Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Setkání stínů je zářivým světlem na konci tunelu dnešní zatuchlé fantastiky

Recenze: Setkání stínů je zářivým světlem na konci tunelu tak trošku zatuchlé fantastiky.
Recenze: Setkání stínů je zářivým světlem na konci tunelu tak trošku zatuchlé fantastiky.  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
22. března 2018
09:14

Čtyři Londýny, čtyři vrstvy magie. V Setkání stínů se k milovníkům dobré fantasy vrací Kell i Delilah Bardová – dva nesourodí lidé, každý z jiného světa. Schwabová čtenáře v druhém dílu trilogie připravuje na epický závěr. Odlehčený děj ovšem v hloubce skrývá temnou předtuchu…

Pokud byl první díl trilogie Temnější tvář magie představením světů příběhu a jeho postav (nebo chcete-li expozicí), Setkání stínů je kolizí neboli zápletkou. Tři díly totiž tvoří tak ucelený příběh, že se čtou spíše jako tři části jedné knihy. A ten druhý začíná pouhé čtyři měsíce poté, kdy skončil ten první. I ty chybějící týdny ale autorka nevynechá, protože dění během nich mnohé vysvětluje.

V Arnesu, království Červeného Londýna, se chystají Essen Tasch – magické hry tří království, které mají určit nejsilnějšího mága celé země. Před pouhými čtyřmi měsíci ale Arnes čelil nevýslovné hrozbě zániku kvůli drobnému střípku té nejtemnější magie ze zaniklého světa.

Ačkoliv se tomu Kellovi – mocnému čaroději královské rodiny – za pomocí zlodějky z jiného světa podařilo zabránit, jeho život se navždy změnil. Kell je připoután svým životem k nevlastnímu bratrovi, princi Arnesu. Vězení bez mříží, kterým se pro něj pouto stalo, mu nesvědčí. Právě princ se rozhodne Kella rozptýlit nabídkou, kterou nemůže odmítnout.

Do Červeného Londýna se vrací i Lila – ona zlodějka z Šedého Londýna – během čtyř měsíců se z ní stala členka posádky korzárské lodi a také zručná kouzelnice. Toho se rozhodne využít v Essen Tasch, kam se pod falešnou identitou plánuje dostat.

A kdesi v dálce číhá nevídané zlo. Magie tak temná a především silná, že se jí nedokáže postavit ani ten nejsilnější. Hrozba zhouby Černého Londýna totiž nebyla zažehnána…

Schwabová se už prvním dílem trilogie postavila před velmi těžký úkol – vytvořit unikátní městskou fantasy, jejíž svět bude přitažlivý natolik, že by v něm čtenář chtěl sám žít. Rozhodně se nedá pochybovat o tom, že se jí to podařilo. Mistrovské dílo uchvátilo tisíce čtenářů po celém světě. A nejinak je tomu i s druhým dílem.

Setkání stínů pomalu buduje prostor pro následující souboj – postavy se nám doslova mění před očima, formují se i světy a je nám představováno mnoho dalších detailů z fantaskní mytologie čtyř Londýnů.

Postavy jsou na celém příběhu ale jednoznačně nejsilnějším prvkem. Je jedno, jakého pohlaví je čtenář, Lila i Kell (a ostatně i Rhy, Holland či Alucard) jsou natolik realisticky propracovaní, že s nimi bude soucítit každý. Právě díky postavám a skvělému popisu prostředí je člověk neuvěřitelně rychle vtažen do děje.

Setkání stínů zcela jistě patří k jednomu z nejlepších počinů moderní fantastiky. Představivost Victorie Schwabové je fenomenální a přesto nemá potřebu příběh zahlcovat nelidskými příšerami a nesmyslnými půtkami. Její dílo přináší konečně trošku světla do tak trošku zatuchlé fantasy tvorby posledních let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi