Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Festival Výpravy Seveřanů představí putování cestovatelů v literatuře i filmu

Autor: Ivan D. Hladík, Skandinávský dům - 
6. září 2016
17:00

Tak trochu jiný festival, dalo by se říct. Výpravy Seveřanů totiž nejsou žádným nudným vlastivědným školením, ale zajímavým výletem do zemí, odkud pramení všechny ty literární bestsellery, tajemno, chlad, krev a napětí.

Připravte se na 14 dní plných zábavy i zajímavostí ze zemí, kde vládne zima, drsný způsob života, drsní lidé a napínavé příběhy. „Lidé jsou většinou zvyklí na cestovatelské besedy Čechů o severských zemích, tentokrát ale chceme naopak ukázat, kam se vydávali severští dobrodruzi,“ říká Eliška Zoubková ze Skandinávského domu.

Filmově-literární festival Výpravy Seveřanů pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Českým centrem Praha, Městskou knihovnou v Praze, kiny Evald a Ponrepo. Díky nim se v zatím ještě teplém období můžete zchladit na nejslavnějších výpravách a putováních severských národů. Od 6. do 15. září vás autoři akce budou zásobit filmy, přednáškou i čtením z cestopisů.

S Thorem Heyerdahlem vyrazí návštěvníci v moderní filmové adaptaci Kon-Tiki na balsovém voru přes Tichý oceán, zaposlouchají se do strhujících deníků Fridtjofa Nansena z cesty na lodi Fram na severní točnu, s Roaldem Amundsenem v podání Seana Conneryho budou v slavném snímku Červený stan zachraňovat trosečníky vzduchoplavecké polární expedice Umberta Nobileho. O životě norského dobyvatele jižního pólu se dozvědí v dokumentárním snímku Ledové srdce, obsahujícím u nás prakticky neznámý archivní materiál.

Přehlídku adaptací skutečných příběhů doplní historické psychologické drama Nula stupňů Kelvina o životu nebezpečném přezimování v nehostinných grónských pustinách. Syrový snímek uznávaného režiséra Hanse Pettera Molanda (Bezva chlap, Boj sněžného pluhu s mafií) rozehrává atmosférické psychologické drama na pozadí opuštěné zasněžené krajiny. Jednu z hlavních rolí ztvárnil slavný švédský herec Stellan Skarsgård, který svým vynikajícím hereckým výkonem notně přispěl k působivému vyznění filmu.

O grónských cestách badatele, antropologa a spisovatele Knuda Rasmussena pak bude přednášet diplomat a překladatel Zdeněk Lyčka. Knud Rasmussen, dánsko-grónský polárník a spisovatel, se v první třetině 20. století zúčastnil několika arktických výprav a většinu z nich i sám vedl. Lyčkovo vyprávění doplní unikátní fotografie a filmové záběry.

Ozvěny Výprav Seveřanů uspořádá Skandinávský dům v říjnu také v Brně.

Program festivalu:

6. 9. 19:00 Film: Kon-Tiki (kino Evald), vstupné 110 Kč
7. 9. 19:00 Film: Ledové srdce (kino Evald), vstupné 110 Kč
8. 9. 18:00 Přednáška: Arktické výpravy Knuda Rasmussena (České centrum Praha)
13. 9. 19:00 Film: Nula stupňů Kelvina (kino Evald), vstupné 110 Kč
14. 9. 18:00 Na severní točnu – čtení z deníků F. Nansena (Městská knihovna v Praze, klubovna), vstupné 40 Kč
15. 9. 19:30  Film: Červený stan (kino Ponrepo), vstupné 80 Kč

 

Více informací naleznete na webu festivalu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi