Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Chirovici ve vynikajícím thrilleru nastavuje zrcadlo pravdě a vzpomínkám

Recenze: Chirovici ve vynikajícím thrilleru nastavuje zrcadlo pravdě a vzpomínkám.
Recenze: Chirovici ve vynikajícím thrilleru nastavuje zrcadlo pravdě a vzpomínkám.  (Autor: nakladatelství Host)
Autor: Dagmar Čechová - 
8. května 2017
10:54

30 let po vraždě univerzitního profesora se objevuje rukopis jednoho z podezřelých. Vrah nebyl nikdy dopaden a kniha slibuje odhalení pachatele i událostí, které případ provázely. Lákavý policejní pomníček nakonec ale musí vyřešit literární agent a jeho kamarádi.

Když literární agent Peter Katz dostane do ruky úryvek rukopisu, který by měl vyřešit 30 let starou vraždu váženého univerzitního profesora, je skeptický. Postupně ale zjišťuje, že je celý případ natolik zajímavý, že chce vědět víc. Jenže autor rukopisu mezitím umírá a zbytek knihy je neznámo kde. Pouští se tedy do vlastního vyšetřování, do kterého zapojí i další lidi. Podaří se jim policejní pomníček vyřešit?

Střízlivě psaný román rumunského autora Eugena Ovidiu Chirovici jednoznačně aspiruje na jeden z nejlepších debutů roku. Stejně jako skvělá kniha Pauly Hawkins Dívka ve vlaku ale vyvolává zcela protichůdné reakce čtenářů. Jedni ji chválí jako skvělý thriller, jiní o knize tvrdí, že je to jen nafouklá bublina.

Chirovici ale předvádí skvělou hru se čtenářem, kterého několikrát vede na scestí, předkládá falešné stopy a láká k nesmyslným teoriím. Závěr je nečekaný, ovšem mistrně vypracovaný. Příběh pomocí rukopisu a popisu zainteresovaných osob navíc předkládá z několika úhlů pohledu, což ho činí o to zajímavějším.

Příběh má příjemné tempo, nechvátá zbytečně kupředu ani nezahálí ve zbytečných detailech. Kniha je zhusta proložena motivem vnímání, paměti a manipulace s ní, na které autor do určité míry staví i zápletku.

Nečekejte hektolitry krve nebo momenty děsivého napětí, Chirovici totiž před zájemce předkládá román s prvky thrilleru a memoáru s bohatě vypracovanými postavami, co se týče psychologie.

"Pravda jednoho je lží druhého." Tak zní podtitul knihy, v níž vedle pravdy hraje prim paměť a vzpomínky. Troufnete si zpochybnit to, co považujete za realitu? Kniha zrcadel si jednoznačně zaslouží vaši pozornost.


Eugen Ovidiu Chirovici

Kniha zrcadel

nakladatelství Host, 2017

311 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi