Je to tady. Pro fanoušky, zvláště ty nejmladší, v Praze odstartovalo první juniorské mistrovství světa v závodech s RC modely. Ačkoliv jde o juniorské mistrovství světa v kategorii silničních automobilů, přihlásit se mohou i dospělí. Pro ně budou určeny speciální kategorie Modified a Formula. Na své si tak přijdou všichni milovníci modelů silničních automobilů poháněných elektromotorem.

Obrovský zájem tato akce vyvovala v Číně, a proto se do Prahy sjelo hned několik desítek závodníků z Asie. Mimo jiné při slavnostním ceremoniálu promluvil předseda čínské asociace RC modelů Lin Ming Hua a Li Yisen, který má na starosti česko-čínskou spolupráci v oblasti kultury.

Video
Video se připravuje ...

Malý Jakub se po dráze projíždí se svým RC modelem. Tadeáš Provazník

Nejde o poháry, myslí si Kuba (8)

Mezi českými závodníky se objevil na Podvinném mlýně, kde mistrovství probíhá, i malý Kuba Olšaník (8). „Mně se to líbí proto, že tomu člověk musí věnovat čas, pak chodit závodit a vyhrávat poháry. Ale o tom to není. Jde o to, aby si člověk prostě zajezdil,“ prozrazuje redaktorovi Blesk.cz.   

Závodit o poháry i jen tak chodí se svými kamarády. „Mám tu hodně kamarádů, třeba Lukáše nebo Honzíka. Chodíme jednou měsíčně jezdit do Čelákovic u Prahy. Je tam vnitřní i venkovní hala. Do té vnitřní chodíme v zimě, aby nám neomrzly nárazníky a pak nepraskly,“ pokračuje ve vyprávění.

„Věnuji tomu hodně času, taťka mi v tom pomáhá a já tu mám své auto, se kterým jezdím. Právě jsem dostal nové a celé jsme si ho museli poskládat sami,“ doplňuje svá slova.

Autor: 

Další mistrovství opět v Česku

Celá akce se koná pod záštitou Prahy 5. Za městskou část říká místostarosta Lukáš Herold, že: „Ta úvaha vznikla na návštěvě naší městské části v Číně. Bylo to hlavně proto, abychom dostali první mistrovství právě do Prahy. Je to velice zajímavý sport a tento nápad budeme i nadále podporovat,“ říká pro Blesk.cz.

A za rok se možná dočkáme v Praze i druhého ročníku. „Je to první ročník světového šampionátu, což je významné, a proto jsme se rozhodli právě pro RC modely, aby se dostalo povědomí dětí o tomto sportovním odvětví i do Prahy. Dlouhodobě se snažíme najít cestu uplatnění mládeže práce na poli technického vzdělání a snad se dočkáme příštího ročníku třeba na Praze 5,“ dodává nakonec.

Mistrovství světa bude v Praze na Podvinném mlýně probíhat až do neděle 7. srpna 2016. Vstupné pro veřejnost je zdarma.

Podívejte se na obsáhlou fotogalerii ze zahajovacího ceremoniálu:

Fotogalerie
36 fotografií