Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

I love Putin: Do ulic vyrazili přívrženci i odpůrci Ruska. Nejen na Krymu, ale i v Praze!

Autor: simao, ČTK - 
9. března 2014
05:30

Události na Krymu nenechávají Evropu klidnou. Zvlášť když se na Ukrajině začalo již střílet - na pohraničníky či členy pozorovatelské evropské mise, mezi kterými jsou i dva Češi. Do ulic se na řadě míst Ukrajiny, ale i Polska, Česka či Německa vydali demonstranti. Někteří vyjadřují podporu nové ukrajinské vládě v Kyjevě a ruského prezidenta Putina častují za okupaci všelijakými urážkami, jiní však naopak vyjadřují Putinovi podporu. Hlavně v ruskojazyčných oblastech.  

Víkendové demonstrace jsou na Ukrajině již tradiční záležitostí. Na východě Ukrajiny přitom včera opět hrozily střety mezi prozápadními a provýchodními demonstranty. A nejinak tomu bude i dnes. Podpořit postup ruských jednotek na Krymu vyrazili do ulic lidé v Charkově, Doněcku a pak také v krymských baštách Sevastopol a Simferopol. Nad jejich hlavami se objevily nejen ruské, ale občas i sovětské vlajky.

V Simferopolu se v sobotu sešikovali členové domobrany, kteří stojí pevně za prezidentem Putinem. A došlo prý i na střelbu - varovnou, která zabránila vstupu pozorovací mise OBSE na Krym. Polské ministerstvo zahraničí následně raději uzavřelo v Sevastopolu konzulát a vyzvalo polské občany na Krymu, aby poloostrov opustili. Proti Putinovi se pak demonstrovalo i ve Varšavě.

Demonstrace v Praze, Brně, Plzni i Karlových Varech

Česká republika, která na Krymu diplomatické zastoupení nemá, oznámila, že uzavření konzulátů ve Lvově a Doněcku a honorárního konzulátu v Charkově nechystá. Demonstrace na Putinovu podporu byste u nás hledali marně. Proti Putinovým krokům se naopak v sobotu demonstrovalo ve čtyřech českých městech.

Stovky lidí v Praze, Brně, Plzni a Karlových Varech vyrazily na akci "Za vaši svobodu". Vedle Rusů a Ukrajinců žijících v Česku se jich účastnili i čeští občané. Zavítal mezi ně i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. 

V Praze na Václavském náměstí zavlály pod sochou svatého Václava žlutomodré vlajky Ukrajiny a vlajka EU. Přišly asi tři stovky lidí, v rukou měli transparenty s nápisy "Rusko, ruce pryč od Krymu", "Ruskému fašismu stop" či "Pomozte Ukrajině". V dalších městech se objevily třeba transparenty "Rusáci domů" či "Janukovyč za mříže".

Schwarzenberg: Víme, co znamená okupace

Setkání v Praze přitom začalo zpěvem slavné písně Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka", kterou si Češi spojují s okupací své země v srpnu 1968. "V této trudné chvíli musíme prokázat solidaritu," řekl ČTK k důvodu své účasti Schwarzenberg. Připomněl, že Češi to, co dnes zažívají Ukrajinci, zažili dvakrát. "Víme, co to znamená, když cizí vojska obsadí zemi. Myslím, že se sluší, abychom za ně demonstrovali," dodal.

Že však Češi nejsou zdaleka jen na straně "proti Putinovi" často prozrazuje dění na sociálních sítích. Podobné demonstrace na podporu prozápadní Ukrajině se dočkaly i řady odsuzujících komentářů. 

kkkastr ( 12. března 2014 12:16 )

A všichni Ukrajinci z Čech by jim mohli vyjet na pomoc a už se nevracet.

kkkastr ( 12. března 2014 12:15 )

Ona třeba ta tvoje Ukrajina to je zběř. Makat se jim nechce.

kkkastr ( 12. března 2014 12:14 )

A co USA kolik to vede a vedlo válek?

kkkastr ( 12. března 2014 12:13 )

santixkauz-Tys opravdu magor

suov ( 10. března 2014 10:12 )

evolucius, je další člen jednotky rychlého nasazeni, okamžitě se hlas u velitele šišlavého Blekoty,,

Zobrazit celou diskusi