Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman poobědvá s americkým velvyslancem. Výjimečné a mimořádné setkání, říká Hrad

Autor: ČTK - 
26. srpna 2018
10:20

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání amerického velvyslance Stephena Kinga ke slavnostnímu obědu 28. srpna u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Schůzka symbolicky připomene roli Spojených států při vzniku republiky. Zeman bude s velvyslancem mluvit i o aktuálních tématech česko-amerických vztahů, uvedl dnes v tiskové zprávě Pražský hrad.

„Půjde o výjimečné a mimořádné společenské setkání s velvyslancem akreditovaným v České republice. Prezident republiky jím symbolicky ocení roli Spojených států při vzniku samostatného Československa, které si v letošním roce připomínáme. Nezávislá Československá republika by nikdy nevznikla bez přispění USA a prezidenta (Woodrowa) Wilsona, jenž ambice středoevropských národů podpořil,“ uvedl Hrad.

Wilson v lednu 1918 předložil program 14 bodů, který dal základ uspořádání Evropy po první světové válce. Mezi body patřilo právo jednotlivých národů na sebeurčení, což posloužilo i jako základ pro rozpad Rakousko-Uherska a vytvoření samostatného Československa.

„Kromě symboliky se bude na setkání hovořit o aktuálních mezinárodních tématech i bilaterálních záležitostech. Prezident republiky věnuje pozornost zejména možnostem a perspektivám ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a USA,“ uvedl rovněž Hrad k plánovanému setkání.

Schůzka se uskuteční v úterý ve 13:00 v rezidenci amerického velvyslance.

 

 

oldedek ( 26. srpna 2018 13:35 )

Jó jak je možný se někde zadarmo nažrat, tak to my s miloušem přijdem ...

marmat ( 26. srpna 2018 11:40 )

Tak snad se ručička na Hradním kompasu malinko narovná ...Nepřijímání v Bílém domě poznamenalo nepochybně hodně věcí.......................a averze na předchozího velvyslance rovněž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa