Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smutná proměna Julije Tymošenko: Musí na operaci! Takhle ji změnilo bití ve vězení

Autor: shp, simao - 
6. března 2014
19:53

Když dnes Julie Tymošenko vjížděla v Dublinu do letištní haly, krátce se usmála. málokdo by ji však tipoval na tak energickou ženu, jakou byla dříve. Vězení ji změnilo. Snad jen ten její typický cop zůstal. Přibyly vrásky, ale hlavně - se zdravím na tom není symbol Oranžové ukrajinské revoluce nejlépe. Již brzy bude muset i na operaci.

Hrdá žena a symbol útlaku na Ukrajině, expremiérka Julija Tymošenko, se po téměř třech letech strávených ve vězení změnila k nepoznání! Prožila si řadu hrůz a ty se na ní podepsaly.

Tymošenko byla zatčena 5. srpna 2011 u soudu, který projednával její údajné zneužití moci při uzavírání dohod o nákupu ruského plynu. Do vězení byla poslána na sedm let. Řada lidí v tom neviděla nic jiného, než odstranění oponentky Viktora Janukovyče z cesty.

Smutná proměna Julije Tymošenko

V base si Tymošenko stěžovala na špatnou léčbu i na to, že ji dozorci bijí. V dubnu 2012 ukázala i modřiny, které měla při nakládačce od stráží utržit. Tymošenko se nakonec dostala na svobodu letos 22. února, kdy ji z vězení v Charkově osvobodil po převratu nový ukrajinský parlament. Hned večer promluvila z invalidního vozíku na kyjevském náměstí Nezávislosti, známém jako Majdan.

Za dobu věznění se kvůli vážné nemoci změnila. Patrná je otylost i poškozená kůže. Nyní Tymošenko čeká cesta na operační sál. "Chystám se na operaci. Předpokládám, že se odehraje okolo 8. až 9. března. Je to prakticky bezodkladné,“ potvrdila expremiérka, její stav je podle všeho velmi vážný. Přesto dnes vyrazila na jednání lídrů EU do irského Dublinu.

Mimořádný summit tam potvrdil připravenost Unie pomoci Ukrajině v jejích hospodářských potížích. Země je na pokraji bankrotu, v příštích dvou letech bude potřebpvat kolem 35 miliard dolarů (700 milionů korun).

Půjde do prezidentských voleb?

Z propuštění Julije Tymošenko se radovala její dcera Jevhenija i řada demonstrantů. Za návrat dámy s copem k moci však neprotestovali. Tahle revoluce nebyla kvůli Tymošenkové. Cílem se stalo sesadit nenáviděného prezidenta Janukovyče a nastolit novou vládu - těch, kteří vedli lid na Majdanu.

Tymošenko totiž zůstává také symbolem minulé, korupcí sužované ukrajinské moci. Její čas podle demonstrantů již pominul.

Na Ukrajině se však stále ještě bude řešit otázka nového prezidenta. Ukrajina nyní žádá Interpol, aby zatkl "ruského uprchlíka" Janukovyče, který je obžalován ze "zneužívání moci a vraždy". Podle Vitalije Klička se také expremiérka Tymošenko zúčastní předčasných prezidentských voleb, vypsaných na 25. května. "Copatá Julija" však oficiálně kandidaturu ještě nepotvrdila.

namoroman ( 10. března 2014 19:16 )

To si přečti... http://svobodnenoviny.eu/skutecny-cil-uderu-na-syrii-rusko/ Zdánlivě to nesouvisí, ale úsudek a domyšlení souvislostí je nasnadě.

itartas ( 9. března 2014 20:42 )

Tymošenková symbol útlaku, nemám slov si dělají z nás srandu jak tak koukám. Paní Julia opět dostala chuť na lehký výdělek ze státního....to ovšem chápu.

gogo ( 7. března 2014 22:29 )

Domníváš se, že to nemůže být pravda, jen proto, že Ty tomu nevěříš ? Svatá prostoto...

sars ( 7. března 2014 12:18 )

 Prozila si radu hruz a desu, cha cha ,pane redaktore jak jste na to prisel? No hruza a des to je,kdyz musite ulejt sest miliard dolaru a nevite kam..ale povedlo se a mucednicka image zustala jo kazda doba ma sve mucednicky....

odetka.odetka ( 7. března 2014 11:23 )

Ja bych ji poznala. A vzdycky me pobavi ta fotka, jak ukazuje modrinu na ruce. Ja mam jednu na noze. Chcete ji videt?

Zobrazit celou diskusi