Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaké filmy nás čekají letos v Cannes? Najdete zde Almodóvara, Seana Penna či Woodyho Allena

Jaké filmy nás čekají letos v Cannes? Najdete zde Almodóvara, Seana Penna či Woodyho Allena.
Jaké filmy nás čekají letos v Cannes? Najdete zde Almodóvara, Seana Penna či Woodyho Allena.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
14. dubna 2016
18:19

V letošní hlavní soutěži na filmovém festivalu v Cannes se opět objeví známé tváře filmových tvůrců a hereckých hvězd. Mezi 20 soutěžními snímky v hlavní kategorii je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a zároveň herce Seana Penna či film La fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luca Dardennových.

Filmoví nadšenci se pak mohou těšit, že mezi herečkami a herci se během festivalu na pověstném červeném koberci na slavné nábřežní promenádě Croisette objeví Američanky Julia Robertsová a Kristen Stewartová, Kanaďan Ryan Gosling, Australan Russell Crowe, Jihoafričanka Charlize Theronová, Američan George Clooney, Španěl Javier Bardem či Francouzky Marion Cotillardová a Juliette Binocheová.

Podle ředitele festivalu Thierryho Frémauxa půjde nejen o festival hvězd či tvůrců, ale také o klání s mimořádnou rozmanitostí co do zeměpisného původu. Na jednom z nejslavnějších filmových svátků trvající od 11. do 22. května se v různých kategoriích do užší nominace dostalo celkem 49 snímků z 28 zemí. Navrženo jich do soutěže bylo 1869. V hlavní kategorii má domácí Francie čtyři želízka v ohni, Spojené státy tři a po dvou pak Británie a Rumunsko. Po jednom filmu pak nabízejí Německo, Španělsko, Belgie, Kanada, Brazílie, Filipíny, Jižní Korea, Nizozemsko a Dánsko.

Zatímco Almodóvar si z Cannes již v minulosti odvezl ceny za nejlepší scénář k filmu Volver a za režii snímku Vše o mé matce, bratři Dardenneovi se mohou chlubit hned dvěma Zlatými palmami, hlavními oceněními pro nejlepší film, a to za snímky Rosetta a Dítě. Do stejné řeky se pokusí vstoupit i rumunský režisér Cristian Mungiu se snímkem Bacalaureat. Zlatou palmu si odnesl před devíti lety za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Předsedou letošního 69. ročníku mezinárodního filmového festivalu bude australský režisér George Miller, který loni představil v Cannes film Šílený Max: Zběsilá cesta.

Festival na francouzské riviéře zahájí projekce nejnovějšího snímku amerického režiséra Woodyho Allena Café Society, jehož děj se odehrává v Hollywoodu 30. let. Dílo je mimo soutěž stejně jako nejnovější film Američana Stevena Spielberga Obr Dobr (The BFG) či snímek Money Monster Jodie Fosterové, která se však proslavila jako herečka.

Loni na canneském festivalu Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film, získalo drama o přistěhovalcích ze Srí Lanky Dheepan francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Druhé nejvýznamnější ocenění, Velkou cenu, před rokem obdrželo maďarské drama z vyhlazovacího tábora v Osvětimi Saulův syn režiséra László Nemese. Cenu poroty pak dostalo sci-fi Humr řeckého režiséra Jorgose Lanthimose.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi