Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Referendum pod hlavněmi samopalů: Na Krymu je 96,6 % lidí pro návrat k Rusku

Autor: shp, ČTK - 
17. března 2014
07:10

Na Krymu, kde žije početná ruská většina, se slaví. Po sečtení všech hlasů se v referendu vyjádřilo 96,6 % obyvatel pro připojení k Rusku. Spojené státy referendum neuznaly, Evropská Unie bude dnes jednat o uvalení sankcí na Rusko.

Volební účast dosáhla 80 procent. Část obyvatelstva, zejména Ukrajinci a Tataři, referendum úmyslně ignorovala. Pro spojení tohoto ukrajinského poloostrova s Ruskem vyslovilo 96,6 procenta hlasujících. Oznámil to dnes ráno v Simferopolu šéf volební komise Michail Malyšev. 

Výsledek nezahrnuje hlasování v největším krymském městě Sevastopolu, které je samostatnou správní jednotkou a hlasuje odděleně. Podle Malyševa se ale celkové výsledky už nebudou výrazně lišit. Krymská města byla podle ruských médií celou noc na nohou, v ulicích manifestovaly davy v povznesené náladě a oslavovaly vidinu návratu do lůna Ruska. Na náměstích vlály ruské, krymské a sovětské vlajky, auta vyzdobená ruskou trikolorou se zapnutými klaksony projížděla ulicemi a lidé hlasitě skandovali "Vracíme se!".

Spojené státy odmítly referendum o připojení Krymu k Rusku a Bílý dům Moskvě vzkázal, že za intervenci zaplatí cenu v podobě sankcí a zvýšené nestability v oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin poté v telefonátu se svým americkým protějškem Barackem Obamou prohlásil, že referendum bylo v souladu s mezinárodním právem. Spojené státy a mezinárodní společenství krymské referendum nikdy neuznají, řekl podle Bílého v telefonátu Obama Putinovi.

Obama Putinovi řekl, že Spojené státy a jejich evropští spojenci jsou připraveni Rusko zatížit dodatečnými náklady za narušení ukrajinské svrchovanosti, informoval Bílý dům. Dále Obama šéfovi Kremlu řekl, že ukrajinskou krizi lze stále vyřešit diplomatickými prostředky, ale pouze v tom případě, že ruská armáda přestane podnikat vpády na Ukrajinu.

Prezident Putin podle prohlášení Kremlu v telefonátu se šéfem Bílého domu označil hlasování za legitimní a prohlásil, že obyvatelé poloostrova vyjádřili v referendu obavy z toho, jak Kyjev selhal v ochraně rusky mluvících lidí před násilím proti nim. Putin prý Obamovi řekl, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by svou pozorovatelskou misi měla kvůli násilí na rusky mluvících lidech rozmístit po celé Ukrajině.

Sobotka: Evropa nesmí postupovat hystericky

V Bruselu dnes budou ministři zahraničí zemí EU jednat o zavedení protiruských sankcí. Vybraným osobám má být za porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny zmražen majetek a zakázány cesty do Evropské unie. „Linie Evropy se musí být jednotná, pokojná, důsledná a důkladná. V žádném případě Evropa nesmí postupovat hystericky,“ řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj by měla na výsledky referenda reagovat EU s rozmyslem.

itartas ( 17. března 2014 16:35 )

...jana a jezulinka: protože EU je její děcko!

itartas ( 17. března 2014 16:34 )

ono zase západ zbraně dodá i naftu, to zase jo! Tam se musí vzchopit ostatní Ukrajinci a vzít to tam do ruk.Vždyť jich je téměř 50 milionů proboha, to jako budou přihlížet s rukama v klíně?

itartas ( 17. března 2014 16:31 )

ertzuiop...srandu si lze dělat tak leda z tebe ňoumo. Cos to vypotil za nesmysl.

ertzuiop ( 17. března 2014 14:05 )

No jo, Rusko resp. Putin se nezastaví před ničím. Je to pořád stejné, i když doba pokročila. Nakonec celý svět stejně skončí pod jeho taktovkou. Jediné, co lze si z něj dělat srandu, viz tahle hra, opravdu výborné zhodnocení tragické situace: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.netincome.flappyputin.

sars ( 17. března 2014 11:40 )

 Proc se snazite podporovat zemi kde o vasi pomooc nestoji dve tretiny obyvatelstva? akorat nas zavlecete do pruseru a v nejhorsim pujdete do exilu a zase budete chytry...Politici do munduru a hura branit UK彡

Zobrazit celou diskusi