Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Portrét Mao Ce-tunga od Warhola jde do dražby. Cena může vyletět na stamiliony

Autor: mah, ČTK - 
18. března 2017
08:55

Jedno z nejslavnějších děl amerického malíře Andyho Warhola půjde v dubnu do dražby. Bude ho dražit aukční síň Sotheby's v Hongkongu a očekává se, že by mohl být prodán až za 15 milionů dolarů (377,5 milionu Kč). S informací přišel server BBC News. 

Podle BBC by se portrét zakladatele čínské komunistické strany mohl dostat díky některému z místních sběratelů umění do Číny.

Jeden z nejvýraznějších představitelů pop-artu Andy Warhol vytvořil sérii Maových portrétů na základě fotografie tohoto komunistického vůdce, která byla otištěna v Maově Rudé knížce. Tato sbírka politických myšlenek Mao Ce-tunga byla symbolem čínského komunismu a během Maova režimu bylo de facto povinností každého občana Číny tuto knížku vlastnit a nosit při sobě. Vydána jich byla více než miliarda.

Warhol udělal u portrétu Maa 200 verzí

Warhol zahájil práci na Maových portrétech v roce 1972 a nakonec vytvořil téměř 200 verzí. Společně s obdobnou sérií portrétů herečky Marilyn Monroeové a s obrazy plechovek Campbellovy polévky se Maovy portréty řadí k nejslavnějším Warholovým dílům.

Obraz, který bude nabídnut v aukci 2. dubna v hongkongské pobočce aukční síně Sotheby's, koupil jeho současný vlastník v Londýně v roce 2014 za 7,6 milionu dolarů.

Warholovy portréty Mao Ce-tunga zůstávají do dneška v Číně citlivým tématem. Když se v roce 2013 konala rozsáhlá Warholova výstava v Číně, Maovy podobizny na ní nebyly. Čínská média tehdy uvedla, že není zřejmé, zda tyto pestrobarevné obrazy jsou výrazem respektu k Maovi, nebo vyjadřují pohrdání.

Přesto je podle BBC možné, že obraz koupí právě některý z čínských sběratelů, kteří se stále více zajímají o západní umění. V současné době prý čínští investoři tvoří pětinu světových kupců uměleckých předmětů.

Takto to vypadá na pražské výstavě známého popartového umělce:

Video  Výstava Andyho Warhola v Praze se rozšířila o rodinné dokumenty.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi