Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

V Praze zahouká Sova. Nor Samuel Bjørk přijel představit svou novou knihu

Autor: Ivan D. Hladík - 
19. září 2016
18:20

Loni na podzim přinesl Samuel Bjørk i do českých knihoven trhák – první knihu své krimisérie V lese visí anděl. Okamžitě se stala bestsellerem. Od úterý bude v Praze, aby představil další svůj titul s názvem Sova. Setkat se s ním můžete i vy.

Norský spisovatel Samuel Bjørk slavil s titulem V lese visí anděl úspěchy nejen v Česku, ale i v dalších dvaceti zemích světa. Už v úterý osobně představí druhý případ detektiva Holgera Muncha s názvem Sova.

V Praze zůstane do čtvrtka, aby potěšil tisíce čtenářů, kterým učarovaly severské detektivky. Na jeho další dílo čekali čtenáři s napětím už krátce poté, co čísla prodejů a pochvalné recenze na V lese visí anděl vystřelily Bjørka mezi hvězdy severské literatury. Udrží kvalitu svých knih? Nabídne opět stejně strhující titul?

První ohlasy na Sovu zní přesvědčivě: Nezaměnitelný spisovatelský styl, svižné dialogy, smysl pro detail a sehrané duo vyšetřovatelů Holgera Muncha a Mii Krügerové jsou opět zárukou bravurního thrilleru.

Případ zahajuje náhodný nález. V podivném hnízdě ze sovího peří je nalezeno tělo sedmnáctileté dívky. Bizarním případem se začíná zabývat zkušený detektiv Holger Munch. Pro nedostatek stop se však dostane do mrtvého bodu, dokud oddělení vražd nekontaktuje záhadný hacker. Ten jim pošle nahrávku, ve které se mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt. A pátrání se opět roztočí na plné obrátky.

Samuel Bjørk – Sova Samuel Bjørk – Sova | Albatros

Teď se do pátrání můžete pustit i vy, nejen v papírové, ale i audiopodobě, kterou nenapodobitelným způsobem načetla Petra Špalková (stejně jako předchozí Bjørkovu knihu). Detektivové Munch a Krügerová se na stránkách příběhu Sova vracejí na scénu ve výborném čtení na zšeřelé podzimní dny.

Detektivka opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli. Krátce po svém vydání v Norsku byla nominována na norskou cenu knihkupců a zatím je přeložena do 12 jazyků. Pokud si chcete první stránku přečíst ve skvělé společnosti samotného autora, už dnes budete mít možnost. Samuel Bjørk v Praze představí knihu Sova hned na dvou akcích.

V úterý se od 18:30 v prostorách ČSOB Inspirace na Jungmannově náměstí koná beseda pro milovníky nejen severské detektivky, ale hlavně pro fanoušky Bjørkovy bestsellerové série. Návštěvníci akce se mohou těšit i na povídání o Norsku nebo scénické čtení v podání herců z Dejvického divadla. Ve středu od 17:00 proběhne autogramiáda Samuela Bjørka v knihkupectví Knihy Dobrovský v obchodním centru Arkády Pankrác.

Tam můžete odhalit možná i to, zda se Bjørk inspiroval u Shakespeara. Má k němu blízko – jeho díla překládá do norštiny. Samuel Bjørk je totiž ve skutečnosti Frode Sander Øien, úspěšný norský spisovatel „vážné“ literatury, který si nejspíš k detektivce jen odskočil – pro radost nás všech. Je ovšem také dramatik, zpěvák či textař. Øien v jedenadvaceti letech napsal první divadelní hru, jeho hlas zní z šesti hudebních alb.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi