Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž z Prostějova udusil svou manželku: Miloval ji, a proto ji zabil, tvrdí známí

Muž z Prostějova udusil svou manželku: Miloval ji, a proto ji zabil, tvrdí známí.
Muž z Prostějova udusil svou manželku: Miloval ji, a proto ji zabil, tvrdí známí.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
16. června 2018
05:01

„Byl to příkladný pár. Pán svou těžce nemocnou paní velice miloval.“ Tak mluví sousedé z města na Hané o Josefu K. (77). Muže utrpení jeho ženy (†74) velmi trápilo. Ve středu se v něm něco zlomilo a sáhl ke krajnímu řešení. Manželku vlastníma rukama zabil!

„Policisté po příjezdu do bytu zjistili, že seniorka zemřela násilnou smrtí,“ uzavřel událost policejní mluvčí Libor Hejtman. Jenže za tímhle strohým sdělením se skrývá dojemný příběh zločinu z něžnosti…

Zamilovaný pár

„Potkávala jsem je na chodbě nebo před domem,“ prozradila Blesku žena bydlící ve stejném domě jako nešťastná dvojice. „Nikdy se nehádali. Působili naprosto spokojeným dojmem. Takový postarší zamilovaný pár. Když jsme se zdravili, měla jsem z toho vždy takový příjemný pocit. Teď se vůbec nemůžu srovnat s tím, co se stalo.“

Zákeřná choroba

Navenek působil pár idylicky, za dveřmi bytu však bobtnala tragédie. Milovaná žena Josefa K. onemocněla před lety Alzheimerovou chorobou. Nemoc, která gumuje osobnost a ničí paměť, postupovala nezadržitelně až do nejhoršího stadia, kdy člověk nepoznává své blízké, je paranoidní a podezřívavý.

Udusil ji

Ve středu muži buď došly psychické síly, nebo už dál nemohl snášet pohled na životní partnerku, kterou ničila nemoc. Manželku, o kterou se do té doby podle sousedů vzorně staral, vlastníma rukama udusil. „Třeba mu už ruply nervy,“ konstatovala žena ze sousedství, která manžele dobře znala.

Zoufalství a přiznání

Muž po hrůzném skutku nejprve volal záchranku s tím, že manželka skonala. Lékař na místě poznal, že žena nezemřela přirozenou smrtí, a informoval policii. „Muž se okamžitě přiznal a s policií aktivně spolupracuje,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Hejtman a přidal úřední řečí motiv: „Podle všeho muže k činu dohnalo zoufalství z dlouhodobě neutěšeného zdravotního stavu jeho manželky.“ Místní ale mluví o milosrdenství z lásky…

Alzheimerova choroba

Jde o neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou nervových buněk. Tento nejčastější typ demence postihuje lidi starší 65 let. K prvním příznakům patří poruchy paměti. Postupně přicházejí velké stavy zmatenosti, obtížná chůze, úplná ztráta soběstačnosti včetně osobní hygieny, upoutání na invalidní vozík a tělesné i duševní chátrání. Onemocnění popsal v roce 1906 německý lékař Alois Alzheimer.

Zůstal na svobodě

Josef K. byl obviněn z vraždy. Za tu mu hrozí trest v rozpětí 12 až 20 let vězení. „Ale vzhledem k okolnostem, za jakých k usmrcení ženy došlo, kriminalisté nepodali státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby,“ uvedl mluvčí Hejtman.

certicekjity ( 16. června 2018 14:07 )

A už jste někdy byl v nějakém ústavu podívat??? Asi ne, pak by jste pochopil proč tam svou ženu nedal.

sores ( 16. června 2018 10:48 )

Jestliže jí děda tolik miloval že nechtěla aby trpěla i když v podstatě její diagnózy si už nic neuvědomovala,tak měl zabít i sebe a odejít i s ní! Takto se bude po zbytek života trápit co to provedl!!!! Pokud to bylo z lásky?

kukuku ( 16. června 2018 10:09 )

Ty fakt máš myšlení víceméně sluníčkářsky nulové a co Ti slina přinese na jazyk, tu blbost okamžitě plivneš.

kukuku ( 16. června 2018 08:47 )

To jako slepice máš nedostatek zrní a proto nemůžeš komentovat ?

kukuku ( 16. června 2018 08:13 )

Jeho zajímá, jak demokracie zvítězila, akorát že funguje cenzura a člověk musí držet hubu a krok. To ale jednoduchá česká blbka pochopit nemůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání