Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Julija Tymošenko se chystá na operaci: Bude opět chodit, věří němečtí doktoři

Autor: simao, ČTK - 
8. března 2014
19:07

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenko (53) odcestovala na kliniku do Berlína a spekuluje se o tom, že by měla podstoupit operaci. Zákrok vypadal jako nevyhnutelný, doktoři však údajně zvažují i další možnosti. A zároveň o političce, upoutané na invalidní vozík, říkají: Věříme, že opět bude sama chodit. Bez pomoci.

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková dorazila do Berlína včera. Na klinice Charité se má léčit s problémy se zády, které jsou vážného rázu - upoutaly ji dokonce na invalidní vozík. Bude muset na operaci? O dalším postupu při léčbě se rozhodne během následujících dnů. Tymošenko má totiž i další problémy a bolesti: "Obzvláště postižené jsou pravá noha a pravý kyčelní kloub," řekl Bildu doktor Norbert Haas.

Doprovází jí dcera

Předsedkyně strany Vlast minulý měsíc vyšla na svobodu z charkovského vězení, kde si často stěžovala na zdravotní potíže, a nedávno uvedla, že se chystá podstoupit operaci.

Do Berlína se přesunula z Dublinu, kde se zúčastnila sjezdu Evropské lidové strany (EPP). A kde setkala i s opozičním předákem Vitalijem Kličkem (strana UDAR) či s německou kancléřkou Angelou Merkel. 

Doprovází jí její dcera Yevhenija. Návštěvu Dublinu samozřejmě absolvovala na vozíku. Lékaři vyhlášené berlínské kliniky však věří, že jej bude moci po léčení odložit! "Jsme přesvědčeni, že bude moci volně chodit," uvedl šéf kliniky, neurolog Max Einhäupl. 

Rozhodnutí o operaci patrně v pondělí

O Tymošenkovou pečovali němečtí už během jejího věznění. Sám Eishäupel opakovaně zajížděl do ukrajinského Charkova. Také on přitom loni na podzim v rozhovoru pro německý odborný list Ärzte Zeitung prohlásil, že jedinou šancí Tymošenkové na uzdravení je operace. Podle Einhäupla však definitivní rozhodnutí padne v pondělí. Tymošenko se však podle něj chce po případném zákroku co nejrychleji přemístit na Ukrajinu, kde by podstoupila i případnou rehabilitaci.

suov ( 10. března 2014 08:12 )

Přesně tak, ona je fikana, ale doufám, že se do vězení vrátí, kdo krade musí sedět, a u nás je hodně politických adeptů kteří by měli sedět,,,

suov ( 10. března 2014 08:10 )

Santixkauz, ty jsi asi mentálně narušený,,,,

annakarenina ( 9. března 2014 18:27 )

Zde se spis bude jednat o vytahovani kuze. Tak aby to moc neprehnali a nemela vousy pod nosem. K tomu venci by to moc nepasovalo.

itartas ( 9. března 2014 15:36 )

Já osobně pokládám Ukrajince i Rusy za jednu národnost a to ruskou. Stejně jako Moravané a Slezané patří do Česka a jsou Češi. Kdyby se se chtěla Morava osamostatnit a osamostatnila by se,tak jak to bylo s UK, nemuselo by to nutně znamenat, že nemáme společné dějiny, jazyk atd. Že bychom se museli nutně stát nepřáteli jenom proto, že Morava a Slezsko byla vždycky na vedlejší koleji, nejdříve Češi a pak ostatní.Ono každý si svou křivdu vždycky najde když chce.

evita5555 ( 9. března 2014 11:39 )

Že bude chodiť, to môžem povedať aj ja a nemusím byť nemeckým doktorom. Dôvody pre sedenie na vozíčku nie sú zdravotné, ale politické. Polovica Ukrajincov sa má horšie ako táto čubka zlodejská a klamárska a nikto im neponúka lekársku pomoc. Kto zruinoval Ukrajinu, ak nie ona a spol. Omotala si hlavu copom a hrá sa na proľudovú. Už ani Merkelová jej na tieto hry nenaletí a keďže sa nechce zhovädiť, tak aspoň mlčí.

Zobrazit celou diskusi