedmi interpretů a v dosud neslýchaném rozsahu přes 50 hodin vícehlasé nahrávky. Na ní září v neobyčejném hlasovém projevu a vynikajícím hereckém podání Pavel Soukup (70) coby vypravěč, Jan Vondráček (52, Bill Denborough), David Novotný (49, Richie Tozier), Jitka Ježková (40, Beverly Marshová), Jan Zadražil (43, Eddie Kaspbrak), Michal Zelenka (43, Ben Hanscom) a Vasil Fridrich (42, Mike Hanlon).

Pusťte si ukázku z audioknihy:

O nejlepším audioknižním obalu rozhodla asociace Syba, která každoročně pořádá nadnárodní soutěž Obal roku. O vítězi Ceny posluchačů pak během dubna ti, pro koho jsou čtené knihy především určeny. „Jsem přesvědčen, že audioknihy nejsou jen významným pomocníkem těm, kteří na četbu nemají čas nebo se jí nemohou z jakýchkoliv důvodů věnovat, ale že mohou být i samostatnou uměleckou disciplínou – podobně jako třeba divadlo či film,“ řekl Blesk.cz zakladatel ankety a předseda poroty Audioknihy roku Jakub Horák. „Řada posluchačů bývá velmi mile překvapena, jak může jejich oblíbená kniha znít z úst profesionálního vypravěče či interpreta,“ dodal. I letos bylo v tomto odvětví knižního trhu z čeho vybírat. Blesk.cz představuje některé z finalistů mezi audioknihami, kteří zaujali posluchače i odborníky. Ještě předtím je však nutno zmínit oblíbenou postavu hereckého i autorského světa, Zdeňka Svěráka.

Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák. Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák. | Supraphon

Všestranný umělec je totiž čtvrtou osobností, kterou Asociace vydavatelů audioknih ocenila Zvláštní cenou AVA za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova. Tu v roce 2015 jako první získal herec Martin Stránský, poté herec, divadelní pedagog a režisér Jan Jiráň, loni herečka Hana Maciuchová. „Zvuková stopa Zdeňka Svěráka je rozsáhlá, ostatně za svou produkci byl odměněn diamantovou deskou. Svěráka lze směle řadit po boku takových velikánů, jakými jsou Jan Werich, Miroslav Horníček či Jiří Suchý,“ uvedl ve svém článku Audiostopy Zdeňka Svěráka jeden z porotců Audioknihy roku a recenzentů Jakub Kamberský.

Prvním titulem, který stojí za pozornost, je Vražda v Orient expresu. Hercule Poirot, jehož naléhavý telegram odvolá z Istanbulu do Anglie, jen tak tak získá místo na palubě luxusního rychlíku Orient-expres, který je mimo sezonu nečekaně plný. Ve vlaku jej osloví bohatý Američan Ratchett, který ho požádá o ochranu, protože se obává, že mu hrozí nebezpečí. Detektiv odmítne a následující ráno je muž nalezen ve svém kupé ubodaný. Následně vlak uvízne v závějích a cestující i posádka zůstanou ponecháni napospas osudu.

Pusťte si ukázku z audioknihy:

Druhou audioknihou, kterou zmíníme, je příběh o touze po štěstí, osudovém míjení a průsvitné duši křehčí než sklo v klíčovém díle americké dramatiky Skleněný zvěřinec. Jeden z nejslavnějších textů americké dramatiky získal brzy po svém prvním uvedení (1944) cenu newyorské kritiky, byl několikrát zfilmován a od doby svého vzniku je téměř nepřetržitě inscenován na jevištích po celém světě.

Pusťte si ukázku z audioknihy:

Do třetice pak přibližujeme titul Otčina, na kterém exceluje Jiří Vyorálek (43). Berlín 1964. Německo válku neprohrálo a připravuje se na oslavu 75. narozenin Hitlera. Detektiv Xavier March, stojící stranou nacionálně socialistického běsnění, se snaží zjistit pravdu v případu, ve kterém znepokojivou rychlostí přibývají mrtvoly bývalých vysokých nacistických funkcionářů a který mu byl svěřen vlastně omylem...

Pusťte si ukázku z audioknihy:

V jednotlivých kategoriích byli nominováni (v abecedním řazení):

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

Dědečkův velký útěk (Tympanum)

Knihy džunglí (OneHotBook)

Vítejte v Pekle! (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

Podivný případ se psem (Tympanum)

Setkání s Rámou (Walker & Volf)

Vražda v Orient expresu (OneHotBook)

Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák. Tohle jsou nejlepší audioknihy roku 2017! Bodovalo Kingovo TO a Zdeněk Svěrák. | Naposlech.cz

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

Dáma, která měla ráda čisté záchodky (Kristián Entertainment, Supraphon)

Doba z druhé ruky (Radioservis)

TO (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – dramatizace

Malevil (Kristián Entertainment)

Otčina (Radioservis)

Skleněný zvěřinec (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie

Nebojte se klasiky: Hudební nástroje (Radioservis)

Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech (Supraphon, Vyšehrad)

Totální Rauš (OneHotBook)

Nejlepší interpret

Norbert Lichý – Den trifidů (Tympanum, Radioservis)

Martin Myšička – Malevil (Kristián Entertainment)

Lukáš Hlavica – Vražda v Orient expresu (OneHotBook)

Nejlepší interpretka

Martha Issová – Anička u moře (Albatros, Albatros Media)

Helena Dvořáková – Doba z druhé ruky (Radioservis)

Vilma Cibulková – Skleněný zvěřinec (Radioservis)

Zobrazit celou diskusi