Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus o Ukrajině: Putin se chová racionálně! Za krizi mohou EU i USA

Prezident Putin si podle exprezidenta Klause počíná na Krymu racionálně
Prezident Putin si podle exprezidenta Klause počíná na Krymu racionálně  (Autor: Reuters, Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
6. března 2014
19:07

Svět upírá svůj pohled na Ukrajinu, od které se nyní odtrhl Krym a prohlásil svůj okamžitý přechod k Rusku. Dění na Ukrajině přitom českému exprezidentovi Václavu Klausovi připomíná Jugoslávii před 20 lety a obává se války i rozpadu. Jenže prezident Putin, který na Krym vyslal své jednotky, si podle něj počíná racionálně... A ke krizi výrazně přispěly především Evropská unie a USA.

Václav Klaus situaci na Ukrajině označil za tragickou a beznadějnou zejména pro obyvatele země. Bývalá hlava státu přirovnala nepokoje k situaci v Jugoslávii před 20 lety, kdy se země po válkách rozpadla. "Lidé na Ukrajině si nezaslouží to, že se o zemi tak hraje. Připomíná mi to Jugoslávii před 20 lety. Byl tam také ze vnějšího prostředí vyprovokovaný tragický krvavý konflikt. A já mám strach, že právě něco podobného začíná právě na Ukrajině," řekl Klaus novinářům v Brně. 

Podle Klause se na nepokojích značnou měrou podílela Evropská unie a Spojené státy americké. "Co nyní s Ukrajinou, to by měli řešit ti, kteří tam nynější situaci rozpoutali. Obávám se, že k tomu přispěla západní Evropa s USA tím, že podporovaly všechny ty demonstrace, které na Ukrajině byly," uvedl český exprezident.

Zároveň řekl, že z celé situace zcela jistě nemá radost Rusko. "Prezident Vladimir Putin je politik jako každý jiný, ničím se výrazně neodlišuje. Všichni se snaží prosadit své politické cíle. A ani on určitě nemůže být šťastný z toho, co se na Ukrajině děje, ani z toho, jak do toho bylo Rusko zavlečeno," uvedl Klaus. Putinovo chování označil za zcela racionální.

Spojené státy se přitom dnes rozhodly o vyhlášení vízových sankcí proti osobám, které ohrožující demokracii na Ukrajině a zpochybňující ukrajinskou svrchovanost. Evropská unie, která ve středu oznámila balík štědré finanční pomoci Kyjevu, s protiruskými sankcemi na rozdíl od USA váhá.

Krymský parlament mezitím odhlasoval připojení k Rusku, které mezi moskevskými poslanci vyvolalo nadšený souhlas. Kreml ale zatím k dramatickému kroku krymské autonomie mlčí.

_banderas ( 8. března 2014 14:14 )

Z USA nikdy nic dobrýho nebylo, není a nebude.

arcaben ( 7. března 2014 18:23 )

Klause vůbec nemusím,ale v tomto případě s ním souhlasím!Prvotně začala řežba skrze odmítutí Janukovyče vstupu do EU!Extremističtí pravičáci rozpoutali běsnění a teď všichni kolem plkají něco o morálce!Krym je autonomní oblast,takže ať si sami rozhodnou pod kým chtějí být,či pod Ukrajinou či pod Ruskem!USA jde zase jen o strategickou oblast a ne o lidi v ní žijící!

mirkazam ( 7. března 2014 13:28 )

pavlos13 ( 7. března 2014 09:52 )

i já souhlasím s Václavem. Myslím, že export "demokracie" se neosvědčil v žádné zemi, kde nastalo tzv revoluční jaro. O samovolnosti těchto procesů lze pochybovat. A kde vlastně je stav po těchto tzv.revolucích lepší než předtím? Je jasné, že nikde, a že ve skutečnosti šlo vždy jen o ekonomické zájmy USA. Prostě USA i EU byly nedočkavé, a původní postupné změny, které vyhlásil Janukovič, chtěli okamžitě. Tak na Majdanu truchu přitopili. No a zde je výsledek.

settt ( 7. března 2014 08:08 )

z Ruska (od bolševiků) nikdy nic dobrýho nebylo.....!!!!A ani nebude....!!!

Zobrazit celou diskusi