Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jan Kanyza a Kajetán Písařovic jsou Kingovu thrilleru Pan Mercedes masem a kostmi

Jan Kanyza a Kajetán Písařovic jsou Kingovu thrilleru Pan Mercedes masem a kostmi.
Jan Kanyza a Kajetán Písařovic jsou Kingovu thrilleru Pan Mercedes masem a kostmi.  (Autor: OneHotBook)
Autor: Ivan D. Hladík - 
13. srpna 2018
12:00

Kdo je v téhle hře kočka a kdo je myš? Na masakr před pracovní agenturou, kdy maskovaný řidič v ukradeném mercedesu úmyslně najel do fronty nezaměstnaných, nikdo hned tak nezapomene.

Často na něj myslí i detektiv ve výslužbě Bill Hodges, který musel při odchodu do důchodu odložený případ předat svým kolegům. Když ale dostane vychloubačný dopis, jehož pisatel se k vraždám přiznává, nechá se vyprovokovat, aby se vrátil k nedokončenému pátrání. Doufá, že se mu podaří zabránit ještě horšímu krveprolití, ale netuší, co ho to bude stát... První díl trilogie s bývalým detektivem Billem Hodgesem. Román byl také adaptován jako televizní seriál (2017) s Brendanem Gleesonem a Harrym Treadawayem v hlavních rolích v produkci Davida E. Kellyho, další řada bude k vidění v srpnu 2018.

Jan Kanyza a Kajetán Písařovic jsou Kingovu thrilleru Pan Mercedes masem a kostmi. Jan Kanyza a Kajetán Písařovic jsou Kingovu thrilleru Pan Mercedes masem a kostmi. | OneHotBook

Jakmile se pustíte do poslechu téhle audioknihy, první věc, která vám nejspíš vytane na mysli, bude: proč je sakra Jan Kanyza (71) tak utahaný?! To u toho režisér Hynek Pekárek (59) spal? Kdepak. Direktor další Kingovy knihy TO, jež obdržela dvojí ocenění Audiokniha roku 2017 coby Absolutní vítěz a jako Nejlepší vícehlasá audiokniha, moc dobře věděl, co dělá. Kanyzův Hodges je přece přesně podle Kingovy vize – životem unavený, trochu protivný týpek, který to všechno kolem sebe pozoruje s jistým odporem. Stejně tak druhý interpret se řádně vyřádil. Kajetán Písařovic (36) je v roli psychopatického Bradyho urputný, vzteky se zajíká a hlavně – postavu přivádí k životu!

Pusťte si ukázku z audioknihy:

Pan Mercedes je další poctivě odvedenou prací a pro posluchače takřka odměnou. Je to titul, který byste si nejraději vychutnali pěkně v celku (prosím nekrájet, nebalit), byť má přes 17 hodin. Je to jeden z těch titulů, kde se vynikajícím způsobem snoubí práce interpretů, režiséra i autora hudebního doprovodu. Projevy obou herců jsou profesionální, ačkoliv Kanyzovi místy není rozumět a jeho výslovnost anglických slov není úplně precizní. O to více se do postavy pouští s nezaměnitelným charisma. Se zabarvením, kterým přikovával pravidelně většinu republiky k obrazovkám coby Corrado Cattani (Michele Placido, 72), hlavní postava italského seriálu Chobotnice režiséra Damiana Damianiho (†90). Je hrozivý, plíživý, přitom už ví své... Pan Mercedes je zkrátka titulem, který lahodí uchu každého audioknihomola.

Hodnocení: 90 %

Stephen King

Pan Mercedes

Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2018

Délka nahrávky: 17 hodin 11 minut

Režie: Hynek Pekárek

Načetl: Jan Kanyza, Kajetán Písařovic

Vydavatel knihy: Beta-Dobrovský, 2014

Počet stran: 376

Zobrazit celou diskusi