Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Dům bratří Čapků se otevírá turistům: Dříve sem jezdili významní spisovatelé, komunisté ho zdevastovali

Autor: ČTK, lm - 
13. prosince 2016
20:11

Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku je po kolaudaci. Přes zimu se dokončí vybavení interiéru a na jaře zahájí turistickou sezonu. ČTK to dnes řekl správce Štěpán Heger. Památkově chráněný objekt, který vznikl na konci 30. let na podnět spisovatele Karla Čapka, byl kvůli havarijnímu stavu zavřený od roku 2013.

Bez zásadnějších oprav chata, kam jezdili významní čeští spisovatelé, chátrala. Dřívější stavební zásahy naopak stav chaty zhoršily. Český PEN klub, který objekt vlastní, ho nechává opravovat do původní podoby včetně původních dispozic a nábytku.

„Za komunistů dostal dům zabrat nejvíc. Palubky urvali a místo nich dali umakart. Chata přestala dýchat, všude se srážela vlhkost, plíseň na zdech byla do metru vysoko,“ řekl Heger.

Stavbu navrhl architekt Josef Tobek jako dvoupatrový dřevěný objekt s kamennou podezdívkou a čtyřmi předsazenými lodžiemi na krakorcích. Žák Josefa Gočára projektoval tělocvičny, školní budovy a sokolovny. Plány budislavské chaty se nedochovaly, zůstalo jen malé množství venkovních fotografií, interiérů nikoliv.

„Čerpali jsme informace od pamětníků, jak to tady vypadalo. Několik měsíců jsem nedělal nic jiného, než je objížděl a povídal si s nimi. Od nich třeba víme, že v patře byl červený běhoun, který sem vrátíme. Restaurování klik, dveří, opravy a kopie nábytku dělají všechno místní řemeslníci, často to jsou potomci lidí, kteří se na stavbě chaty podíleli,“ řekl Heger.

PEN klub je mezinárodní organizace, českou pobočku zakládal Karel Čapek v roce 1925. Chata se postavila z výtěžku 16. kongresu PEN klubu v roce 1938, stavět se začala ještě tentýž rok. Přispěl na ni i Čapek. V Budislavi pobývali i tvořili Fráňa Šrámek, Ivan Klíma, František Nepil nebo Václav Čtvrtek. Opravená chata nabídne 14 pokojů, jeden apartmán, dohromady 38 lůžek.

U opravené chaty vzniklo i nové ekologické vzdělávací centrum ve tvaru kopule s kapacitou 50 míst. Na investice za více než tři miliony korun přispěl Pardubický kraj, ministerstvo kultury, PEN klub uspořádal i veřejnou sbírku a zároveň si bral úvěr.

„Lidé si tu skvěle odpočinou a budou se moci potkat se známými spisovateli. V lednu spustíme nové stránky o Domě bratří Čapků. Okolí je tu překrásné, Budislavské skály stojí za vidění. Objevili jsme průvodce z roku 1904, který v upravené podobě zveřejníme,“ řekl Heger.

zemekf ( 13. prosince 2016 22:41 )

Hmmm- Tak sednadvacet let po sametu a komunisti jej zdfevastovali. tvl. běž sa léčit

Zobrazit celou diskusi