Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vražedkyně Olga Hepnarová: Osamělý člověk, stojící mimo společnost! Nechceme ji obhajovat, říkají tvůrci filmu

Autor: ČTK - 
16. března 2016
14:17

Film o poslední popravené ženě v Československu Já, Olga Hepnarová vypráví příběh mladé ženy, která na začátku 70. let úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí a osm jich usmrtila. První filmové zpracování této události bude mít českou premiéru 18. března na festivalu Febiofest. Do tuzemských kin bude snímek uveden 24. března. Snímek o vražedkyni popravené 12. března 1975 nemá být podle tvůrců její obhajobou.

Hlavní role se ujala polská herečka Michalina Olszańská. Ztvárnila dívku lesbického zaměření odtrženou od společnosti, kterou osud "otloukánka" se sebevražednými sklony dovede až k hrůznému činu.

Video Já, Olga Hepnarová - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Černobílý film natočený režisérským duem Tomáš Weinreb a Petr Kazda, pro které je celovečerním debutem, zaujal už před svou českou premiérou. Jako zahajovací film pro svou sekci Panorama si snímek na konci února vybral prestižní Filmový festival v Berlíně. Film se představí na několika dalších festivalech po celém světě a s jeho uvedením se počítá v kinech ve Francii či v Polsku.

"Přestože je případ Olgy Hepnarové svázán s Českem, chtěli jsme natočit univerzální příběh, kterému porozumí všichni kdekoliv na světě," uvedl Kazda.

Tvůrci se chtěli vyhnout senzačnímu zpracování stejně jako jakékoliv obhajobě Hepnarové. "Naším záměrem bylo natočit drama mladé ženy, příběh osamělého člověka, který stojí mimo společnost. Právě takové osobní až intimní zpracování se ukázalo být poměrně aktuální," vysvětlil zahraniční zájem o film druhý z režisérů Weinreb.

Video Ukázka z filmu Já, Olga Hepnarová. - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Tvůrci potvrdili prodej práv do Velké Británie a Irska. O příběh mají zájem také distributoři v USA, Kanadě a Brazílii. "V některých zemích teď dokonce jednáme i s více zájemci," uvedl producent Vojtěch Frič. "Seriózní zájem o film ukazují i nabídky takzvaných minimálních garancí," dodal. Proti opatrnějším dohodám, kdy místní distributor odvádí producentovi procenta z tržeb, znamená minimální garance platbu určité částky dopředu.

Zahraniční ohlasy jsou podle tvůrců nejen vesměs pozitivní, ale zdůrazňují silný osobní příběh a stále aktuální téma. Film se bude promítat zatím na 14 filmových festivalech po celém světě. Tvůrci ho představí v Austrálii, Hongkongu, Mexiku, USA, Izraeli a v sedmi zemích Evropy. V hodnocení Česko Slovenské filmové databáze získal film nadprůměrných 82 procent.

ejvm1712 ( 16. března 2016 16:58 )

Taková p í č a a někdo o ni točí film!

pavucinka ( 16. března 2016 16:41 )

Její poselství "my okopánci jsme tady", se asi minulo účinkem. Šikana je stále, a okápánci ti budou v každé době...

marianskelazne ( 16. března 2016 15:01 )

jeste ze to mate na co svest, vrah zustane vrahem!!!!!!!!!!!! vsechno se da necim omluvit a na neco svest!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi