Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Krym se odtrhl a připojil k Rusku: Ukrajinci, složte zbraně, nebo jděte pryč!

Oblast Krymu se odtrhla od Ukrajiny a připojila se k Putinovu Rusku!
Oblast Krymu se odtrhla od Ukrajiny a připojila se k Putinovu Rusku!  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
6. března 2014
16:40

Na poloostrově Krym jdou události rychle kupředu. Krymský parlament schválil nařízení, podle kterého již není Krym ukrajinský, ale s okamžitou platností se přidal k Rusku! Ukrajinci, složte zbraně a nebo odejděte, vyzývá krymský vicepremiér. A ruský vůdce Vladimir Putin si spokojeně mne ruce. Právě Rusové si totiž na Krym brousili zuby.

Byl to tak trochu danajský dar. V rámci Sovětského svazu předal Nikita Chruščov v roce 1954 Krym z ruské do správy ukrajinské části SSSR. Během dramatických událostí posledních dnů však klíčové vojenské body na Krymu opět obsadilo Rusko. I když prezident Putin tvrdil, že šlo o domobranu... Samotný Krym pak dnes vyhlásil odtržení od Ukrajiny!

Krymský parlament: Jsme již součástí Ruska!

Krymský autonomní parlament navíc dnes rozhodl - odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci má okamžitou platnost. V Simferopolu to oznámil krymský vicepremiér Rustam Těmirgalijev. Ruské jednotky na Krymu jsou podle něj jedinou zákonnou silou na poloostrově. Ukrajinci se mají vzdát, a nebo odejít. "Ozbrojené síly jakékoli třetí země jsou okupanti. Ukrajinská armáda si musí vybrat: může složit zbraně, opustit své základny, přijmout ruské občanství a připojit se k ruským vojskům," řekl Těmirgalijev. Za 10 dní se přitom mělo uskutečnit referendum mezi občany Krymu, na jakou stranu se přikloní. Jenže Krym se stal ruským již nyní.

Ukrajinský premiér: Krym je náš, budeme ho bránit

Krym byl, je a bude i nadále součástí Ukrajiny, reagoval dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Rozhodnutí Krymského parlamentu označuje za nelegální. "Vyzýváme ruskou vládu, aby nepodporovala ty, kteří na Ukrajině podněcují separatismus," vzkázal Jaceňuk Putinovi na tiskové konferenci v Bruselu, kde jednal s premiéry a prezidenty zemí EU.

Stále však prý věří, že spor o Krym se povede vyřešit mírovou cestou. Stejně jako Putin však ani Jaceňuk nevyloučil válku! "V případě další eskalace a vojenské intervence na ukrajinském území zahraničními jednotkami, ukrajinská vláda a armáda budou jednat tak, jak jim ukládá ústava a zákony. Jsme připraveni chránit svoji zemi," zdůraznil Jaceňuk.

Ukrajinskou krizi označil za krizi pro celou Evropu. Pokud Krym zůstane ruský, objevují se obavy, co bude dál. S jednou z nich přišel i exministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg. "Pro Putina je Krym předkrm. Polívkou bude Gruzie a Ukrajina hlavních chodem," uvedl kníže na Twitteru TOP 09.

itartas ( 7. března 2014 13:06 )

Prostě kdo se dívá na věci dvojím metrem, tak to je potom těžký se na něčem domluvit. Napadá mne spíš jiná věc, co to je za lidi, kteří chtějí uchvátit a podrobit si všechny lidi na světě pokud možno a musí se to vzít přes Rusko. Protože Hitler prohrál válku především kvůli pohonným hmotám. Rusové byli dobře zásobeni. Takže odpověď se sama nabízí. Ale ať si nikdo nemyslí, že Číňané a zbytek světa nevěděl o co jde někomu a že jsou blbí.

itartas ( 7. března 2014 13:01 )

xeen...tak je potřeba se na to dívat. Kdo to nechce vidět, tak to nevidí.

itartas ( 7. března 2014 13:00 )

non...nepřekrucuj, všichni chápeme tady jak to je myšleno.

itartas ( 7. března 2014 12:58 )

marais...proč o tom tisk mlčí? Protože to je lumpárna!

japos22 ( 7. března 2014 12:16 )

Má váš dům strategickou polohu?

Zobrazit celou diskusi