Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Distancujte se od Ortelu,“ vyzvali spisovatelé sponzora Slavíka. Ten se diví

Autor: ČTK, mts - 
7. prosince 2015
20:28

Skupina českých spisovatelů vyzvala Karlovarské minerální vody (KMV), které jsou sponzorem Českého slavíka, aby se jasně distancovaly od zpěváka Tomáše Ortela a jeho skupiny Ortel. Kontroverzní skupina, která ve svých textech vystupuje proti menšinám, skončila druhá za vítězným Kabátem. Tomáš Ortel získal třetí místo mezi zpěváky. 

„Standardní úlohou generálního partnera jistě není kádrovat vítězné interprety. Toto ovšem neplatí, pokud jsou hodnoty interpreta v přímém rozporu s deklarovanými hodnotami sponzora a sponzor se tak dopouští pokrytectví a kompromitace své značky,“ píše se ve výzvě, kterou podepsali Petra Hůlová, Adam Borzič, Ivan Binar, Irena Dousková, Vít Janota, Jan Burian, Jonáš Hájek, Ondřej Hanus a Básník Ticho. Signatáři upozorňují na to, že jsou členy Asociace spisovatelů, v tomto případě ale reprezentují jen svůj osobní názor.

Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualeho je překvapivé, že je společnost obviňována z podpory xenofobie. Z pozice generálního partnera ankety podle něj firma nemá právo ovlivňovat výsledky nebo zasahovat do pravidel ankety.

„Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony“

„Anketu Český slavík pořádá společnost Musica Bohemica, která na základě právní analýzy i vyjádření experta na extremismus došla k názoru, že Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony ČR,“ uvedl Pasquale, podle kterého partnerstvím firma nevyjádřila podporu žádnému konkrétnímu interpretovi, ale pouze celé české hudební scéně.

Jako mezinárodní firma si zakládáme na hodnotách, které naopak stírají veškeré rasové a jiné odlišnosti, což dokazujeme v každodenní práci,“ dodal generální ředitel firmy.

Podle signatářů svým dosavadním mlčením vysílají Karlovarské minerální vody signál, že toto vše je v pořádku, a Ortel legitimizují.

„Jako spisovatelé cítíme potřebu tohoto apelu také proto, že Karlovarské minerální vody prostřednictvím své značky Magnesia sponzorují i významnou literární cenu Magnesia Litera a zdá se být těžko představitelné, aby firma, jež se nedistancuje od zpěváka, jenž zpíval ‚bijte židovské psy‘, předávala při příštím ceremoniálu cenu třeba Chaimu Ciganovi alias Karolu Sidonovi, bývalému pražskému a zemskému rabínovi,“ uvedli spisovatelé.

Už dříve Viktor Stoilov, zakladatel a majitel významného nakladatelství TORST, prohlásil, že se rozhodl neúčastnit příští Litery, pokud nápojářská firma nedá jasně najevo, že se od Ortelu distancuje.

Vojtek z Kabátů: Jsou to normální muzikanti

Úspěch Ortelu má mnoho kritiků i zastánců také na hudební scéně. Například podobně kontroverzně přijímaný Daniel Landa prohlásil, že Ortel je moc radikální a snaží se jenom lehce získat fanoušky. Zastání naopak kapela našla u frontmana skupiny Kabát Josefa Vojtka. „Ti kluci jsou normální muzikanti a zpívají to, co cítí. To by mělo být umožněno každému. A pokud by neumožnili účast (v soutěži Český slavík) každému, kdo dostane hlasy, nemá cenu takové soutěže dělat,“ řekl Vojtek.

Kapela má i podporu krajní pravice. Dělnická strana sociální spravedlnosti po vyhlášení výsledků na svých stránkách zveřejnila gratulaci s přáním, „aby to v příštím roce bylo zlato“.

Část novinářů kritizovala zástupce českého showbyznysu za to, že se proti účasti této hudební skupiny v anketě i na předávání cen nijak nevymezili. Proti tomu se ve svém pořadu Show Jana Krause moderátor ohradil s tím, že by novináři neměli osazenstvo showbyznysu, mezi něž se Kraus sám zařadil, „kádrovat“.

 „Nejsem neonacista,“ říká Tomáš Ortel. Podívejte se na video:

Video  Kontroverzní Slavík Tomáš Ortel: Nejsem neonacista! Ale lidi mě nechtějí podpořit veřejně!  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ohrazenice ( 17. prosince 2015 13:46 )

To je propaganda kterou řídí extrémista Sobotka na příkaz EU a Merkelové. Přitom připomínají Havla který byl proti cenzuře a jeho věta pravda a láska zvítězí jak se shoduje s nenávistnou kampaní proti lidu ČR.

ohrazenice ( 17. prosince 2015 13:38 )

Očekávám že se vědci, spisovatelé a umělci sejdou v Národním divadle pod taktovkou soudruha Sobotky a přímém přenosu odsoudí 90% občanů ČR za neochotu přijmout muslimské emigranty a zároveň jednohlasně podpoří soudruha Sobotku aby přijal co nejvíce muslimů. Určitě se zůčastní někteří co se sešli v Národním divadle aby odsoudily Chartu 77.

kkkastr ( 8. prosince 2015 13:09 )

To po něm taky neštěkl ani pes. Jinak ty nálady jsou tu od té doby co se vy neuznyní a bezmocní snažíte svést vinu na někoho jiného. Je to obyčejná nula

kkkastr ( 8. prosince 2015 13:06 )

Havlidé maj muslimy rádi. Ještě že už tu velkej ožrala není to by jich tu bylo

jiri.k ( 8. prosince 2015 13:06 )

Zpívá takhle už kolik let, když ještě tyto nálady nebyly, ty koktavej kastráte

Zobrazit celou diskusi