Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Dystopický Příběh služebnice vám nedá spát

Recenze: Dystopický Příběh služebnice vám nedá spát
Recenze: Dystopický Příběh služebnice vám nedá spát  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: dce - 
11. dubna 2018
15:19

Populární Příběh služebnice fenomenální autorky ověnčené mnoha cenami Margaret Atwood už dlouho nebyl k dostání na pultech knihkupců. Nové vydání nakladatelství Argo se dostává do rukou čtenářů krátce po uvedení povedeného seriálu natočeného podle knihy.

Atwoodová v knize vypráví o světě, ve kterém je život utrpením. Ženy se v nedaleké budoucnosti stávají neplodnými a pár vyvolených se stává nadějí na zachování společnosti. Jenže jak už tomu bývá, mocní a bohatí toho zneužijí. Je nastolen nový řád, který ve jménu víry a dobra, vzývá otrokářství a znásilňování žen.

Služebnice, kterou je i Fredova, ústřední postava příběhu, spolu s dalšími plodnými ženami slouží jako rodička. Bohatí muži s nimi plodí děti, které jim nemohou nést vlastní ženy. Po porodu se ženy přesouvají do další rodiny, kde mají zplodit dalšího potomka. Proti vyvoleným ženám ale stojí nenávist i každodenní násilí. Podobná společnost ovšem nemůže dlouho existovat bez odboje...

Příběh služebnice patří dne již mezi klasická díla moderní literatury. Atwoodová za něj byla obdržela cenu Arthura C. Clarka a nyní se dočkala i seriálu natočeného podle populární knihy. Kritiky i fanoušky byla televizní adaptace velmi dobře přijata a již za pár týdnů se můžeme těšit na druhou řadu, která se posouvá za hranice knihy jako její pokračování. 

Kniha vypráví drsný příběh dystopické společnosti, která ovšem nepůsobí nijak přehnaně, a po pravdě ani vzdáleně té naší. Autorka popisuje svět totalitního režimu zcela chladně, přesto je její vyprávění plné těch nejsilnějších pocitů. To umocňuje fakt, že je příběh psaný z pohledu Fredovy, která vše na vlastní kůži prožívá.

Hlavním tahounem knihy je atmosféra, která člověka vtáhne do děje, a působí na něj plnou silou. Temné bezútěšné prostředí plné těch nejotřesnějších představ toho, jak by naše společnost mohla dopadnout, ovšem otřese spíše ženskou částí populace. Autorka trošku nedostatečně pracuje z postavami, které ačkoliv jsou plné příběhů, vyznívají v knize nudně a ploše. Toto podstatně napravuje seriál, který dává postavám minulost, která zlepšuje pochopení jejich jednání.

Příběh služebnice rozhodně není odpočinková dystopie, na jaké jsme zvyklí z posledních let. Kniha z roku 1985 vám nedá spát, ale je velice pravděpodobné, že dokud ji nepřečtete, spát ani nebudete chtít.


Margaret Atwood

Příběh služebnice

nakladatelství Argo, 2017

348 stran

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi