Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Joker, Stalin, Adolf Putin: Ruský prezident to schytal za Krym. Od Obamy i v Česku

Autor: ČTK, simao - 
13. března 2014
03:00

Prezident Vladimir Putin to schytává od světové i české veřejnosti za okupaci Krymu. Mezinárodní pozorovatelé potvrdili, že dosud stále ještě ukrajinský poloostrov zabraly ruské jednotky. A zatímco americký prezident Obama přivítal nového ukrajinského premiéra Jaceňuka, proti Putinovi se protestovalo i v Česku. Na radnici v Liberci se objevil Putin v nadživotní velikosti. A jako novodobý Stalin.

Libereckou radnici pokryla tento týden obří plachta s podobiznou Vladimíra Putina. Aktivisté z hnutí Dekomunizace chtěli varovat před tím, jak stoupá ruská moc. Zabrání černomořského Krymu, který si o víkendu patrně v referendu odhlasuje, že chce být "ruskou riviérou", považuje řada lidí za nebezpečný precedens. A opakování toho, co známe i z československých dějin. "Historie se opakuje a my cítíme povinnost na to upozornit. Pozvání sesazeného prezidenta Ukrajiny Janukovyče si nezadá se zvacím dopisem Vasila Bilaka a jemu podobných darebáků, kteří v roce 1968 vyzvali vedení Sovětského svazu, aby u nás zabránilo kontrarevoluci," myslí si Ondřej Matyáš z Dekomunizace, podle kterého je však na vině i Rusko - jako stát "představující vážnou hrozbu pro demokracii a svobodu". 

Putina na radnici v Liberci instalovalo hnutí Dekomunizace Putina na radnici v Liberci instalovalo hnutí Dekomunizace | ČTK

Protest proti Putinovi přitom podle ČTK vyvolal ve městě velký zájem. Dekomunizace však není první, kdo upozorňuje na historické analogie - vždyť i nacisté začínali u toho, že je potřeba chránit Němce na územé dalších států... Ruský prezident Putin je tak při akcích odpůrců vykreslován tu jako novodobý Stalin, tu jako Adolf Hitler. Nebo spíš Putler.

Na akci Dekomunizace, která se odehrála se souhlasem města, však přijali policisté i trestné oznámení. "Sami jsme tu v roce 68 zažili, co ruské tanky dokážou," uvedl však jeden z Liberečáků. "O akci jsem věděla, není to podle mě akt politický, ale veskrze lidský. Vyjadřujeme tím podporu ukrajinskému lidu. Ten nyní prožívá nelehké dny. Sami jsme měli v naší historii období, kdy jsme si podobné morální a lidské podpory vážili. Byla pro nás důležitým signálem, že proti zlu nejsme sami - v letech 1938, 1948, 1968 nebo 1989," řekla ČTK primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Kníže: Putin na Krymu upozornil na důležitost NATO

K Ukrajině se přitom i nadále vyjadřují i české politické špičky. "Jsem velice vděčen velkému gosudarovi Vladimiru Vladimiroviči Putinovi, že nás včas upozornil na důležitost NATO. Někteří politici už na to zapomínali a přiznávám, že také u nás ve Sněmovně, ba dokonce ve vládě, byl sklon k tomu, abychom náš obranný rozpočet zkrátili," upozornil ve středu exministr zahraničí Karel Schwarzenberg při příležitosti oslavy 15 let od vstupu ČR do NATO. Vyjádřil tím přání, aby ruská vojenská intervence na Ukrajině přispěla k "vystřízlivění" západních politiků ve vztahu k obraně. 

"Období, kdy bylo nemyslitelné, že by v Evropě jeden stát obsazoval území druhého, skončilo. A tím, co se děje na Krymu, jsme se šťastně vrátili tam, kde jsme byli v první polovině 20. století a v 19. století. Totiž k přesvědčení, že velmoci mohou dělat, co chtějí," dodal Schwarzenberg, který platí za jednoho z nejhlasitějších českých kritiků současné ruské politiky,

Pozorovatelé OBSE potvrdili: Jsou to ruští vojáci!

Na Krymu je přitom dál napjatá situace. Vyhodnotit ji chtěli na pozorovací misi i inspektoři OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), jenže nebyli na poloostrov vpuštěni. A v jednom případě je dokonce zahnala varovná střelba. Dnes pak potvrdili, že na kontrolních stanovištích, kde jim ozbrojenci znemožnili vstup, byli zjevně přítomni ruští vojáci. Bez označení.

Obama přivítal v Bílém domě Jaceňuka

Prozápadní Kyjev nadále s odtržením Krymu nesouhlasí. Země chce udržet svou celistvost, řekl dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk americkému prezidentovi Obamovi při návštěvě v Oválné pracovně v Bílém domě. Obama prý věří, že Západ bude muset přinutit Moskvu, aby za svou politiku zaplatila, pokud ji nezmění. "Rusku se nikdy nevzdáme," řekl podle agentury Reuters Jaceňuk. "Neuznáme žádné referendum, k němuž se uchýlí," vzkázal Obama před víkendovým referendem na Krymu. Americký Senát mezitím zahájil debatu o sankcích proti Rusku a o pomoci Ukrajině.

Frajer Vladimir Putin jen z dálky sledoval, jak Barack Obama podporuje ukrajinského premiéra Jaceňuka Frajer Vladimir Putin jen z dálky sledoval, jak Barack Obama podporuje ukrajinského premiéra Jaceňuka | EPA, Reuters

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij pak obvinil Rusko, že stahuje k ukrajinským hranicím početné armádní síly a zvyšuje tak hrozbu invaze. Rusko podle něj stáhlo do blízkosti ukrajinských hranic více než 80.000 vojáků a vytvořilo tak "hrozbu totální invaze vedené z různých směrů". Moskva jeho obvinění popřela.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že požádá Rusko o vyslání až 15 letounů jako reakci na manévry NATO u běloruských hranic.

ninka64 ( 16. března 2014 00:05 )

http://euportal.parlamentnilisty.cz/AddComment.aspx?ArtId=11818&ParId=159448

kung-fu-jane ( 15. března 2014 23:19 )

Západní propaganda bude vždycky zaměřená proti Rusku. Je to pro ně konkurence a ta se musí zlikvidovat za každou cenu- i za cenu nepravdivých informací a podrazů. A proto i na Ukrajině západní velmoci zorganizovaly státní převrat. Takhle si představují "vývoz demokracie" ...

kung-fu-jane ( 15. března 2014 15:29 )

"světová i česká veřejnost" může Putinovi políbit záda. Ještě jsem neviděla takovou štvavou kampaň, ani za komunistů ne. Už se nedivím, že Američani mají vymytý mozek a většinou to jsou pánbíčkáři, když čelí takové mediální masáži.

lev1 ( 15. března 2014 00:29 )

Liberecká primátorka hodlá také vyvěsit obří foto Schwarenberga a Havla

kkkastr ( 14. března 2014 18:51 )

Zbabělí a věčně zadlužení amíci se bojí bohatého a silného Ruska. Za celou svou dobu byli schopni zaůtočit jen na slabší státy a většinou prohráli aby pak mohli natáčet hloupoučké filmy typu Rambo. O celém vývoji západního světa svědčí Mnichovská zrada, kolaborace Frantíků a až fašisty Rus hnal tak najednou zaůtočilo i USA protože vědělo že fašoun nemá sílu. Hospodářská a morální krize má jméno USA

Zobrazit celou diskusi