Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Audiokniha roku 2015: Jasné nominace a ocenění pro Jana Jiráně

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
22. dubna 2016
18:26

Z téměř stovky přihlášených audioknih se 19 titulů utká v souboji o ceny. Nejvíce nominací mají Dítě číslo 44 a Sběratel.

Ceny bude Asociace vydavatelů audioknih letos udělovat potřetí. Posláním projektu Audiokniha roku je vzdát hold nejlepším českým audioknihám. Sedmnáctičlenná odborná porota volí vítěze v devíti kategoriích.

Cenu posluchačů získá ten, o kom rozhodne veřejnost hlasováním na webu projektu. Asociace vydavatelů audioknih představila v úterý audioknihy, které hlasy odborné poroty poslaly na nejvyšší příčky ceny Audiokniha roku 2015. Tři nominace mají rozhlasová dramatizace Dítě číslo 44 a dramatizovaná četba Sběratel. Po dvou pak Příběh kriminálního rady, druhý díl Osudů dobrého vojáka Švejka, Himmlerova kuchařka a četba z románu Petra Stančíka Mlýn na mumie. 

Tři nejlepší v každé odborné kategorii vyhlásila Asociace vydavatelů audioknih (AVA). O nich pak rozhodla hlasováním sedmnáctičlenná porota složená z publicistů, recenzentů, novinářů a obecně posluchačů mluveného slova.

Audioknihy nikdy v popelu neležely

Jejím předsedou je zakladatel Naposlech.cz Jakub Horák. Blesk.cz se ptal, jestli je pro něj na této pozici obtížné nestranit svým favoritům. „Není, protože i při poslechu audioknihy mimo ‚porotcovskou sezónu‘ přemýšlím jako porotce,“ přiznal Horák. „Hodnotím zvuk, posuzuji výkon interpretů atd. Je to asi už profesionální deformace. Díky tomu ale mí audioknižní favorité splňují podmínky pro ocenění v Audioknize roku.“

Jakub Horák odmítá tvrzení, že české audioknihy vstávají z popela díky přízni nových fanoušků. Podle něj totiž nikdy v popelu nebyly, stále nějaké vycházely. „Je jich čím dál více a v posledních letech nastal opravdu boom, který má za následek roční produkci překračující 200 titulů,“ řekl Horák Blesku. „Příčinu zájmu spatřuji zejména v technologiích, které umožňují rychlý výběr, pohodlný nákup a především poslech audioknih, tedy internetu a chytrých mobilů.“ 

Slavnostní vyhlášení třetího ročníku Audiokniha roku proběhne 13. května 2016 na veletrhu Svět knihy Praha. Ve velkém sále střední haly Průmyslového paláce na holešovickém Výstavišti budou ve 13 hodin oznámeni vítězové celkem deseti soutěžních kategorií.

Zvláštní cena AVA byla za podporu a rozvoj audioknih v České republice udělena již 19. dubna Janu Jiráňovi (59), známému z pražského divadla Ypsilon nebo díky jeho pedagogické a hudební práci. Profesní organizace ocenila herce, hudebníka a režiséra za dlouhodobou práci. Za nejpodstatnější ze svých děl sám Jiráň označil tituly jako Medvídek Pú, Kocourek Modroočko, Babička či první díl ságy Harry Potter. „Rád nahrávky koloruji, se zvukařem, ale často i sám,“ říká Jiráň. „Je to taková práce za odměnu. Nahrávkám pro děti i dospělé se věnuji stejně, ale je vlastně pravda, že dětské audioknihy jsou možná o něco zábavnější a zároveň pracnější.“

 

O titul Audiokniha roku 2015 v odborných kategoriích se utkají: 

Nejlepší zvuk

Dítě číslo 44 (Radioservis)

Pod hvězdami (Supraphon)

Sběratel (OneHotBook)

 

Nejlepší obal

Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (Kristián)

Mortdecai – Záhadný případ s knírem (OneHotBook)

Sběratel (OneHotBook)

 

Nejlepší interpret

Jan Hartl (Příběh kriminálního rady, Radioservis)

Oldřich Kaiser (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2, Radioservis)

Norbert Lichý (Motýlek, Radioservis)

 

Nejlepší interpretka

Taťjana Medvecká (Himmlerova kuchařka, Radioservis)

Lenka Vlasáková (Želary – Jozova Hanule, AudioStory)

Valérie Zawadská (Babička pozdravuje a omlouvá se, OneHotBook)

 

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

Dobrodružství Billa Madlafouska (Radioservis)

Chytré pohádky (Tympanum)

Lentilka pro dědu Edu a Trenky přes kalhoty (Albatros Media)

 

Nejlepší audiokniha – četba

Himmlerova kuchařka (Radioservis)

Mlýn na mumie (Tympanum)

Příběh kriminálního rady (Radioservis)

 

Nejlepší audiokniha – dramatizovaná četba

Dívka ve vlaku (OneHotBook)

GAME (OneHotBook)

Sběratel (OneHotBook)

 

Nejlepší audiokniha – dramatizace

Dítě číslo 44 (Radioservis)

Tajemný Etrusk (Radioservis)

Ulička hanby (AudioStory)

 

Audiokniha roku – Absolutní vítěz

Dítě číslo 44 (Radioservis)

Mlýn na mumie (Tympanum)

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2 (Radioservis)

Ukázku můžete najít zde

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi