Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

G3, neboli summit kytarových velmistrů, se odehraje i v Praze

Autor: Martin Valeš - 
18. března 2018
11:00

G7 je označení pro summit, tedy schůzku na nejvyšší úrovni sedmi nejvyspělejších ekonomik světa. G3 je něco podobného: setkání tří z nejlepších kytaristů planety. Nyní se uskuteční i v Praze, na jednom pódiu vystoupí Joe Satriani, John Petrucci a Uli Jon Roth.

G3 - Satrianiho „dítě“

Otcem projektu je Američan Joe Satriani (61), kytarová legenda a nejprodávanější hvězda instrumentálního rocku. To on jako první dokázal, že kytara nemusí hrát „druhé housle“, respektive že se celý rockový koncert nebo album klidně obejde bez zpěvu.

Přitom začínal jako kytarový učitel, v 70 a 80. letech učil třeba Kirka Hammetta, který se zrovna přidal k Metallice, nebo Steva Vaie, mladou naději od Franka Zappy. Až poté Satriani prorazil se svou vlastní muzikou – ve třiceti letech si na dluh z kreditní karty vydal album Not of This Earth (1986). A přesně jak stojí z názvu, album zapůsobilo jako cosi, co „není z této Země“.

Hrál s Jaggerem a nahradil Blackmora

Náročné hráčské techniky, neuvěřitelná rychlost na hmatníku, silné zvukové efekty i nezvyklé stupnice a skladatelské postupy učarovaly hudebním profíkům - ale pořád je to dobře šlapající rock’n’roll. Dalšími desky – Surfing with the Alien (1989), Flying in a Blue Dream (1991), The Extremist (1993) – se Satriani etabloval na scéně jako jeden z nejuznávanějších mistrů kytary. Ostatně ho roku 1988 angažoval Mick Jagger na své sólové turné, v roce 1993 zase v Deep Purple nahradil Ritchieho Blackmora – ale to pro Satrianiho nebylo, radši se vrátil k sólové tvorbě.

Přes to přese všechno je Satriani jedním nejúspěšnějších poražených z cen Grammy – z 15 nominací neproměnil jedinou.

Když už týmová práce, tak radši s dalšími kytarovými virtuózy. Roku 1996 vyrazil na první turné pod hlavičkou G3, tehdy se svým žákem-kamarádem Stevem Vaiem a bluesmanem Erikem Johnsonem. Každý postupně předvede svůj set, načež ve finále zahrají všichni společně jeden velký jam. Na kytarové fanoušky unikátní turné zapůsobilo a s pár pauzami a s řadou jiných kytaristů se G3 opakuje skoro každý rok, v Americe i po celém světě.

Petrucci: od počátků na úrovni

Američan John Petrucci (50) je zakládajícím členem kapely Dream Theater, mistrů progresivního rocku/metalu. Začali jako parta kamarádů na vysoké – jenže to byla vysoká škola hudby, Berklee College of Music, takže od samých počátků hráli na úrovni, o jaké se většině muzikantů jen zdá.

Sice mají zpěváka, ale nedostává zdaleka tolik prostoru, jako bývá v metalu obvyklé. Jejich hudbu táhnou kytara a klávesy, podobně jako v jazzu. Po Stevu Vaiovi je Petrucci nejčastějším hostem summitů G3, vlastně díky odezvě nových fanoušků se pustil do sólové tvorby. Výsledkem je album Suspended Animation (2005).

Spoluzakladatel neoklasického metalu 

Uli Jon Roth (63) z Düsseldorfu se proslavil v kapele Scorpions, ač tam působil jen v letech 1973-78. Podílel se nicméně na čtyřech studiových albech a slavném živáku Tokyo Tapes. Pak se trhnul, táhlo ho to k jiným žánrům. Unikátním způsobem dokázal zkombinovat divokou hipíckou muziku (Jimi Hendrix atp), tvrdý rock a vážnou hudbu. Patří tak k zakladatelům „neoklasického metalu“ – zjednodušeně řečeno, orchestrální skladby à la Verdi nebo Beethoven doprovodíte bicí soupravou a hlavní melodie do toho mydlí zkreslená metalová kytara.

A jak to třem kytarovým esům bude znít dohromady? Předvedou to v Kongresovém centru Praha v úterý 20. března, potažmo ve středu v bratislavské Incheba Expo Areně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi