Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schůzka v Minsku: Merkel, Hollande, Porošenko a Putin: Budou řešit ukrajinskou krizi

Autor: ČTK, zrk - 
8. února 2015
14:55

Zástupci Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska se chtějí sejít v Minsku. Mají jednat o vyřešení krize na Ukrajině. Dohodli se tak po telefonické konferenci. Putin summit chce, jen pokud se sladí stanoviska.

Německá kancléřka Angela Merkel a prezidenti Francie François Hollande oživili diplomatické úsilí o ukončení ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny novým mírovým plánem. Ve čtvrtek a v pátek s ním v Kyjevě a v Moskvě seznámili prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Během dnešní telefonické konference čtveřice dál pracovala na opatřeních v souvislosti s úsilím dospět ke komplexnímu urovnání konfliktu na východě Ukrajiny“, citují média ze Seibertova prohlášení.

Tato práce bude pokračovat zítra (v pondělí) v Berlíně s cílem uspořádat ve středu v Minsku summit v ‚normandském formátu‘,“ upřesnil německý mluvčí. Dodal, že týž den se v běloruské metropoli také sejdou signatáři minské dohody z loňského září, včetně zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Ukrajiny, Ruska a proruských separatistů.

Putin podle agentury TASS v Moskvě po telefonické konferenci oznámil, že minský summit se 11. února uskuteční, pokud se do té doby podaří sladit postoje.

Domluvili jsme se, že se budeme snažit zorganizovat setkání v tomto (normandském) formátu mezi šéfy států a vlád v Minsku a budeme se orientovat na středu, jestliže se do té doby podaří dohodnout řadu stanovisek, které jsme v poslední době intenzivně posuzovali,“ uvedl podle ruské agentury Putin.

Označení normandský formát pochází z loňského června, kdy se Porošenko poprvé po svém květnovém zvolení prezidentem setkal s Putinem při oslavách výročí vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války. Schůzku tehdy pomohli zprostředkovat a zúčastnili se jí francouzský prezident a německá kancléřka.

vonrichthofen ( 8. února 2015 16:40 )

jakýkoliv mírový plán je pro tebe špatný, hochu?

gogo ( 8. února 2015 16:19 )

Ty jsi chlapče také jeden z těch, za kterého myslí média, že ?

vonrichthofen ( 8. února 2015 15:36 )

pokud nechce nikdo pomoci ukrajině, scénář by mohl být stejný jako ve 38, pro světový mír podstoupit putinovi kus ukrajiny, jak velký jen bude chtít. třeba by nyní stačil jen východ, možná budou jeho nároky za rok větší.....

nosradamus ( 8. února 2015 15:01 )

Chýba mi tu ten hlavný,čierny otec z Washingtonu,ten to predsa spáchal.

Zobrazit celou diskusi